/ Allmänt /

21 juli - Från en belöning till nästa

Jag har haft en fullspäckad vecka. I måndags åkte jag till Uppsala för att hjälpa Josefina med gardiner och för att vi skulle träna lite. Vi började med träningen och åkte i väg tillsammans med Anneli och Farah. Jag gick ut spår åt alla hundar. Till Allti ett kort men klurigt spår. Det blev inte mindre klurigt av att jag i princip gick in i det när jag lade Bolts spår. Sedan följde jag med Annelie och Farah på deras spår. De var jätteduktiga. Missade en pinne, men jag fick möjlighet att se hur de arbetar och kunde komma med (förhoppningsvis) några goda råd. Eftersom Josefina hade fel skor på sig så fick jag spåra med Bolt. Han hade också ett knivigt spår. Hans spår gick bara 3-4 meter från Alltis spår på slutet. Men han löste det jättefint. Slutligen var det Allti. Frenetisk och intensiv som vanligt, men hon var jätteduktig och fixade alla kluriga spetsvinklarsom jag hade lagt in. Hon höll även spåret bra på slutet, var inne och nosade på Bolts spår, men gick tillbaka till sitt eget.
 
Efter spåret åkte vi och det blev lite lydnad för Bolt och Farah. Bolt är ringrostig, men han går mycket bättre med Josefina än med mig. Vi lade in några läggande under gång där Josefina gick långt. Det tog ett par upprepningar innan han förstod att man ska ligga ner även om matte går i väg långt. Det var ju detta han missade på när han tävlade lägre klass för ett par år sedan. Vi får se om det blir ett nytt försök i lägre för honom i höst. Men i så fall får vi nog öka träningsfrekvensen... ;-).
 
Josefina med Bolt.
 

Annelie och Farah på fria följet.
Vi tittar på inlärningen av framförgående med targetsticka.Det såg bra ut.

Vackra Enduros Farah.
 
Gardinerna blev en historia för sig. Jag och Josefina åkte till IKEA och handlade gardiner och vissa tillbehör som vi var tvungen att ha för att få upp tygstyckena. När vi handlat skjutsade jag Josefina till gymmet och åkte till Annelii. Tiden flög i väg och efter fika och hundprat ett par timmar var det dags att hämta avkomlingen på gymmet. Sedan kom det svåraste. Att med små medel - läs utan symaskin och med ett halvdant strykjärn utan strykbräda - få till gardinerna. Vi hade köpt band som man kan stryka på och få till en fåll, men oj vilket pyssel det var. Halv elva på kvällen var jag klar och kunde rulla hemåt.

Sedan var det en dag med matlagning inför kennellägret, ett besök hos frissan och i onsdags började en fyradagarskurs med Eva Bertilsson hos Eva Bodfäldt Education. Första dagen kändes lite "skum". Jag var som ett stort frågetecken inför vissa påståenden och begrepp första dagen. Jag försökte hela tiden hitta något konkret att hänga upp det hela på och som tur var så kunde jag det så småningom. Inlärningsteori är inte lätt när man ägnat ett helt liv till att bara gå på trial and error.

Under den första dagen fick vi träna på att försöka få till en kedja av Signal - Beteende - Konsekvens (Belöning) utan att få in skräpbeteenden i det hela. Starten skulle alltid ske från en station där det var ok att släppa fokus för både förare och hund. Utanför stationen skulle allt handla om fokus och vi fick fundera ut korta kedjor. Jag gjorde det enkelt för mig och tränade på släppanden. 
Min kedja var:
Inkallning från stationen - Lek - Signal "Loss" - Belöna med godis - Signal "sitt" - Belöna med godis - Signal "Ligg" - Belöna med lek in till stationen.

Jag upptäckte att det inte var så bra att belöna med lek in till stationen eftersom jag knappt orkade dra Allti med mig. Så fortsättningsvis belönade jag med godis som hon fick gnaga på in till stationen. 

