/ Valpar /

29 juli - Dags för finalen

Just det! Nu är det dags för finalen på sommaren. I alla fall om man ska tro väderleksrapporterna. Den gångna veckan har det varit fortsatt varmt. Mycket har handlat om att förbereda Sofies språkresa (3 veckor på Malta). Det har dock blivit en del hundträning också. Duros träning har inriktats på spår, spårupptag, framåtsändande, stege och kryp.

Jag tycker stegen är väldigt otäck att träna med en nybörjarhund. Vill nästan blunda när vovven på ostadiga ben (dessutom fyra stycken) ska försöka pricka stegpinnarna. Jag har bara hållt mig till valpstegen än så länge. Det är mindre fallhöjd och enklare att plocka ner hundskrället när han blir hängandes...;-). I vilket fall som helst så kan Duro nu gå valpstegen med flyt , så jag ska snart gå över till den stora.

Bad har det också blivit för hundarna. Nu har även Allt-i förstått att man kan ge sig i väg längre ut även där man inte bottnar.

29111-169
Vet faktiskt inte vad som var så fascinerande på denna bild. Kanske hade
vi just kastat i en leksak
29111-168
Hela Trion jälper till att bärga bytet i land

29111-167
Leopardfärgade schäfrar - kanske en ny teckning att ge sig på....

29111-166
...fast i torrt "tillstånd" ser hon ut så här min Allt-i

Det har varit fortsatt varmt väder. I måndags var det ett ordentligt åskoväder. På vägen hem från stan så såg vi en överkörd border collie på motorvägen. Det var mycket trafik och det var omöjligt att stanna för att lägga kroppen åt sidan. Bilden av den fina hunden satt kvar länge. Usch vad hemskt. Förmodligen hade den smitit i väg från ett villaområde i närheten. Kanske blev den rädd för åskan. I vilket fall som helst så blev någon väldigt ledsen i måndags. Själv oroade jag mig för en bekant som blivit av med sin hund under en spårträning. I ett tapp hade han släppt linan och hunden försvann och var sedan borta i 3 dygn. Hur många gånger har man inte släppt linan? Hundratals gånger. Jag kommer att vara betydligt mer försiktig med det i fortsättningen. Skönt att hunden hittades välbehållen.

Eftersom det är så varmt i huset har hundarna tillbringat en hel del ute i hundhuset och rastgårdarna. Jag tror att de tyckt det varit skönt att ligga där efter morgonpromenaden.

29111-165
Eftersom Odette löper så har vi skilt henne och Duro åt i rastgården, men de kan fortfarande rastas tillsammans och vara i hop inomhus när vi är med.

Hästarna har varit på sommarbete i tre veckor. Denna vecka har de varit hemma för att ta igen sig efter åskovädret. Arbetet med att fixa till hundhuset har startat. Ove har bytt ut dåliga brädor och jag har börjat skrapa fönstren.

29111-170

Ett annat projekt som Ove ägnat sig åt är getingjakt. Vi har haft tre getingbon på tomten. Dels i en rishög som Ove skulle bära bort och fick två getingstick, dels i taket vid huvudentrén och så i förrådet. Anticimex är inkallad, men kan inte komma förrän 11 augusti. För att kunna röra oss utan risk för getingattack så tog Ove tag i problemet....

29111-171
..."Dressed for success"..... (vore väl f-n om
inte våra hundar klarar MH och korning
utan problem......;-))

Från Norsjö kom det ett nytaget foto på Alstra. Hon är väldigt lik Accsa i färg och uttryck. Enligt hennes matte ska hon dessutom vara en hund utöver det vanliga. Ska bli intressant att träffa henne nästa vecka.

