/ Träning och valpar /

25 mars - Sommartider hej,hej!

29111-263
Enduros Accsa och Enduros Allt-I

Helgen har nästan uteslutande handlat om hundar. I går åkte jag till Strängnäs för att träffa Anna och Accsa och få träna lite i hop med dem. Anna var där på skyddsläger i hop med min gamla träningsgrupp. Jag skojade lite och frågade om de höll på med det där larvet fortfarande (surt sa räven...). Duros bror Åskario var också med och tränade.

Jag började med att kika lite på när Anna och Accsa tränade.

29111-260
Accsa är beredd. Bevakar tyst och koncentrerat.


29111-262
..och så ett tigerhopp och bett

När Anna var klar gick vi en promenad med "tjejerna" och släppte dem på ett gärde. Allt-I spände upp sig en aning, men Accsa är så himla "omtänksam" och svarar inte upp på såna dumheter.

29111-259

Jag gav Allt-I en boll...

29111-264

... så var det full fart runt gärdet tills tungorna nästan hängde i backen. Anna skulle äta lunch när vi kom tillbaka så jag gick en promenad med Duro.

Vi körde igenom samtliga lydnadsmoment i appellklass och det tog sin lilla tid. För Annas del handlade det mest om att få till kontakten i varje steg på linförigheten eftersom Accsa släppte emellanåt. Jag försökte även hjälpa henne med att få Accsa att ta apporten vid sidan och sitta och hålla fast. Allt-I skötte sig bra och fick göra sin andra platsliggning med en annan hund bredvid sig. Efter lydnaden med "tjejerna" körde jag lite lydnad med Duro: platsliggning med skyddsarbete som störning, inkallning, saktagående, skall och kryp.

I går kväll var jag och Ove på "midsommarfest". Det anordnas en sådan i byn varje år samma helg som klockorna ställs om till sommartid. Det var knytkalas och vi bestämde redan innan vi gick att försöka gå hem vid tio-tiden. Jag lyckades nästan och gick vid halv tolv. Ove kom hem framåt småtimmarna...

Vi försov oss, så jag fick kasta mig i väg och skjutsa Sofie till Bollhuset. De skulle åka och spela match i Motala och det var samling halv nio.Jag hann bara rasta hundarna och ge hästarna mat och släppa ut dem innan vi åkte.  När jag kom hem var det dags för nästa tokstress. Det skulle vara uppvisning för kursdelagare på klubben mellan tio och elva. Vi skulle visa rapporten med Duro. Jag hann ge hundarna mat och packa ryggsäckarna, men kaffet fick jag hälla ut. Uppvisningen av rapporten kom mitt i programmet. Det var en sträcka över ett gärde med en förlängning in i ett skogsparti. Duro var väldigt het, vilket jag förstår. Inte varje dag han får springa så kort sträcka med uppbindning.

Vi hann i alla fall ta en kopp kaffe och smörgås samt surra med folk innan det bar i väg för nästa "inbokning". Jag skulle nämligen träffa Aqila och hennes matte i Kjula och åka före henne till Strängnäs BK. Vi "hämtade upp" dem i Kjula och åkte hem till oss, så att jag kunde lämna av Ove. Sedan åkte vi till Strängnäs. Det var avbrott för lunch så jag körde uppletande med Duro. Han gick som en klocka i dag.

29111-265
Platsliggning med Accsa, Allt-I och Aqila

Så var det dags för lydnad med "valparna". Vi hade alla tre med oss och de som inte jobbade låg snällt uppbundna bredvid planen. Fantastiska alla tre. Visst kunde det komma något skall eller gnäll när det hände alltför roliga saker på planen, men de var i stort sett tysta hela tiden. Allt-I gjorde gemensam platsliggning med andra hundar för tredje gången i sitt liv.

Accsa gick betydligt bättre linförighet i dag. Men vi körde inte så mycket med henne. Två dagars skyddsläger hade satt sina spår och man såg på hennes ögon att hon var ganska trött. Med Aqila lade vi mycket energi på kontakten i linförigheten och att lära henne släppa leksaken efter en kampduell med matte. Jag tror det var lite lärorikt för Aqilas matte också..;-). Vi började med att lägga in förbud mot att ta bollen förrän matte sagt att det var dags. I slutet av träningen kunde Aqilas matte svänga med bollen alldeles framför nosen på Aqila, fram och tillbaka utan att hon försökte greppa den. Först vid mattes klartecken "Kom i gen då!", så fick hon ta bollen och kampa. Det blev också allt lättare att få Aqila att släppa frivilligt genom att hålla i halsbandet och samtidigt låta bollen bli "död", dvs helt släppa efter och inte ha något drag i snöret. Frivilligt släppande och belöning.

