/ Allmänt /

28 mars - Jodå jag lever...

Usch, vad dålig jag har varit på att blogga. Men det har verkligen, verkligen inte funnits mycket att skriva om och jag har verkligen, verkligen haft fullt upp. Har bland annat skaffat mig en författarblogg. Det sägs att det numera är viktigt att skapa en författarplattform. Tja, man kan ju i alla fall se till att man finns. Finns man inte på nätet så finns man tydligen inte. Jag kommer inte att uppdatera så ofta. Bara när jag vill skriva något kring författarskap eller som har med min bok att göra. Jag har också gått med i ett nätverk av skrivande personer. Så det har tagit en del tid. Tid tog det också att bli bekant med wordpress och jag som hatar att läsa instruktioner. Dessutom ska jag försöka komma underfund med vad det är för vits med Twitter. Måste säga att det känns ganska meningslöst.På hundsidan har det inte hänt mycket. Allti börjar misstänka att pensionen är inom räckhåll. Långa promenader har det blivit, men inte så mycket mer. I går blev det i alla fall spår och uppletande tillsammans med Did It och hennes matte. Allti var ingen riktig blogghund. Hon går väldigt lågt och intensivt i spåret, men jag måste träna mer spetsvinklar och återgångar, så att hon slutar med sitt rapportspårarbete. Vi tapp ökar hon och cirklar in spåret. I stället för att dämpa tempot, backa och ta det lugnt. Tyckte även att intensiteten efter tre föremål på uppletandet var rent ut sagt dåligt. Vet precis hur jag skulle känt mig om det hade varit skarpt läge. Så vi har en del att träna på närmaste månaden. Som ni ser är jag ganska ärlig här. Inte alltid prinsessan har stjärnstatus, inte ens i hennes mattes ögon...;-).

Stjärnstatus har i alla fall Did It. Såg i dag att hon var med i Hundsport Special:-).


Men fina valpar har i alla fall prinsessan..;-). Och duktig liten dotter.
Här frivilligt läggande. Hon var så duktig den lilla.Häftig morotsfärgad päls runt huvudet..eller kanske inte morots-
färgad, men ljust röd.Did It spårarDid It leker så det blöder i munnen..tandömsning pågår;-)

Det strulade på jobbet i dag, så jag blev sen hem. Jag som var glad att få en extra ljus timme. Så det blev en lite lekaktig uppletandeträning i dag. Låt oss kalla det tandemuppletande. Lade ut ett antal föremål som Bolt och Allti fick leta tillsammans. De var självständiga och brydde sig inte om varandra när de letade. Men när de kom in tillsammans med nästan varje föremål...;-).
/ Valpar /

20 mars - Ett kärt återseende


En underbar bild från gårdagens valpträff... nåja unghundsträff då.
Rex (Canis Royal) leker med sin reservhusse. Ann-Margret har
tagit de flesta av fotona här.


Gårdagen kan man säga gick i glädjens tecken. Att träffa Cupervalpar är bland det häftigaste i livet som uppfödare. Sociala, balanserade hundar med hög arbetskapacitet och som bara gör allting rätt. Hela kullen gjutna i samma härliga form.

Jonas kom hit redan i fredags och jag fick träffa underbara lilla Chriga. För hon är både liten och underbar. Hennes husse fick dock bassning av mig för att hon var för tjock. Jag vet inte hur andra gör, men mina hundar kan inte ligga konstant på samma fodermängd. Nu ger jag mina 50% färskfoder, men omräknat till torrfoder, så varierar Alltis intag mellan 6 och 10 dl, beroende på intensitet i träning och var hon ligger i sin löpcykel. Under vinterhalvåret när vi kör hårdare fysträning och vid fällning inför löp, behöver hon mer foder. Under tävlingssäsongen, då hon inte bränner lika mycket (låter konstigt va?) och när hon har pälsat på sig, så minskar jag fodermängden. Och jag känner kontinuerligt på hullet. Revbenen ska kännas tydligt, men höftkammarna ska inte sticka upp.

I går hade jag fullt upp hela dagen. Jag började med en timmespromenad med våra hundar, eftersom de skulle stå i hundgården hela dagen sedan. Det är fascinerande med Bolt. Allti höglöper och det är för jobbigt att ha dem tillsammans inomhus. Men jag kan gå ut med dem tillsammans utan problem. Bara att sätta en boll i käften på honom så har han annat att tänka på. Lustig hund.