Sedan skulle vi träna på att se vad som händer när belöningen tar slut. Det är ofta här vi får en massa skräpbeteenden, t ex att hunden tittar bort, nosar osv. Ofta förstärker vi detta med en signal, typ smackar eller säger "här var det". När hunden tittar belönas det och det finns risk för att vi får en kedja. Om jag tittar bort när belöningen är slut, så får jag en signal och ny belöning. Vi tränade en hel del på att bygga kedjor utan avbrott för skräpbeteenden.

Något att tänka på vid inlärning är att ha täta belöningar. Studier visar att första beteendet som belönas efter ett långt uppehåll tenderar hunden att återkomma till.
 
Den tredje dagen skulle vi träna på flytövningar, dvs övningar med många repetitioner som blir rätt. Flyt i dessa övningar innebar precision i högsta möjliga fart. Sedan skulle vi dessutom lägga på störningar och variationer i övningen.
 
Jag valde att träna galopp mot targetplatta (som en del i framåtsändandet). Jag utgick från att Allti skulle kunna göra detta tillräckligt många gånger, men för att få flyt i snabba upprepningar så var jag tvungen att ha belöningsplacering bakom henne så att vi skulle kunna starta om från samma punkt om och om igen. Efter diskussion kom vi dock fram till att det vore bättre med belöningsplacering framåt eftersom hon sedan i det hela momentet ska fortsätta framåt. Begränsningen var min oförmåga att kunna kasta en boll över huvudet på henne i rätt ögonblick. Så i stället satte jag ner henne och placerade jag mig själv på sidan i jämnhöjd med targetplattan. Jag hade ingen aning om hon skulle sikta på mig eller targeten när jag gav signal för galoppen. Men fasen, hon fixade att satsa på targeten trots att jag stod vid sidan och dessutom med en boll i handen. Hmm, undrar om jag skulle kunna lära henne hela momentet utan förare?... ;-).

Summa summarum så var det en givande kurs och jag fick bekräftelser på att många av mina idéer har stöd i inlärningsteorierna också. 
 
I dag har vi varit duktiga och fått mycket gjort här hemma. Städning och annat pyssel, långpromenad med hundarna och en tur till Strängnäs BK för att träna framåtsändandet och krypet. Anneli och Klasse hade redan anlänt och vi stannade och drack kaffe efter träningen.

I morgon ska jag jobba på förmiddagen och sedan till Redog för att kolla upp Alltis hälta. Hon har inte haltat senaste dagarna, men å andra sidan har vi inte kört maxbelastning heller. Så vi får hoppas att de hittar var det sitter och har goda råd för vad jag ska göra.
/ Allmänt /

14 juli - Sommartider...

Jag glömde berätta att Elda har gjort bra i från sig på en klubbtävling förra helgen. De tävlade appellklass spår och fick i hop 269,5 poäng. Jag misstänker att det snart är dags på allvar.
 
Eva med Enduros Elda På
 
 
Ove och Tobbe har fixat till vår balkong med ny trätrall och nu är det så mysigt att sitta där. Jag har haft en del jobb, men har kunnat ägnat en hel del tid med en bok i handen. Det har varit ganska varmt, så det har blivit tidiga morgonpromenader och sen träning i skogen. I måndags lade jag ett par kluriga spår med många spetsvinklar åt både Allti och Bolt. Det har blivit ett intervallpass, simning och de evinnerliga galopperna på framåtsändandet.
 
I fredags åkte vi till Strängnäs BK för att träffa det rapportgäng som vi skulle träna med i helgen. Det har varit helt underbart och fungerat bra med hela vår flock, även om Bolt och Odette fick en ganska passiv helg. I går var det nog årets varmaste dag. Redan när vi åkte ut till rapporten var det ca 28 grader varmt. Det blev en bra träning med långa liggtider. Hundarna hade lite problem med förlängningen på andra sträckan och snurrade en hel del innan de hittade stationen. Vi åkte i väg till rapporten klockan tio och var inte klara förrän vid tretiden.

