/ Valpar /

H-kullen 4 veckor

Det blir inte så mycket mer än uppdateringar om valparna numera. Men det kommer säkert annat så småningom :-). De växer fort som attan och det händer nya saker varje dag i deras utveckling. Här kommer först en filmsnutt från den senaste veckan. De har fått lite smakprov av köttfärs och jag gick ganska snabbt över på uppblött torrfoder. Deras magar har varit bra, så jag skippade maizenavälling. De fick börja med egen vattenskål från 3 veckor och har börjat klättra ur valplådan. Så vi har monterat ner den och Dio har en säng hon kan hoppa upp på för att komma undan. Det är normalt ganska lätt med 4 veckorsvalpar, men genom att de är tio så blir det värre för varje dag. Även om de inte gör så stora högar eller stora kisspölar så är det många.De senaste dagarna har jag gett dem mat i en gemensam skål. Men det kommer knappast räcka med denna särskilt länge.Jag trodde inte jag skulle hinna någon veckofotografering i dag, men se det gjorde jag och här kommer den:

Ettan, den mörkaste och förstfödda tiken.
 
 
Ängeln en grå tik.
 
 
 
Sotis är en svart tik med bruna tecken.
 
 
Snabba är en mörkare grå tik än man ser på denna bild.
 
 
 Nosa svart med bruna tecken. Nyvaken på bilden.
 
 
Lillan, en grå tik som var rejält trött när det var hennes tur. Ett hårstrå på nosen har hon också.
 
 
Farstun, den lilla mörkt grå hanen som föddes i farstun.
 
 
 Stjärnan, den enda svarta hanen med gula tecken är just nu min favorit. Det beror kanske på likheten
med Guzzi  i samma ålder :-)
 
 
 
Grålle en grå hane.
 
 
 
Så till sist den söta fina grå lillen killen - Svansen.
 

Jag hann inte med allt jag skulle göra i dag. Så i morgon blir det kloklippning och avmaskning innan vi får valpspekulant besök på eftermiddagen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
/ Valpar /

H-kullen 3 veckor

De tre första lugna veckorna har gått så snabbt. Nu följer ett par mysiga veckor innan överlevnadsperioden infinner sig ....

De har börjat höra och vaknar när jag kommer. De vädrar en hel del och vet exakt var mamma befinner sig i rummet. De har även börjat upptäcka varandra och biter lite i sina syskon. I dag fick de smaka lite köttfärs och de blev som galna allihop. Jag brukar börja med köttfärs. Sedan blandar jag köttfärs i maizenavälling och därefter väl uppblött foder i vällingen. Från 4 veckor äter de fast föda.

Jag och Ove har haft en del att stå i med förberedelser att ta upp valparna på dagarna. Dio är inte så förtjust i katter, så Josefinas rum är iordningställt för Micke på dagarna. Jag hoppas dock att snön snart försvinner och det blir varmare så att han kan (läs:vill) vara ute mer.

Hundrastgårdarna, där Guzzi och Allti kommer att vara på dagarna är fixade med upphöjda liggplatser och värmen i hundhuset är påslagen. Kompostgaller klädda med masonitskivor är fixade så att valparna kan var i köket och hallen på dagarna. Vi ska också fixa valprummet så att de får större yta att vara på och så att Dio kan ta sig till och från valparna när hon vill på kvällar och nätter. Sedan hoppas jag att vädret tillåter utevistelse för valparna om ett par veckor. 

 
De är i alla fall helt underbara de små valparna. Här kommer veckans presentation. Alla var som vanligt inte så lätta att fotografera, men det blev förvånansvärt bra bilder. Jag hann dock inte klippa klorna i dag så det får jag pyssla med i morgon.

Ettan har en underbart mörkt grå färg.


Jag fick inte så bra bild på Ängeln. Men det verkar vara en cool tjej det här.
 
 
Sotis kallas hon genom att hon är svart med bruna tecken och hon har inget vitt alls på sig.
 
 
Denna bild på Snabba blev inte heller så lyckad, men hon är också väldigt mörkt grå.
 
 
Nosa fick två foton i dag eftersom jag inte tyckte hon var så lik sig på fotot framifrån.
 
 
 Lillan tillsammans med en sovande Stjärna. 
Ytterligare ett foto på Lillan.
 
