/ Träning och valpar /

Årets första rapportträning

Jag och lilla Guzzi

Jag missade att uppdatera förra helgen, men dagarna ser ungefär likadana ut. Vi väcks av Guzzi någon gång mellan fyra och sex. Då behöver hon ut. När hon gjort i från sig så sover vi fram till sju - halv åtta. Sedan är det hundrastning och frukost till folk och fä. 

Guzzi har ett ryck på förmiddagen men sover ofta ett par timmar så att jag hinner med lite jobb. Jag ser till att gå ut ett par gånger per dag med henne utan att de stora hundarna är med. Egen tid med valpen känns viktigt. Jag har gjort så med alla valpar sedan jag började ha fler än en hund.

 
 
Några eftermiddagar/kvällar har vi introducerat lite valpövningar. Guzzi har gjort sina första rapportövningar. Det handlar visserligen bara om att springa 10-15 meter mellan oss. Men hon verkar tycka det är kul. Jag har även kört en del övningar i tyst koncentration, där jag slänger ut en godisbit och hon inte får springa och ta den förrän hon sitter lugnt och med fokus framåt. De senaste gångerna har jag även börjat lägga lite lätt tryck framåt med handen på manken. När hon håller emot får hon "Varsågod".

Vintern har kommit och jag svär emellanåt över beslutet att ta en vintervalp. Ofta är det bråttom ut och jag hinner inte få på mig några ytterkläder. Det är inget vidare att stå därute i snålblåsten och försöka vara en positiv matte alla gånger. Dessutom är hon för djävlig på att käka småsten och hon verkar kommit på att detta är en sak som gör mig extra upprörd. Småsten och elsladdar. Då gör hon lekinviter och gläfser när jag står där med mitt "Nej!".

 
Klickerträning innebär mycket godis och hennes mage tålde tydligen inte dessa mängder med korv. I dag har jag kokat frikadeller på ren nötfärs blandat med ägg. Jag har fått fler bra tips. Kyckling och ett speciellt recept på tunnpannkakor.
 
I går var jag på domarkonferens i Nynäshamn. I dag har vi varit i Enköping och tränat rapport. Jättefin bana och fem hundar med. Vi hade en grundsträcka på ca 500 meter och två förlängningar på ca 300 meter vardera. På andra sträckan ville en förare göra en synretning. Jag tyckte att Allti hade legat så länge i kylan så hon fick starta trots att föraren, som skulle ner till A och visa sig, var någonstans mitt på sträckan. Det gick hur bra som helst. Hon hade inte ens tittat på honom.
Efter rapporten fick Guzzi och brorsan Granit träffas. Här lite filmklipp från deras möte.
 
/ Valpar /

Bäbis i huset!

Jag borde ha uppdaterat för en vecka sedan, men tiden har flugit fram denna vecka.
Först lite foton på valparna 7,5 vecka gamla. Det var innan snön kom, för visst kom den precis som den brukar göra varje vinter.
Granit
 
Gissa och mamma Allt-I
 
Familjen Enduros Godingar eller kanske Galningar
 
Guzzi
 
Guzzi
 
Gissa
 
Guzzi
 
Granit och Gissa.
 
Gissa
 
Granit och Guzzi
 
Guzzi och Granit
 
Gissa och Granit
 
Guzzi och Gissa.
 
Förra helgen var det dags för valpleverans. Det blev väldigt tomt ska jag säga.
 
Gissa med matte Marie.
 
Först åkte lilla Gissa. Hon flyttade till Norrköping till matte Marie och husse Lasse.
Sedan flyttade Granit, som numera bor i Enköping hos Petri och Emma. I samma hus bor även Enduros Dia samt en äldre schäfergentleman som heter Legato.


Granit med husse Petri.
 
 
Kvar hos oss är Guzzi. Enduros Moto Guzzi. Det har varit en annorlunda vecka med ett evigt rännande ut och in. Några misslyckanden har det blivit, men för det mesta har jag lyckats pricka in kisspauserna. När hon vaknat, när hon lekt en stund och när hon ätit. Jag har inte räknat, men det blir ett tiotal gånger per dag. Kanske femton..;-).

På morgnarna tar jag ut Allt-I, Guzzi och Bolt tillsammans. Då får Guzzi gå i koppel för att inte bli nersprungen av de stora. I bland följer Allt-I med ut, men för det mesta går vi ut bara jag och Guzzi. Jag har passat på att springa och gömma mig när hon inte är uppmärksam. Vi har gjort de första övningarna att springa emellan oss. Sedan har jag börjat med lite annat och det kommer kanske en film när vi hunnit en bit på väg.
 
Veckan bestått av en arbetsdag borta, men i övrigt har jag kunnat jobba hemifrån med att förbereda ett par utbildnings-/konferensdagar. I vanlig ordning ligger jag efter med det mesta. Det är ett antal samtal som ska ringas och ett antal saker som ska uppdateras på hemsidan. Men har man bäbis i huset så har man :-)
 
 
/ Allmänt / Olyckan / Valpar /

Valparna 7 veckor och mycket annat

Tiden går fort när man har roligt och här kommer därför ett långt inlägg.
 