Jag och Ove åkte hem, åt lite lunch, duschade och vilade. Faktiskt så sov även jag en och en halv timme så där på eftermiddagen. Hundarna tog igen sig med var sitt fruset mägben ute i rastgårdarna. Vid sextiden åkte vi tillbaka till Strängnäs BK för ytterligare en trevlig kväll med våra rapportvänner. 

I dag har vi tränat lydnad och uppletande. En riktigt bra träningshelg. Det som är mindre bra är att Allti haltar fram igen. Jag har tyckt att hon har markerat lite i bland på höger fram sedan tävlingen i Lindesberg, men det har varit så otydligt så jag fått för mig att det berott på stenarna på grusvägen. Men i kväll har det varit en rejäl hälta och jag är glad att jag inte körde hoppet. Skitdetsamma. Nu blir det koppelpromenader den här veckan och sedan tar vi det väldigt lugnt fram till kennellägret. Om hältan är borta så får vi testa ett par skick där och se om det håller. Får nog åka och simträna lite den här veckan. Jag ska ju ändå till Stockholm varje dag onsdag-lördag, så då skulle jag kunna passa på att stanna till på hundsimmet.

I morgon ska jag till Uppsala och hjälpa Josefina med gardiner samt träffa Annlie och Farah för lite träning. Men Allti får ta det lugnt. Möjligen ett spår...
/ Allmänt /

7 juli - Endurohundar på topp!

 
 
Målsättningen med gårdagens tävling var att få till ett SM-kvalpoäng till 2014. Eftersom Allt-I ska ha valpar i vinter, så är det oklart om vi hinner tävla just någon tävling nästa vår. Jag sneglar lite lätt på tävlingarna under augusti. Det kan ju vara lite vanskligt att hoppas på ett bra resultat på SM. Poängen brukar inte bli så höga under de förutsättningar som råder under ett mästerskap. Vi har lite tid på oss att fundera.


Så till själva tävlingen då. 
Vi åkte hemifrån vid 12-tiden och var framme i Lindesberg i god tid. Ove skulle tippa i centrum och passade på att köpa en flaska bubbel samtidigt. 
- Nu gäller det att du sköter dig! sa han och visade flaskan.
De var bara två lägrehundar och sedan vi i elitklass. Så jag visste att Allt-I skulle få dra varenda skick. Dessutom mol allena på de två sista. Jag visste också att myrarna är tunga och värmen var tryckande. 
 
Vi började med uppletande. Ett moment som var rena skiten 2011, men sällan sämre än 9-or under 2012. Det kändes lyxigt att de hade vallat en uta bara för oss. Allt-I plockade fyra föremål på fyra skick. Jag tog in henne vid sidan vid varje avlämnande för att vara säker på att hon skulle släppa. Hon släppte fint. Däremot lite tugg i slutet. Betyg 9,5-9,5.

Platsliggningen är alltid pirrigt. Jag har under alla år med alla mina hundar bara haft en nolla på platsliggning, men det är ändå en pärs att vänta de där fem minutrarna. Denna gång var jag dessutom alldeles ensam bakom det lilla huset där jag skulle gömma mig. Man hinner tänka mycket kan jag lova.

Lägre hundarna körde sin budföring och lydnad före mig. Jag var egentligen inte särskilt nervös för lydnaden. Mitt mål var ju inga kanonpoäng, utan ett SM-kval på 570-580 skulle jag vara helt nöjd med. Det enda jag ville veta var om min galoppträning på framåtsändandet hade gett något resultat. För galopperna är i princip det enda vi har tränat. 

