/ Allmänt /

Midsommar 2006

Midsommar och nu har vi passerat årets ljusaste dag...;-)

Det har varit en blandad vecka. Jag har varit på tjänsteresa i stort sett hela veckan. Först två dagar på Knista värdshus utanför Skövde och sedan två dagar i Bryssel. Alltså väldigt lite hundträning. Jag kom hem rätt sent i torsdags kväll och strax efter mig anlände våra midsommargäster från Karlskrona. Det har varit en blandning av mat och hundträning.

29111-140
Enduros Allt-i 16 veckor

Fredagen startade med spår för samtliga hundar. Vi hann även köra rapportövningar med unghundarna i gänget: Enduros Allt-i och Kiragårdens Nima. Enkla övningar en och en. Som avslutning åkte vi till Eskilstuna brukshundklubb och tränade lydnad.

29111-141
Allt-i - Mattes lilla sötnos

I dag körde vi rapport på förmiddagen med Zack och Duro. Det blev tre sträckor (vi orkade inte mer pga av myggen). Första sträckan var ca 350 meter, sedan en förlängning på 200 meter. Det fungerade bra trots en del störningar.
 
"Bäbisarna" fick köra rapportövningar enskilt och jag tränade även lite uppletande med Allt-i. Hon är superintresserad av att leta, men har inte tidigare varit så inriktad på att bära in föremålen till mig. Men i helgen har det blivit en riktig vändning - jag hade blivit förvånad annars med tanke på den sociala kamplust som hennes mor uppvisat..:-). Även utseendemässigt kan jag se vissa likheter med Miss. Jag är kanonnöjd med den lilla tjejen. Hon kan vara hur taggad som helst inför en rapportövning eller när hon väntar på att få leta grejer - men inte ett pip. Samlad och tyst i alla lägen. Hoppas det håller i sig.

29111-142
Zack under rapportträning

Efter lunch åkte vi till Strängnäs BK och tränade lydnad. Med Duro blev det huvudsakligen inkallningen med ställande samt framåtsändande. Sofie körde fjärren i lydnadsklass 2 med Qrossa, men "nosade" även på en del av högremomenten (kryp, framåtsändande och skall).

29111-145
Sofie och Qrossa tränar fjärrdirigering

Söndagens träning kommer att inriktas på spår och uppletande.
/ Allmänt /

17 juni - Rapporttävling i Mjölby

29111-139
Ampere i spetsen vid senaste valpträffen

Trist, men jag hade skrivit en hel uppsats om veckans tävlingar men glömde att spara. Så det får bli en kortversion nu:

Sofie tävlade lydnadsklass 1 i onsdags och fick ett förstapris på 188,5 poäng. Nu tränar dom för fullt på fjärrdirigeringen och Sofie vill gärna tävla högre spår med Qrossa. Qrossa och ove är anmälda till högre spår i juli, men sannolikt löper Qrossa. I annat fall får far och dotter slåss om vem som ska köra hunden. Vi ska i alla fall gå ett full-längdsspår så får vi se om Sofie fortfarande är intresserad...;-)

Duro fixade uppflyttningen til elit rapport i helgen. Det fanns tre svaga moment: framåtsändande (5-5), kryp (0-6) och uppletande (0-5). I övrigt skötte han sig jättebra. Ja förresten, framåtsändandet var jag faktiskt nöjd med trots betyget: galopp ut, gick ner i trav, passerade gruppen utan problem och fortsatte rakt framåt. När jag var i jämnhöjd med gruppen stannade han så jag fick kommendera "Framåt" en gång till. Så var det åt båda hållen. Helt Ok där han befinner sig nu träningsmässigt. Uppletande var värst, men jag visste ju att vi har problem när han tagit ett par föremål.