29111-164
Enduros Alstra 5 månader (snart)

Jag kan även rapportera att famijen efter 6 veckor med GI-mat tappat 17 kg (7+5+5).  Både matlagning och införskaffande av alla konstiga ingredienser har tagit en del extra tid. Inte hade man hört talas om dinkelmjöl, quinoagryn, hummus, sojamjöl....Men det har varit spännande att prova lite nya recept. Vad sägs om: rispytt med chorizo och ägg, fullkornspasta med pastasås med kräftstjärtar, nötfärsjärpar med myntayoghurt och hummus....
/ Allmänt /

21 juli - Orosmolnet är undanröjt

Jodå, Odette har börjat löpa. Jag har alltid haft problem att hålla reda på hennes löpperioder. Jag tror hon löper med 7-8 månaders mellanrum. I vilket fall som helst så inser jag det omöjliga i att bo i campingsstuga vid Piteå BK under samma vecka då höglöpen infaller...Har just fått klartecken att hundpensionatet, som haft juli-stängt, tar emot Odette - så jag kan slappna av.
/ Träning /

20 juli - Träningsläger i Malingsbo

I söndags bar det i väg till Malingsbo för fyra dagars campingliv och träning. Jag har bävat en del för att ta med alla hundar. Det finns framförallt en liten svart "sak" som brukar vara ganska svår att få tyst på. Vi visste också att det skulle vara gott om andra svarta "saker" i området, eftersom det var riesenläger med ett par hundra hundar i närheten. Men det har fungerat alldeles utmärkt att ha alla hundar med.

Vi kom till Malingsbo camping i söndags eftermiddag och bestämde att ta det lugnt eftersom det var alldeles för varmt för att träna. Vi åkte och handlade mat i Skinnskatteberg och sedan fick hundarna bada. Vi hittade ett fint badställe där de för övrigt fick svalka av sig varje dag efter träningarna.


29111-162
Till och med Odette gick ut och svalkade sig i vattnet.

I måndags tränade vi rapport tillsammans med Norpatorps Zacke, som för övrigt är helsyster till Miss. Vi åkte i väg redan vid åtta-tiden så att det inte skulle vara så varmt för hundarna.  Det blev fyra skick med med två förlängningar.

Vid lunchtid kom Anna och Accsa på besök. Valparna fick busa lite med varandra uppe i skogen innan vi åt lunch och åkte i väg för att lägga spår. Det var väldigt torrt i skogen, men valparna fixade det bra.

29111-156
Enduros Accsa

29111-157
Anna selar på Accsa....

29111-158
...sedan bär det i väg lugnt och fint

Efter Accsas spår åkte vi till ett annat ställe där alla hundarna fick köra uppletande. Jag körde övningar med hög motivation och det fungerade bra. Även valparna var med och körde ett par skick. Anna och Accsa åkte hem efter uppletandet och vi andra åkte till Björsjö och tränade lydnad. Jag inriktade min träning helt på framåtsändande och kryp.

29111-163
Lydnadsträning

Världen är väldigt liten. På eftermiddagen stötte jag i hop med Duros uppfödare på campingen. De hade stannat till där på väg från utställning i Sandviken. På tisdagen var de med och tränade rapport och uppletande. Det var bara att konstatera att tjejerna Zacke och Zoda var betydligt snabbare än Duro. Det var bara på tredje sträckan då de körde på rulle efter varandra som han höll deras fart. Vi kom fram till att vi måste öka motivationen med lite andra övningar även på rapporten.

Efter rapporten var det "fri lek" fram till klockan fem då vi körde uppletande. Kvällen ägnades åt att spela kubb och vi hade väldigt roligt.

29111-160
Här spelas det kubb, men "dam"- och "herr"-laget var inte helt överens om reglerna....;-))

I går körde vi spår med alla hundar och framåt eftermiddagen var det lydnadsträning. I dag åkte vi själva i väg och körde "handsläpp" med både Duro och Allt-i (var och en för sig). Vi stod på en lång raksträcka och kunde dyka in i buskarna just när de skulle skickas. Även Qrossa fick springa några skick.

Det blev framåtsändande även i dag. Jag har tagit lite nya idéer med mig hem både för framåtsändande och kryp. Nu är det bara att ta det lugnt och fint så blir det nog bra så småningom.

Orosmolnet just nu är att det ser ut som om Odette är på väg att börja löpa. Det skulle just vara en höjdare med höglöpande tik med sig till Piteå...