/ Tävling /

30 maj - Enduros Allt-I tar ett "hett" cert


Jag och Allt-I. Foto: C. Danielsson 2007


Enduros Allt-I in action... (Bara dryga tre veckor till valpning på detta foto)

Nina och Aqila har varit och tävlat lydnadsklass II i dag. På förmiddagen tog dom ett förstapris och på eftermiddagen saknades en bråkdels poäng för att upprepa detta. Just nu kan jag inte lägga ut poängen eftersom batteriet på min mobil lade av och laddaren är undangömd någonstans...men det kommer.


Enduros Aqila

Men i dag får Nina och Aqila ursäkta. "Huvudpersonen" i dagens blogg kommer att vara Allt-I.

Jag, Ove, Allt-I och Odette åkte till Skutskär redan i går kväll och övernattade på Rullsands camping. I morse var det samling klockan 07.00, men vi var på plats redan en halvtimme innan och hann dricka kaffe och äta en smörgås i lugn och ro.

Det började med platsliggning och redan då vid halv åtta kände man att detta skulle bli en varm dag.

Efter platsliggningen (som gick bra) var det dags för lydnad. På spagettiben äntrade jag planen med Allt-I för att genomföra vår första elitlydnad tillsammans. Det började bra. Allt-I satt helt fokuserad på mig medan tävlingsledaren ropade upp betyget på platsliggning. Tack Ann-Margret och Nina för att ni ställt upp på mina idéer om att "äntra planen". Det ska jag fortsätta med. Vi hann väl tio meter innan det var en halt, där matte gjorde bort sig. Jag tvärnitade stel som en pinne och när jag kikade på Allt-I mötte jag hennes förvånade blick. Jag kände på mig att hon stod upp. Och mycket riktigt så hade hon inte satt sig i denna halt. Då sa Bahlenberg till sig själv att det var dags att slappna av och hjälpa sin vovve. Resten av fria följet kändes bra. Allra bäst var sidförflyttningar och backning. Hon rörde sig precis som jag ville. En av dagens höjdpunkter eftersom jag tränat extra på just detta. Jag har även tagit efter Fridas "recept" och gått långa sträckor fritt följ bakåt. Med vinklar, halter och allt. För att träna bakdelskontroll. Vi fick 8-8 på fria följet trots missen med en stående halt.

På långa inkallningen fick vi 8,5-8,5 pga av sent stannande.

Framåtsändandet var en blandad kompott. Åt ena hållet var det perfekt galopp fram till gruppen där hon växlade tempo. Sedan ökae hon successivt, saktade in igen och kom bra på inkallningen. Åt andra hållet gav jag ett mesigare framåtkommando och då bröt hon av till trav efter bara några få galoppsteg och hon gick aldrig ner i riktig skritt. Men det var spikrakt och bra tempo in. Hon fick 10-7,5. Jag skulle väl själv kanske satt 8-8,5 så snittbetyget var ganska korrekt.

Krypet kan jag inte uttala mig om. Jag var helt paralyserad. Som jag kämpat med detta moment. Vi fick 8-9,5. Nerdrag för att föraren gick lite nerhukad och att hon (Allt-I alltså..;-)) lättade i vinkel. Wow - inget om hög bak (fortfarande menar jag hunden). Kanske dags att slappna av.

På skallet fick hon 8-8 trots att det inte alls var som jag vill ha det. Nerdrag för att det inte var ihållande och att hon lättar något. Men jag är jättenöjd med det betyget.


Som vi jobbat med detta...

På metallapporten så hamnade apporten på ett sätt som jag inte ville ha den. Så Allt-I klippte den inte direkt utan gick runt den innan hon tog den. Vi fick 9-9 för gripandet och något sent avslut. Jag är nöjd. På tunga apporten fick hon 8-9 av samma anledningar som på metallen. Jag har inget att invända. Av de hundar jag haft så är nog Allt-I den med sämsta trycket på apporteringarna. Därmed inte sagt att hon är dålig...men jag har varit väldigt bortskämd med bra gripanden. Just på apporteringarna skulle jag vilja ha Aqila eller Ajas i stället.

När jag tränade inför Treklubbars förra söndagen så var uthoppen på hoppet väldigt tama. Jag har jobbat med detta denna vecka och fick tillbaka lite av hennes gamla tryck. 10-10 på hoppet är helt OK...:-).

På stegen fick vi 9-9,5. Själv skulle jag nog dragit lite mer på hennes "dubbeltassfattning" på nedgången. Visserligen går hon på varje pinne, men jag som förare måste vänta in henne, så jag skulle nog inte gett mer än 7-8. Kanske tur att jag inte dömer mig själv...;-).

Totalt fick vi i hop 264 poäng på lydnaden. Jag som sa till Ove innan att jag skulle vara nöjd med allt över 240 poäng. Oavsett poängen, så var jag väldigt nöjd med hur min hund genomförde lydnaden. Kontakten, koncentrationen osv. Jättekul var det.

Sedan var det uppletande ute på ett gärde. Jag blev lite fundersam när jag mötte högre hunden i rapport på väg till uppletandet. Vad tusan tänkte jag. Om högre hunden har letat innan, så finns det ju legor efter föremål. Och jag lovar att minst en minut gick åt till att Allt-I försökte lokalisera föremål som inte fanns. Det spelade inte så stor roll. Vi fick fyra föremål och 9-9.


Allt-I på uppletandet på Treklubbars förra året i juni. 30 grader varmt.

