/ Träning /

27 februari - Filmer från hundsimmet

Bland det roligaste vi gör - jag och Allt-I - är att åka till hundsimmet.
I går var vi där i vanlig ordning och jag hade videokameran och stativet med mig. Tidigare var alltid Ove med och hjälpte mig. Då kastade vi en boll mellan oss och fick på så sätt fram de rörelser vi vill ha. Men nu tycker jag att det går ganska bra att träna själv. Jag tror inte Ove är så ledsen över att slippa följa med.

I hästvärlden longeras hästarna i olika varv för  att vara jämnstarka i diagonalerna. Med hundsimmet försöker jag stärka upp Allt-I's båda sidor. Jag har noterat att hon är svagare i högervarv och försöker fuska åt det hållet när hon är trött. Förutom att stärka henne, så tränar jag smidigheten samtidigt som jag inbillar mig att det är ganska konditionskrävande.

Vi börjar med 5 minuters uppvärmning, ungefär som i filmen på Aktiv vila. Sedan kör jag rakt mot jetstreamen  i 3 minuter. Därefter 3 minuters aktiv vila. Sedan 2 serier med cirklar och åttor i 3 minuter vardera. 3 minuters aktiv vila emellan varje serie. Om hon är väldigt trött så får hon även pausa helt i någon halv minut. Och jag tror att just cirklarna är grymt jobbiga att utföra under så lång tid. Det är därför hon ger lite drevskall emellanåt - en blandning mellan jakt och frustration och ilska..;-). Därefter kör jag åttor i jetstreamen i 3 minuter och avslutar med nervarvning där hon får simma lugnt runt i bassängen i båda varv.

Här kommer filmerna. En viss pudelägare på Öland svär kanske över att ladda ner dem...;-)

Film simning mot jetstream

Film Aktiv vila

Film simning i åttor

Film cirklar

Film på vad vi gör efter simningen

I helgen är det fullt upp. I morgon ska jag på SBS årsmöte i Norrköping och vi kommer att ha styrelsemöte efteråt, så det blir nog ganska sent. På söndag har vi domaraspirantprov i Flen. Jag ska ställa upp på spåret med Allt-I. Jag fick ett återbud i dag, men eftersom det bara är upptag, så kör jag två gånger med Allt-I. Sedan får vi se om det behövs att hon går lydnad och kör uppletande. Jag ställer upp på det som behövs.

/ Allmänt /

25 februari - Det brinner på Statt!

Jag jobbade sent i natt, så i morse blev det sovmorgon. Nina kom hit vid halv elva och vi tränade kryp och uppletande. Det tog ett tag innan Aqilas krypteknik kom i gång och Nina var besviken eftersom det fungerar bra hemma. Jag känner igen det. Allt-I's kryp börjar fungera bra. Nu gäller det bara att jag får till en normal gång också och litar på henne.

Båda hundarna letade bra. Vi körde först en korridor i skogen och sedan en ute på gärdet. Nina hade problem med avlämnandena, där Aqila antingen bytesdemonstrerar, släpper för tidigt eller vägrar släppa över huvudtaget..;-). Mitt råd var att bara träna ingångar med olika föremål på samma sätt som när vi tränade in den vanliga apporten. Om jag känner Nina rätt så kommer hon att ha fixat till det där inom ett par veckor.

I kväll var det fotokurs igen. Eftersom vi håller till alldeles i närheten av Stadshotellet så gick vi dit och fotograferade. Vid denna typ av fotografering så ska man helst ha stativ. Jag använde först dels ett träd som stöd och sedan ett räcke. Men det var ändå svårt att hålla kameran stilla i en sekund (den slutartid jag valt). Sedan tog jag en bild där jag lade kameran på en papperskorg. Slutligen blev Studiefrämjandets stativ ledigt, så jag fick testa med det jag också.
Så här såg det ut vid Stadshotellet i kväll:


400 ASA, 1 sekund och F3,5. Jag tog stöd mot ett räcke.


1 sekunds slutartid, bländare 7 och jag tar stöd mot en stolpe. Det
gick hyfsat bra att hålla kameran stilla.


Här har jag lagt kameran på locket till en papperskorg.


Taget med stativ.


Också med stativ från samma plats som föregående bild.