Positivt med tanke på värmen var att han klarade rapporten på ett bra sätt. Det var 11 startande: 5 elit, 4 högre och 2 lägre. Innan tävlingen var slut så var det bara 3 elit och 1 högre kvar. Alltså 4 av 11. Duro var en av de hundar som klarade sig så jag får väl vara nöjd trots att uppflyttningen klarades med liten marginal (497 poäng).

Jag har i alla fall bestämt mig för att lämna återbud till Lindesberg 1 juli och ska satsa på lägre spår i Piteå. Debuten i elit rapport får komma när uppletandet fungerar och när framåtsändandet och krypet är klart. Dessutom har jag stegen att tampas med. Duro är urdålig på att koordinera och har stora problem att ta sig över valpstegen på klubben... så ja elitklass får nog vänta, kanske rentav till nästa vår.


/ Träning /

11 juni - Genrep 2 något sämre..

29111-138
Hundhuset utan "skrot" - skillnaden kan ses på Nybyggarsidan under hundhus

Det är bara att lägga ovanstående bild på minnet. Innan sommaren är slut ska det se lite annorlunda ut.

I dag fortsatte Treklubbarstävlingen i Strängnäs. Det började med platsliggning (jag trodde vi skulle slippa det i dag). Det blev en riktig test av Duros förmåga att ligga plats. En mallehanne bredvid honom började rulla runt. Mallen hade så kul att han inte märkte att han under sitt rullande kom allt närmare den stora mörka besten från Jäders-Husby (Duro alltså). När mallen rullat färdigt så lade han sig fint plats igen. Duro som nyfiket betraktat det hela hade då lagt ner huvudet igen och inväntade sin matte. Duro fick dock nerdrag för att han krupit lite just efter det att jag lämnat honom.

Lydnaden gick betydligt sämre i dag. Kanske var inte jag lika taggad, kanske tog värmen ut sin rätt, kanske sjönk förväntan när exakt samma program utspelades på samma plats, med samma tävlingsledare två dagar i rad. Tävlingslydnad är ju alltid ett visst mått av avdressyr.  Att framåtsändandet är långt i från färdigt - ja det vet jag. Det som förvånade i dag var ingången på tunga apporten. Hoppet som är Duros paradmoment gick snett genom att jag stod för nära så han slog i kraftigt. Jag blev så förvånad att jag höll på att glömma att kommendera sitt, så Duro var 6-7 meter ute innan sitt-kommandot kom. I och för sig en bra test på att han verkligen fortsätter framåt tills jag kommenderar...:-)

Betyg på lydnaden under de två dagarna. Resultatet dag 2 visas inom parentes.

                                                                           
Fritt Följ 8,5-9 (8,5-8,5)
Inkalln. med stå 9-9 (8,5-9,5)
Framåtsändande 5-8 (6-7)
Platsläggande 8-9 (8,5-9)
Stående 9,5-9,5 (8-9)
Krypande 7-8 (7-8)
Skall 8,5- 8 (8-7)
Hopp 10-10 (6-8)
Tungt föremål 9-9 (6-7)
Platsliggning 10-10 (9-9)
Totalt poäng 245 (222,5)

Nu tycker jag i och för sig att domarna var rätt snälla, men det känns som om vi har uppflyttningslydnad även med en del missar.

På dagens uppletande så tog han två föremål och fick betyg 5. Han jobbar bra så länge han jobbar, men på något sätt så räcker inte "bränslet" fullt ut...OK då 30 grader i skuggan, men jag har ju noterat detta även på träning så det blir att fundera. Betyg på uppletandet kan bli nödvändigt nästa helg om vi ska klara uppflyttning till elit. Det ska i alla fall bli spännande. Det är ett stort startfält på 15 hundar i lägre-elit så mycket annat kan förstås också hända. Eskilstuna vann i alla fall "Giganternas kamp" totalt dessa två dagar. Kul! Nu får vi ladda för att försvara segern nästa år. Vem vet - kanske startar jag med Allt-I i appell då.

Nu gäller det att träna på rätt saker den kommande veckan så får vi se hur det går.