Fria följet kändes bra, bortsett från en lite okonecentrerad start och något litet pip på stegförflyttningarna. Sedan var det dags för långa inkallningen. Vi tränar nästan aldrig ställande och läggande på detta moment, utan jag brukar köra en slät inkallning inför träningen av framåtsändandet. Så lite pirrigt är det att se henne komma i full galopp med bakåtstrukna öron. Men såväl ställandet och läggandet var riktiga tvärnitar, där hon lade all kraft på inbromsningen. På ställandet var det så häftigt att det ett tag såg ut som om nigningen bakåt skulle sluta med ett läggande, men hon rätade upp benen och stod fint. Sedan kom då framåtsändandet. Och jajamensan. Hon galopperade ut fint. Växlade tempo fint. Kanske något snabb skritt och lite snett åt ena hållet. Jag skulle även vilja ha högre tempo på inkallningen. Här var jag så nöjd att jag höll på att glömma bort att krypet var nästa moment. Och inför krypet vill jag inte ha en uppvarvad hund, så mitt yviga beröm fick jag snabbt tona ner. Krypet var ingen höjdare. Av någon anledning (mitt fel så klart) så trodde hon flera gånger att vi skulle svänga vänster. Förmodligen för att jag sneglade på henne och om jag vrider huvudet åt vänster så ska hon vinkla vänster. Men hyfsat ändå. Sedan kom då skallet. Jag har nästan bara tränat skall framifrån så att jag kan belöna att hon trycker ner baken vid skallgivningen. Om hon lättar brukar jag säga åt henne att sitta ner. Kändes också väldigt bra. Framförallt med tanke på att detta är en hund som i begynnelsen hade väldigt svårt att skälla. Apporteringarna tränar jag aldrig numera. Det momentet är självbelönande i sig för Allti. Visst finns det saker att peta i i ingången, men ingenting som jag tänker lägga energi på. Hoppet är alltid en mardröm numera. Det har inte hänt något, men på tävling vet hon att det bara handlar om att hoppa fram och tillbaka. Jag har därför sedan förra hösten haft svårt att få henne att tänka framåt, vilket gör att själva hoppet känns lamt och vanskligt för islag. Och det var lamt, men helt felfritt. Så kom då stegen. Den var alldeles blank och Allti satsade hårt framåt, åkte in med frambenen på steg nummer tre eller om det var fyra, tappade balansen och rutschade ner. En stor nolla dök upp i min hjärna, men jag räddade betyget genom att stanna till och ge ytterligare ett kommando så hon gjorde ett nytt försök. Från den positionen hon hade var det väldigt knöligt för henne att komma upp, men sedan återfick hon hyfsad balans. Förhoppningsvis lärde hon sig något från detta missöde.

Betygen i momentens ordning:
9-9,5
10-10
9-9
8-7
10-10
10-10
10-10
10-10
5-5
och 10-10 på platsliggningen. Det blev alltså 273 poäng med femmor på stegen. Helt sanslöst bra!

Inför rapporten visste jag alltså att vi med en normal rapportföring skulle lnda på 620 poäng.
Jag ska inte tråka ut med en detaljerad beskrivning av rapporten. De första två skicken var jag inte ett dugg orolig för. På tredje, som är värsta sträckan startade hon över en lång myr och man såg henne i ytterligare 200 meter. Det kändes hemskt jobbigt i mattes hjärta att se henne kämpa över myren och det efterföljande kalhygget. Mer skutt än löpning och jag hade haft full förståelse för om hon hade vänt. Fjärde skicket är jag aldrig särskilt orolig för och visst kom hon kämpande fram till D. Min lilla pärla. 
 
Jag kunde konstatera att hon hade sämre tider än förra året i Lindesberg, men det gick betydligt snabbare än i Flen. Vi var oerhört nöjda när vi åkte hem och väl hemma delade vi på den lilla flaskan bubbel.
 
 
Det var inte bara Allti som presterade i går. När vi kom till bilen efter rapporten hade jag fått ett sms från Oskar med Freck. De hade tävlat lydnadsklass I på SSM och vunnit på 186 poäng. Stort Grattis! 
 
Oskar med Enduros Freck.
 
I kväll ska jag åka och titta på en hanhund som kan tänkas bli Alltis blivande kavaljer. Spännande!