/ Valpar /

21 oktober Valpar på G!

Det har hänt mycket sedan sist. Förra veckan jobbade jag hemma och det var väldigt skönt. Att jag ligger litelågt med uppdateringar beror på att jag inte haft så mycket att skriva om. Träningen ligger i träda och det blir mest långpromenader med hundarna. 

I fredags åkte vi i väg till Gårdsjö för att ha fortsättningskurs i rapport. Med ett avhopp var det fyra ekipage och de var verkligen duktiga. Vi inledde med en kort sträcka på ca 300 meter grundsträcka, en förlängning på ca 150 meter över en myr och sedan ytterligare en förlängning på 100 meter. 

Vi bodde på Åråshults camping och stugorna var kanonfina. Det enda orosmomentet var att äagranas schäfer gick lös på området, så jag vågade inte rasta Bolt och Allti samtidigt. Det är enklare att hantera en knivig situation om man bara har en hund med sig. Men jag lyckades faktiskt aldrig träffa den lösa hunden. På fredag kväll träffades vi ett par timmar för trevlig samvaro innan vi knoppade in vid halv elva. 

I lördags körde vi två pass. Först ett pass med 300 meter grundsträcka. Vi stod kvar där och gjorde bara en förlängning på den sista sträckan. Totalt sprang hundarna då 750 meter. Bra jobbat!. På eftermiddagen lade vi in skotträning över myren. Skytten på mitten och så att båda stationerna kunde se hunden när den passerade skytten. Det gick väldigt bra. Vi hann även med separat förlängningsträning. Även lördag kväll bestod av ett par öl i goda vänners lag.

I går var en av hundarna halt och kunde inte vara med. Vi förlade träningen till en ljuvlig stig bredvid campingen. Rena racerbanan. Kort och lättsprunget. Hundarna fick testa att sitta vid starten när hund var på väg in. Vi tog undan hunden vid starten och den fick göra ny framföring. Alla klarade detta utan problem. På eftermiddagen innan vi skildes åt körde vi lite övningar där hunden skulle fokusera tyst. Ljud var väl egentligen det enda som de behövde träna på. Inte så att det fanns några skrikiga hundar precis. Men lite pip kan lätt stegras och det fanns ett och annat startskall att stävja. Övningarna fungerade bra och vid tretiden i går skildes vi åt efter en helg där vi även haft vädrets makter med oss.

 
VI hann inte långt på vår hemresa förrän vi hörde på radion att det hade hänt en olycka på E20. Vi fick vänta i nästan två timmar. Vi förstod att det var allvarligt. Flera ambulanser kom åkande och även en ambulanshelikopter. När vi trafiken släpptes fram igen åkte vi förbi olycksplatsen. En liten Golf hade brakat rätt in i en stillastående lastbil. Hela motorhuven var intryckt och vi fylldes båda av en otäck känsla. Hur snabbt livet kan förändras. Själv tänkte jag på en annan olycka för över fem år sedan. Då jag själv var ytterst nära att ta mitt sista andetag. Ja fy tusan hur snabbt det kan vara över. Med andra ord körde vi väldigt lugnt hem.

Så till något roligare. Jenny och Error tävlade appell spår i går och blev uppflyttade på 281,5 poäng. Jag fick uppdateringar under hela dagen och det var spännande att följa dem på distans.

Jenny och Error.
I dag var det dags för en annan rolig händelse. Allti skulle till Veterinärboden för ultraljud. I ärlighetens namn så visste jag nog att hon är dräktig. Hon har varit knepigare än knepig. Pockat på uppmärksamhet och sprungit till skafferiet. Ätit jord och mossa. Hoppat upp och legat i fåtöljen när jag suttit där. Ja, mängder av knepiga saker som hon inte brukar göra. Och visst är hon dräktig.

G-kullen på gång.


Det är omöjligt att säga hur många det blir. Men vi såg tre på samma bild och veterinären trodde att det snarare skulle bli en stor än en liten kull. Jag har bestämt namnet nu. Jag hade ju tänkt att hon skulle heta Guzz min nästa hund. Guzz som är slang för flicka. Men i helgen fick jag klart för mig att det blir ett litet tillägg där. Guzzi som i den italienska motorcykeln Moto Guzzi. 
Enduros Guzzi - kan det bli bättre :-).