Det blev ganska kallt att stå ute och fotografera, så det var skönt att komma tillbaka till kurslokalen. I dag gick vi igenom bländaren och gjorde en övning där vi fick fotografera en linjal med olika bländare (3,5 samt 22) för att se hur skärpedjupet förändrades. Helst skulle man haft stativ vid denna övning. När jag använde bländare 22 var slutartiden 1/6 sekund och det var lite svårt att hålla kameran tillräckligt stilla.På de här två bilderna har jag fokuserat på siffran 17. På den vänstra bilden är bländaren ställd på 22, vilket ger ett långt skärpedjup. Jag har skärpa i stort sett längst hela linjalen. På den högra bilden är bländaren 3,5 och skärpedjupet ligger mellan siffran 10 och 20. Resten är suddig. Pennan har jag bara lagt dit för att kunna hitta siffran 17...;-). Detta skulle vara användbart när man tar lanskapsbilder och vill ha skärpa ända från det närmaste grässtrået till skogen långt därborta.
Tänka sig vad man lär sig på kurs.

I vår studielokal finns inte mycket att fotografera. Faktiskt ett kalt och ganska trist rum. Men man tager vad man haver....


Bortsett från valet av motiv och skuggan (av bordskanten?) så
är det ett hyfsat vackert foto. När jag gått bildredigeringskurs så
kan jag nog pilla bort skuggan med...;-)

/ Allmänt /

24 februari - Vintersaga

Började dagen med att pulsa runt med hundarna runt en bana som jag trampat upp ute på gärdena och genom skogen.

Sedan har jag jobbat med boken större delen av dagen. Jag fick svar från PRV och har ansökt om skydd av min boktitel. Det var svårt att veta vilka klasser jag skulle söka för, men jag valde publicering av text samt publicering av film. Vi får se vad jag får för svar.

På eftermiddagen har jag skjutsat Josefina till Strängnäs järnvägsstation. Vi missade tåget med en minut. Eller rättare sagt så rullade det ut från stationen precis när vi kom. Så Jossan fick vänta en timme på nästa tåg...Själv åkte jag till Kjula och körde backträning med Allt-I. 3 x 10 x 60 meter backe. När vi kom hem gick jag till stallet och körde kryp, skall och positioner i fria följet. Hon kan fortfarande pipa vid stegförflyttningar, så jag koncentrerar mig på det.

Ove och en granne ska titta på Champion League, så jag ägnar kvällen åt att skriva lite till på boken. Jag börjar känna vittring nu...;-)

Rubriken syftar på vinterlandskapet utanför, men också att jag lyssnar på "Vintersaga" med Monica Törnell. Text ted Ström. Jag tror inte det finns någon som sjunger den så bra som M. Törnell. Gå in på Monica Törnells hemsida och gå in på "Media". Där hittar ni hennes version av "Vintersaga". Apropå monarkin, så är dagens största nyhet att Daniel Westling och Victoria har förlovat sig. Vad ska man säga?


En kusttanker som stampar genom drivisen i Kvarken 
Ett träningspass på Ullevi i dis
Gränsstationen i Torneå, en gumma på en spark
Landsortsfyr där snöstormen drar in
Tät snö som gloppar i Mariabergets backar
Hett och svett på Statt i Härnösand 
En tradare i snörök mellan Kiruna och fjärran
Flämtande ljus i Visby hamn
 Det är då som det stora vemodet rullar in
och från havet blåser en isande, gråkall vind
 I Malmö rispas dimman av färjornas sirener  
och på andra sidan sundet börjar världen 
En ensam Volvo sliter i motvinden på Tjörnbron
Bion i Pajala ger "Den sista färden"
Lapplandspilen råmar som ett vilddjur genom natten
Gårdarna släcker sina ljus 
Ett stormpiskat Marstrand ber sitt Pater Noster
Stockholm city svajar i sitt rus
 Det är då som det stora vemodet rullar in 
och från havet blåser en isande, gråkall vind.
 Tradarfik i Docksta i motorvägens skugga  
En överdos på Skärholmens station 
Insnöade gårdar nånstans på Österlen 
och fyllan växer till på Mommas krog 
Frusen törst i kön till stadspuben i Luleå
Frusna drömmar uti monarkin
Kärleken får leva mellan nattskiftet och drömmen
Kärleken går på billigt vin
Det är då som det stora vemodet rullar in 
och från havet blåser en isande, gråkall vind