Anna var tvungen att avsluta för att packa inför resan hem till Falun. Hon missade Aqilas fantastiska backning. Jag har sällan sett på maken och absolut inte på en så ung hund. Aqila satt framför sin matte och på back-kommando sprang hon jättesnabbt baklänges som den värsta freestylehund. På kommando stannade hon och utförde perfekt fjärrdirigering från stående till sittande och sittande till stående.

Aqila hade även lärt sig att sätta sig på en typ av musmatta som användes som target på hopp-sitt Först körde hon några frivilliga in mot targeten och fick belöning när hon satte sig på den. Detta kördes från olika håll och gick lika bra varje gång. Sedan kördes in-hopp över hindret från sittande och slutligen hela momentet. Jättefint.

29111-266
Aqila på väg tillbaka till matte

På eftermiddagen var det fint väder och jag hade helst stannat ute ett par timmar till. Men Ove var i Bollhuset och jälpte till som hallvärd. Sofie skulle komma från basketmatch i Motala och vi skulle alla tre samlas för att åka och gratulera Oves son som fyllt 29 år denna vecka. Det blev ett kort besök eftersom Ove var trött och jag var dödshungrig. Vi handlade med oss mat från kinarestaurangen på vägen hem.

Det blir en tidig kväll - i morgon bitti kommer det ju att vara mörkare än vanligt....UTMANINGEN

Men först en utmaning somjag helt hade glömt bort (läs förträngt) - från Kattis:

Regler: Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir ?tagna? ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit ?tagna? och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.

Jag tyckte detta var en väldigt svår utmaning eftersom jag inte tycker det finns så mycket egendomligt med mig. Här är i alla fall ett försök:

1. Som femtonåring sa jag till mina föräldrar att jag inte kunde begripa hur någon kan vara så dum att de skaffar en massa hundar. Det egendomliga är att jag själv dragit på mig en massa hundar
2. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av barn och skulle själv aldrig skaffa några..se nummer 1
3. I dag är det inte så egendomligt, men när jag började var det egendomligt: jag började snusa som sextonåring, dvs för 35 år sedan
4. Jag gillar inte att klä upp mig....tycker bara det är jobbigt
5. När jag var fem år så ville jag bli författare. Jag drömmer fortfarande om att en dag skriva en bok.

Jag utmanar: Marianne, Anna, Lena, Chrillan, Jessica, Carina och Christer (som har Zacko och Azlan)

/ Allmänt /

22 mars - Var finns de gamla hederliga korvkioskarna?

Som vanligt blir inte livet alltid såsom man tänkt sig.

I måndags var det hundsim och i tisdags åkte jag till klubben och körde lydnad med Allt-i och Duro. Allt-i gjorde sin första platsliggning med andra hundar. Även om hon hade mycket att titta på, nu när en massa mattar och hussar med hundar har "töat" fram, så hade hon ingar problem med platsliggningen.

Sedan har jag varit bortrest från onsdag till torsdag i jobbet. Ingen fara tyckte jag, eftersom vi skulle köra hundsim i kväll. Men när jag ringde till Ove så berättade han att Duro ätit nåt snusk i skogen i går och varit dålig i magen hela natten. Dessutom så ville Ove gärna se dokumentären om Göran Persson.

Nu råkar det vara så att den kvinna som äger hundsimmet även har hundträning på Södertälje Syd varje torsdag kväll. Det är ingen föranmälan, utan hundägare får åka dit och miljöträna i grupp. De brukar åka hiss, gå omkring i vänthallen, gå omkring ute på parkeringen, ha gemensam platsliggning, sitt stanna kvar osv.

Så när det nu inte skulle bli något hundsim så bestämde jag mig för att ta tåget från Strängnäs till Södertälje Syd och vara med på denna träning. Jag tog reda på tågtiderna och de passade perfekt. Tåget från Strängnäs skulle gå 18.22 och vara i Södertälje 18.48. Träningen skulle starta 19.00.

I vanlig ordning var tidsoptimisten Bahlenberg ute i sista stund, fixade biljetterna och gick på tåget som stod på perrongen. Allt-i ville först inte gå på. Det var den gamla typen av vagnar och trappen upp var ganska brant och smal. Men hon lät sig lockas ombord ganska snabbt. Jag letade reda på "hundvagnen" och slog mig ner. På vägen till hundvagnen passerade vi en sån där läbbig övergång mellan två vagnar, men Allt-i brydde sig inte nåt om det. Tåget hade väl rullat i ett par minuter när jag insåg att det åkte åt fel håll - dvs mot Eskilstuna. Skit också!! Jag hade varit några minuter för tidigt ute och hoppat på fel tåg.