Jag har förresten en annalkande förkylning. Inte bra denna vecka då jag har ett stentufft program. Upp tidigt på morgnarna för att vara i Flen klockan åtta. Men jag vräker i mig C-vitamin så får vi se om jag klarar mig även denna gång.
 
/ Allmänt /

13 oktober - SM att minnas

Jag börjar med att gratulera två duktiga valpköpare och deras hundar. I helgen har nämligen Oskar och Freck genomfört godkänt BH-prov. Kul! Sedan har Eva och Elda På vunnit lydnadsklass I på fina 188 poäng. Grattis båda två. Ni är så duktiga!

Oskar med Freck.

Eva och Elda.

Våra egna hundar har husse fått ta hand om i helgen. Själv har jag haft rapportkurs för nybörjare. Det började i går förmiddag med teori. Efter lunchen gick vi ut i skogen bakom huset och körde lite grundövningar. Det var en otroligt trevlig och nyfiken grupp. De ställde så många frågor så jag lovade att fixa fram en film från rapporttävling till i dag. Därmed var lördagkvällen räddad... ;-).

Så i dag startade vi med filmvisning. Det jag visade var delar från SM 1999. När jag redigerade filmen häpnade jag över allt tok som hände på denna tävling. Hundar som genade, hundar som kom in när någon skulle starta, hundar som inte kom så det stod 2-3 förare och väntade framme vid starten. Det värsta var nog det där med att hundarna kunde gena genom publiken. Det var nog det rörigaste SM jag varit på. I kväll redigerade jag en liten snutt som får visa hur pressande situationen var. Jag hade startnummer 17 och många hade fått ropa på sina hundar, sett dem vända eller stanna i publiken. På grund av allt strul fick hundarna ligga och vänta väldigt länge mellan skicken. Fantastiskt att ha denna film på Fox. Jag hade nästan glömt hur han såg ut. Bara 2,5 år gammal fixade han denna stökiga rapporttävling. Han sprang genom publiken båda skicken ner till A. Första gången fick jag ropa, men andra gången dundrade han bara rakt genom punliken. På vägen ut sprang han däremot inte genom publiken utan tog den väg som de hade marscherat ut på morgonen. 

Här kommer filmen som jag haft på VHS och konverterade i vintras.
 
 
Tillbaka till kursen i dag så hann vi köra ett pass med grundövningar på förmiddagen och i eftermiddag har vi gjort en del förlängningsträning. Vi avslutade med analys och förslag på hur ekipagen ska gå vidare i sin träning. 

I kväll har jag bara slappat framför TV:n. I morgon består arbetsdagen av att rensa skrivbordet.
/ Allmänt /

11 oktober - Grattis Essi och Kerstin!


Kerstin och Essi fixade uppflyttning till lägre klass förra helgen. 

Ett stort grattis till Kerstin och Essi som tävlade appellklass spår förra helgen och blev uppflyttade med det finfina resultatet 277 poäng. 

Under veckan har jag dessutom fått veta att Farah är friröntgad HD A ED ua precis som systern Fnittra. Freda hade HD B och det är nu tre friröntgade i F-kullen. Freck hade tyvärr D på höfterna och vi väntar nu på de två sista, Fix It och Falco. Eftersom vi väntar på fast bredband så avvaktar jag med filmerna från MH. Men jag har fixat ett litet sammandrag.
 
 
Jag lovar och svär på att jag ska bli bättre på att uppdatera. Dagarna består av jobb vid en seg daor med taskig uppkoppling. Vädret har varit suveränt, men vi har mest ägnat oss åt promenader, något spår och uppletande. Nästa måndag ska Allti ultraljudas. Men jag är ganska säker på att hon är dräktig. Hon beter sig lite annorlunda då, som att exempelvis klättra på mig och ständigt springa till skafferiet.

Helgerna i oktober är uppbokade av hundjobb. Denna helgen är det nybörjarkurs i rapport och jag ska nu ner och förbereda en del inför detta evenemang.
 
Men först lite foton från MH:et:
Publik

 
Falco på lilla bytet.
 
Fnittra på spökena.
 
 
Freck under momentet Aktivitet.
 
Freda på avståndsleken.


Farah på gripandet

Farah drar.