 
Farstun. Mörkt grå hane som är vansinnigt söt ... precis som sina syskon.
 
 
 Stjärnan - en mysig svart kille med bruna tecken.
 
 
Grålle hade oturen att bli fotograferad bland de sista och var ganska trött då. Påminner mycket om sin syster Ängeln och verkar också vara väldigt cool.
 
 
Svansen är nog sötast av dem alla. 
 
 
Men som syns på fotona så är det dags att ta fram klotången i morgon. Det är dock inte gjort i en handvändning att klippa klor på treveckors valpar.
/ Allmänt / Valpar /

H-kullen 2 veckor

 
Det har varit en vecka med underbart väder sedan senaste uppdateringen. Jag har nu tagit mig i kragen och skriver ordentlig träningsdagbok för Guzzi. Inte för att vi tränar mycket, men för att kunna följa upp det vi gör. Närmaste månaden kommer mest att handla om att bygga fysik lugnt och skonsamt. Med andra ord går vi långpromenader i obanad terräng. Med den snö som ligger är för övrigt all terräng oanad just nu. Jag har även hunnit med ett par lydnadspass och i tisdags var vi med på skyddsträningen för första gången på ett par månader. Bita kan hon fortfarande, däremot finns det en del att säga om anskällningen. Så jag måste börja träna mer på det själv hemma.
 

I dag är valparna 2 veckor. Den senaste veckan har de börjat ta sig upp på alla fyra och försöker med vingliga och hukande rörelser ta sig fram. Ögonen har börjat spricka upp och jag vet att om en dryg vecka övergår de från sitt marsvinsliknande tillstånd till att alltmer likna små hundar.

Jag har vägt och fotograferat de små. Här kommer veckopresentationen:

Ettan är en väldigt mörkt grå tik. Hon vägde 455 gram dag 2 - 633 gram vecka 1 och i dag 894 gram.
 
 Ängeln är också grå men något ljusare än Ettan och Snabba. Viktkurvan är 461 g-508 g och 761 g.
 
 Sotis är en svart tik med bruna tecken. Hon har försett sig med mat. Hon vägde 410 g dag 2 - 596 g vid en vecka och i dag 885 gram.
 
 
Snabba får två foton eftersom gäspningen var så söt. Viktkurva: 455 g - 557 g - 811 g.
 
 Nosa är en svart tik med bruna tecken. Viktkurva: 420 g- 590 g - 904 g.
 
Lillan kom som sista tik och valp nummer nio. Hon är helt grå utan något vitt alls. Den grå nyansen är ungefär som Ängeln, men med mer inslag av rött. Viktkurva: 404 g - 538 g - 820 g. 
 
Det var svårt att få någon bra bild på Farstun. Men så är han ju född i farstun också. En mörkt grå hane. Viktkurva: 384 g - 506 g - 722 gram i dag.
 
Stjärnan är en svart hane med bruna tecken och han har en vit stjärna på bröstet. Viktkurva: 430 g  630 g och i dag 898 gram.
 
Grålle är en helt grå hane. Nyansen ljusare än Farstun, men fortfarande mörk. Han får två foton genom att han satt upp på en. Han är tungviktaren i detta gäng, men då ska man komma i håg att detta gäng är lättviktare om man jämför med en normalstor kull. Viktkurva: 480 g - 597 g - 959 g.
 
 Svansen är en mörkt grå hane. Han och farstun är jämnstora. Viktkurva: 384 g - 461 g - 735 g.
 

De enda kull som jag dokumenterat ordentliga viktkurvor på var B-kullen. Dels vägdes de varenda dag första veckan och sedan en gång i veckan till 5 veckors ålder. Men då hade jag en hövåg som jag använde. Det blir svårt att fortsätta väga H-kullen med hushållsvågen. Jag roade mig med att jämföra viktutvecklingen mellan vår minsta kull (G-kullen med tre individer) och H-kullen som är den största kullen. Jag har inte tagit med alla i H-kullen, men diagrammet visar att kullstorleken definitivt spelar roll.Gissa som bara vägde 333 gram vid födseln ökade till 1216 gram på 2 veckor. I H-kullen är det ännu ingen som väger över 1 kg. 
 
I övrigt har dagen gått till ett besök hos Josefina och Fendi i Uppsala. Nu dags för kvällsrastningarna.