Men det var inte så mycket att göra, utan när konduktören kom fick jag förklara varför jag hade biljetter till Södertälje men satt på tåget till Eskilstuna. Ähh tänkte jag miljöträning, som miljöträning. Allt-i lade sig fint ner på golvet. Jag frågade när nästa tåg från Södertälje skulle gå från Eskilstuna. 19.04, svarade konduktören. Det skulle alltså bara bli tio minuters träning med övriga hundar. Väl i Eskilstuna så stod det att tåget mot Södertälje var försenat och skulle avgå 19.07. Efersom klockan bara var 18.35, så gick jag en vända på sta'n. Det var rätt mycket folk ute, så lite bra träning blev det. När jag kom tillbaka var tiden för tågets avgång ändrad till 19.18 och då insåg jag att det inte skulle bli något Södertälje Syd i kväll. Jag gick en vända i tunneln, uppför och nerför trappor och tillbaka till stationen. Tågets avgångstid var ändrad till 19.42. Jag tog ytterligare en vända på stan och tänkte att jag kunde köpa en korv med mos. Jag gick runt hela förbannade centrum och inte ett gatukök så långt ögat nådde. Helt sanslöst!! Frös gjorde jag också.

När jag kom tillbaka talade de om i högtalaren att tåget som skulle avgått 19.04 var inställt. Nästa tåg skulle avgå 20.04. När jag stod och väntade med Allt-i kom en full karl och blängde på Allt-i. Hon stod så fint bredvid mig och han kom ragglande rakt emot oss. Det såg ut som om han tänkte gå fram till henne och jag var beredd att säga åt honom att låta bli. Han låtsades inte bry sig om hunden, men gick så nära att han gick in i hennes nos när han passerade, trots att hon stod still. Två meter i från oss vände han sig om och skrek något på finska - jag tror han skrek att jag skulle hålla reda på hunden (som han själv gått rakt in i). Samtidigt som han vrålade så tog han sin glödande cigarettfimp och kastade mot Allt-i. Jag var inte alls med - utan hann bara fräsa "Lägg av" åt honom innan han försvann igen.

Och Allt-i, den underbara hunden, hon bara stod där helt lugnt och viftade på svansen. Det var i alla fall tur att inte hennes husse var med....

Vi hade gott om tid och jag gick ytterligare en sväng i området runt järnvägsstationen. När klockan var 19.40 gick jag tillbaka och satte mig på en bänk och väntade. Allt-i blev omklappad av ett gäng tjejer som stod och väntade. Till slut kom i alla fall tåget och jag fick förklara för ytterligare en konduktör, men denna gång varför jag hade biljetter från Strängnäs till Södertälje när jag åkte från Eskilstuna. Konduktören gillade hundar och pratade en stund med Allt-i innan hon gick vidare.

Ja, det var den kvällen det. Jag har funderat lite på hur en sådan resa med Duro skulle se ut. Jag vet i alla fall en situation som han inte hade varit så förtjust i....men å andra sidan så kanske karln i fråga inte skulle kommit på tanken att skrika och vifta åt någon hund i fortsättningen...;-)
/ Träning /

18 mars - Snart tävlingsdags

Jag har haft en hektisk vecka med hundsim i måndags och sedan lydnadsträning och uppletande tisdag och onsdag. I torsdags åkte jag till Tällberg på konferens, så det blev ingen träning torsdag och fredag. Däremot har jag under veckan tittat på tävlingsplaneringen för våren. Det blir sannolikt debut på hemmaplan i mitten av april. Jag funderar på att anmäla till ett par högre klass spår också. I maj kommer vi att åka ner till Karlskrona och tävla elit rapport. Jag har även planerat in en träningshelg i rapport 21-22 april, vilket ska bli jättekul.

I går skjutsade jag Sofie till basketmatch och under tiden hon spelade så tränade jag spår och uppletande med Duro och Allt-i. Spåren gick väl hyfsat, men jag lämnade några pinnar i skogen....Det är en himmelsvid skillnad på Duro och Allt-i på uppletande, med fördel Allt-i. Nu tror jag inte att de kommer att tillåta att jag byter hund inför uppletandet, så det är bara att kämpa på.

Lördag eftermiddag och kväll var vi på Eskilsgalan, så det har varit lite segt i dag. Jag steg inte upp förrän vid halv tio. Klockan ett var det genrep på klubben inför nästa helg. Då ska det bli uppvisning av olika grenar för vårens kursdeltagare. Vi ska visa rapport med Duro och kommer att köra längs ett gärde och ha en förflyttning bort till en skogsdunge. När vi genrepat så körde jag uppletande med Duro och Allt-i. Helvallad ruta och fyra föremål. Allt-i brås på sin mor, som har en otrolig fart och intensitet i sitt letande. Duro gjorde ett hyfsat uppletande, men tacklar av om han får leta länge efter ett föremål. Det handlar om motivation.

Vi tränade "fuskrapport" med Allt-i och körde 10 skick ca 100 meter med ca 30 sekunders vila. Sedan körde jag i genom lydnaden med Allt-i. För Duro blev det bara kryp och skall. Jag hade tänkt köra stegen, men det blåste så mycket så jag stod över.

Veckan som kommer blir det hundsim både måndag och torsdag.