Sedan förberedde jag lunchmaten till valpträffen och det blev lite svettigt att hinna till klockan 11. Fyra vovvar kom till träffen denna gång:


Enduros Chriga, som kom med husse ända från Karlskrona.Enduros Canis Royal (Rex) kom med sin husse och reservhusse
ända från Göteborg.Enduros Cax. Han tillhörde ju de ljusaste i kullen, men hade mörknat
på sig rejält sedan i höstas.Enduros Clicker. En fin kille av storlek mindre:-).

Innan lunch körde vi budföring och vindövning på föremål.Här är det Chriga som är i farten. Även jag fick lite motion..;-).Rex har alla tänder på plats.


Fin i hullet, konstaterar jag, som har lite dille på att kolla fetthalten
hos hundarna....


Calle tränar lek och avlämnanden med Rex.Jag vet inte vad jag höll på med här, men Rex är en underbar hund
som man har svårt att hålla tassarna borta från.
Vacker är han också. Och den som var först ut att röntga.
HD A och ED ua. Jag ser fram emot att se honom på MH i juli.


Efter lunchen gick vi ut i det underbara solskenet i gen. Vi började med uppletande och därefter lydnad. Förra helgen på SBS (Svensk Bruksschäfer) hade vi Leif Carlsson som föreläsare. Han uppmanade bl a oss uppfödare att vara uppmärksamma på hundarnas uthållighet i arbete. Detta resulterade i att jag själv åkte hem och testade Alltis uthållighet på det sätt han nämnde. Lite taskig kände jag mig när hon på sitt uppletande fick leta tomt i 5 minuter. Men jag avslutade med att efter dryga 4 minuter kasta ut ett föremål nära när hon var utom synhåll. I vilket fall som helst så kunde jag konstatera att hon letade lika intensivt hela tiden. När jag stod och tittade på "mina" C-valpar fick jag en känsla av att de skulle kunna hålla på hur länge som helst utan att minska i intensitet. Riktiga arbetsmaskiner. Mest imponerad blev jag av Rex. Vilket tryck och vilken intensitet. Tyvärr missade jag att filma hans uppletande. Det som är imponerande är att han är en naturbegåvning. Hans husse har inga tävlingsambitioner, men aktiverar honom en hel del med godissök och har gått kurser med honom. Men hans träning kan knappast jämföras med de övriga. Detta kunde man absolut inte se något av. Det var faktiskt samma sak förra sommaren. Hans första spår i livet var det bästa jag sett på en så ung valp. Ner i spårkärnan, spårade utan att lyfta huvudet i 75 meter fram till första apporten. Fortsatte sedan och tog klockrent den vinkel vi hade lagt in och fortsatte fram till slutet utan ett enda tapp, utan att lyfta huvudet en enda gång.


Rex vid förmiddagens vindövning, leker med det föremål han hittat.


Linda med Clicker vid uppletandet.


Filmer:

Clicker uppletande och lydnad


Cax uppletande


Jag retades lite med Jonas när Chriga skulle leta. Jag lade ett föremål ganska nära. När jag redigerade filmen så behöll jag ljudet på. Annars har jag börjat ta bort ljudet eftersom det inte är så kul att få med alla kommentarer(framförallt mina). Jag vet inte om det hörs så bra vad Jonas säger, men när Chriga har letat ett tag så utspelar sig följande dialog:

"Var ligger den?", frågar Jonas som börjar bli orolig när Chriga inte hittar direkt.
"Det ska du skita i", svarar jag och fortsätter filma.
De övriga fnissar lite över denna kommentar varpå Jonas säger:
"Du har väl ljudet på, så att alla kan höra vad det är för kennelmamma man har..."
Här kommer filmen på Chrigas uppletande.


Clickers lydnad höll samma fina klass som den jag sett på Cash förra helgen. Fantastiskt fin bakdelskontroll i vänstersvängarna och otroligt koncentrerad för att vara bara 13 månader. På fria följet var det bara högersvängarna som var lite yviga. Men det fixar Linda:-).