Min ambition var att innan årsskiftet hinna göra en tillbakablick på året som gick samt en lista på förhoppningar för 2014. Så blev det alltså inte. Mycket beroende på att jag opererades den 30 december. Egentligen har det stuckit till i armen med jämna mellanrum ända sedan min krossade armbåge lappades i hop 2008. Men nu i höst har det blivit värre och till slut började ståltråden i armen sticka hål på huden inifrån. I måndags skulle detta fixas till. 
 
Skrotet som plockats ut ur min arm.
 
Vi hade en lugn nyårsafton och under veckan som gått har vi haft en del på valpbesök. Bara för lite mys med valparna. Errors matte med barn var på besök i torsdags och tog några underbara foton på valparna utomhus. 
 
Enduros Moto Guzzi.
 
Enduros Gissa.
 
Enduros Granit.
 
Granit spanar

Granit pussas.
 
Söta Gissa.
 
Guzzi busar. Små människor är roliga.
 
Dagarna rusar i väg med valpfix och hundfix, hyfsat sen frukost, lite jobb vid datorn, aktivering av valpar och hundar, mer valpfix som avslutas med att de förflyttas till natthagen i hallen och att skura köksgolvet. Jag har börjat träna lite intervaller med hundarna och kommer fortsätta en successiv ökning 2-3 gånger per vecka. I dag hade vi bokat in träning i Kjula med Dollars husse och matte samt Diamants familj. Granit kommer för övrigt att flytta hem till Diamant om en vecka. Vi träffades klockan tio i Kjula och jag hade Allti och valparna med i bilen. Vi började med valpmys innan vi lade spåren. Vid tolv kom Ove förbi med Bolt så att han kunde gå ett spår som jag hade lagt åt honom. Valparna sov i bilen mellan varven och fick även sin lunch i skogen. Vi avslutade med uppletande och Diamant tränade lite framföringar med nedräkning. Sedan åkte vi till Jädersgården och åt varma smörgåsar. Även pappa Dragos husse och matte var här i dag. 

Trots många nya intryck så har valparna röjt som vanligt i köket i kväll. Jag hade kameran med mig ute i skogen, men glömde fotografera där. Så 7-veckorsuppdateringen blir lite halvtaskiga bilder inomhus. Det är inte lätt att fotografera dem, för så snart man sätter sig ner på huk så kommer de farande. Det blir inte så rolig bakgrund heller när de röjt runt med tidningspapper. Men så här ser de ut vid 7 veckor:
 
Allti ammar fortfarande sina valpar ett par gånger per dag. Bolt på andra sidan av kompostgallret.
 
Profilbild på Guzzi.
 
Allti busar med Gissa.
 
Gissa.
 
Gissa.
 
Gissa har dragkamp med morsan.
 
Gissa bär på en keps som Ove av någon anledning slängt åt dem.
 
Gissa och Guzzi busar.
 
Granit och Guzzi.
 
Blää vilka syrror han har.
 
Granit.
 
Guzzi.
 
Guzzi börjar bli trött.
 
Jag tänkte avsluta med en sammanfattning av 2013 och det jag glömt är säkert oväsentligt:
 
- Cross fick ett nytt hem och fina Cash finns inte längre utan har skuttat över regnbågsbron.
- Vår andel korade hundar har ökat med flera hundra procent eftersom få av de Endurohundar som tidigare godkänts på MT har gjort exteriörbeskrivningen. Det var 7 fina hundar i C-kullen som korades samt ett par hundar i D-kullen.
- E- och F-kullen har gjort sina MH och av de hundar som innehar åldern har 100% röntgats och gjort MH. 45 stycken med andra ord.
- Vi förlorade vår fina Odette väldigt plötsligt i augusti. Hon fick troligen en hjärnblödning och efter ett epilepsianfall tre dagar efter hon insjuknat, så fick hon somna in.
- Tävlingssäsongen för min och Alltis del blev väldigt kort pga skada. Av de tre tävlingar vi körde lyckades vi i alla fall göra ett resultat på 620 poäng och kom sedan fyra på SM i en hård tätstrid.
- Jag hade releasefest för min nya bok, Träna och tävla rapport, och det var kanske en av de roligaste händelserna under 2013. Roligt var det också med de fina recensionerna och alla glada tillrop.
- En annan stor händelse för mig är naturligtvis att G-kullen föddes. 
 
Förväntningar på 2014:
 
- Att mitt företag Bahlenberg InMove fortsätter att utvecklas.
- Att vi får vara friska och krya.
- Ytterligare ett par L-testade hundar.
- Fler hundar i D-kullen koras.
- Fina resultat på tävlingsbanorna för alla våra aktiva valpköpare som lägger ner en massa tid och energi.
- Jag hoppas även att kunna presentera mer exakt när Enduros H-, I- och J-kull planeras. 
- Jag hoppas att Alltis skada har fått tillräcklig återhämtning så att vi kan köra för fullt under 2014.
- Guzzi kommer inte att hinna tävla under 2014, men mitt mål är atthon ska vara klar för appellen och att vi kan köra både appell och lägre klass våren 2015. Vi har funderingar på att börja med IPO och får se hur det blir med den saken.