Jonas och Chriga hade också kommit en bit på väg, men han fick i läxa att bygga upp en högre förväntan och inte ha så bråttom att gå långa transporter innan hon är 100% koncentrerad i fotposition. Vid längre transporter tappade hon intresse och började nosa. Det skulle hon knappast göra om hon förväntade sig en explosion av lek när som helst. Samtidigt en avvägningsfråga hur taggad hon kan vara innan pip kommer. Är det inte fantastiskt med hundträning..;-).

Therese och Cax hade inte kommit så långt med fotgåendet, men de har en sån härlig relation, så det kommer att gå snabbt. Cax är otroligt lyhörd och älskar verkligen sin matte. Matte dessutom lugn och duktig med sin hund. Så alla förutsättningar finns.

Rex husse har inga tävlingsambitioner utan ville i första hand träna på att han inte skulle dra i kopplet. Rex visade sig vara helt ointresserad av vad husse höll på med. Köttbullar spelade ingen roll, utan det var nosen i backen och han var helt utåtriktad. Och de berättade att han var jobbig att gå ut och promenera med. I den traditionella hunddressyren skulle man rekommendera kraftiga ryck en gång för alla. Förutom att det är otrevligt och knappast något som Rex husse kan eller orkar hålla på med, så tror jag att man måste komma åt frågan "varför" en hund hellre vill gå med nosen i backen och dra åt alla möjliga håll i stället för att vara uppmärksam på sin husse. De flesta som rycker och sliter får göra detta till och från under hela promenaden år ut och år in och det enda som uppnås är en hund som blir väldigt stark i nacken...

Vi resonerade om det och Linda tog fram en kamptrasa. Calle lekte med kamptrasan och då uppdagades nästa sak att träna på. Nämligen att kunna ta upp trasan utan att få hundkäften över handen. Det klassiska och det vi gör reflexmässigt är att skynda oss att rycka undan trasan. Vilket blir en inbjudan till jakt för hunden. Så vi jobbade med förbud och när vi tog upp leksaken förde vi den mot hunden i stället för att rycka den bort från hunden. På filmen har vi hållt på ett tag och Rex köpte detta väldigt snabbt. När Calle jobbat upp ett samarbete med Rex fick han avsluta med att sätta på kopplet. Nu var det inte längre fråga om att dra i kopplet och så fort Calle pratade med Rex vände han upp. Titta själva. En helmysig hund.

Film på Chriga och Rex (Canis Royal)Therese och Cax
Jonas och Chriga


Vi var klara strax före fem och jag gick en långpromenad med hundarna. Sedan var jag ganska mör i benen ska jag ärligt erkänna. Man blir inte yngre med åren precis...;-).

Solen skiner i dag också. Jag har varit ute en timme med hundarna och tänkte faktiskt passa på och träna lite lydnad nere på grusplanen. Kanske ett uppletande i skogen också.

/ Valpar /

12 mars - Besök av en underbar Cuperhund


Enduros Cash 12 månader

Vaknade till skinande sol och gick en långpromenad med Allt-I och Bolt. Eftersom klockan var ganska mycket (tog sovmorgon) så vågade jag inte ta med mig Odette, utan henne fick Ove promenera med. Det jag är "rädd" för är att vi möter andra hundar eller människor också för den delen. Odette skäller på det mesta som befinner sig där hon inte tycker det ska vara. Och Allt-I uppskattar inte när Odette "tar sig ton". Så jag känner mig mycket mer in control om jag slipper fundera på att avvärja bråk mellan de båda tikarna.

Efter promenaden fick hundarna vara ute i rastgården. Bolt har inte börjat reagera på Alltis löp än, men han fick nöja sig med Odettes sällskap och Allti fick ha en rastgård för sig själv. Själv städade jag och inväntade Cash med familj. De dök upp strax efter klockan ett och vi började med fika.

Cash visade sig vara en vacker kille. Mycket pigment, kompakt och bra storlek. Dessutom balanserad. Lugn inne och full fart när det skulle vara det.


I sin barndoms skogar


Det var lite svårt att fotografera i solljuset.

Jag fick se lite av vad de hade hunnit träna in på lydnaden och efter det körde han ett uppletande. Jätteduktig vovve..och matte med så klart.

Filmsnutt från lydnadsträningen.