Vi hade bästa lydnaden och bästa uppletandet. Det var inte särskilt svårt att räkna ut att rapporten skulle kunna föra oss till ett kanonresultat om allt skulle gå bra. Men med tidigare tävlingar i minne, så var jag inriktad på att "bara hon går sträckorna".

Klockan tio åkte vi ut till rapporten. Vi fick startnummer två. För att göra en lång historia kort så gick det jättejättebra och vi fick fullt på rapporten: 2.10 på första sträckan. Snabbaste hunden hade 1.59. Vi hade 3.05 på andra sträckan. Snabbaste hunden hade runt 2.50. Men mallen som varit snabbast på de två första sträckorna gick inte tredje sträckan. Plötsligt så var Allt-I den med snabbaste tiderna. Hon hade 2.54 ner till A och 4.35 på sista sträckan. Jätteduktigt jobbat i värmen. Från B skickades hundarna i ett grustag uppför en brant backe och hade nästan ingen skugga alls. Allt-I fick fullt på rapporten och det resulterade slutligen i hennes första cert på 608 poäng.Klart att det känns jättebra. Många tycker nu att vi ska ut och jaga ett resultat till. Vi är anmälda till en elitrapport i Skellefteå om två veckor, men vi har husvisning och det är ruskigt långt att åka. Men vi funderar. Nästa helg har vi Treklubbars - en lagtävling mellan Eskilstuna - Strängnäs och Enköping. Jag är som sagt väldigt kluven nu. Men jag har inga bra erfarenheter av att sticka ut och jaga SM-kval i sista stund. Med Fox var vi bortskämda. Vi behövde bara två tävlingar och sedan kunde vi slappna av. Så ena stunden tänker jag att jag skiter i SM 2009. Vi hade det som mål, men spruckna tävlingar, en sprucken trampdyna och löp har satt käppar i hjulet. Och då tänker jag att hon är bara tre år och inte riktigt mogen för en stor tävling. Vi kan sikta på 2010 i stället. Men så kommer tävlingsdjävulen in och tänker att kanske man skulle försöka ändå....vi sover på saken.
/ Allmänt /

28 maj - Hästgård till salu!

I måndags var mäklaren här och tittade. I dag var de här och fotograferade. Det var därför vi hade lite att göra med att plocka undan. Förmodligen ligger gården ute för försäljning redan i morgon hos Egendomsmäklarna.
Vart vi ska flytta?
Vi har ingen aning.

I kväll har vi varit och tränat rapport med Allt-I. Det blev fyra sträckor med två förlängningar. En på A-stationen och en på B-stationen. Det blev ganska korta sträckor. Tiderna låg mellan 40 sekunder och 1,15. Precis lagom två dagar innan tävling.

/ Allmänt /

27 maj - Oj vad det blåser!


Försenad födelsedagspresent till Josefina och Bolt från Ann-Margret.


I dag åkte jag, Allt-I och Jaja till Ekilstuna BK för att träna tillsammans med Ann-Margret. Vi körde igenom hela lydnaden med Allt-I och Vinja. Stannade upp lite extra vid de moment där det behövdes. För Vinjas del var det bara framåtsändandet och tung apportering. För Allt-I's del betydligt fler moment....;-).

Jag "kände" lite på Jaja och tränade fritt följ, inkallning och apportering. Hon är lika förig som mor sin. Helena vill ändra på ingången så jag tränade den nya ingången några gånger. Ann-Margret tog några foton med mobilen när vi tränade apportering. Men de kommer så småningom.

Efter lydnaden körde vi uppletande i två korridorer. Två föremål i varje. Det gick bra för både Vinja och Allt-I. Sedan tränade jag Jaja. Förstår Helena. Det var väldigt frustrerande. Jaja är inte särskilt lätt att gasa upp. Jag har sett ett antal hundar av denna typ. Många av dem med höga korningspoäng i korningens gamla mentaltest med +3 på nerver...;-).
Ja, en del förstår vad jag menar.
Stabila, balanserade hundar, men trycker inte på mer än de anser sig behöva. Så när hon lufsat ut efter föremål ett par gånger (bra fart in), så testade vi en rad olika sätt att höja stressnivån. Jag har pratat med Helena och hoppas om en dryg vecka kunna ge henne bra tips att jobba vidare på.

Jag har bara haft en enda hund som betett sig så här, fast snäppet värre. Det var Fox. Som valp/unghund joggade han t o m om man kastade en boll. När han sedan kom fram och konstaterade att bollen låg still, så ville han inte ens ta upp den. Men det var bara som unghund. Efter 12-13 månaders ålder började det hända grejer. Innan dess hade jag "botaniserat" i varenda hundaffär i stan efter föremål som han möjligtvis skulle kunna tänkas tycka vara roliga. Jag accepterade till sist att jag hade köpt en sällskapshund. Ungefär i den vevan vände det och han var precis lika föremålsintresserad som alla andra "normala" hundar. När Helena hörde detta ville hon se filmer på det. Men tyvärr har jag bara filmer på honom som "färdig hund". Och ingen kunde drömma om hur det hade sett ut innan ett års ålder.

Jag kommer i håg att jag hade honom med till Hallsberg vid ett års ålder. Jag tävlade med Dolly och i väntan på prisutdelning tänkte jag träna lite lydnad. Men det var så fruktansvärt dåligt så jag skippade det hela.....Bolt i sitt nya halsband.Vad är detta? En svartmuskig mastiff eller vad?Bolt poserar i sitt nya halsband tillsammans med syster Jaja.Råkade bli en sån här bild och det verkar som om Bolt har fått nog av
fotograferingen...;-)

Efter träningen har jag uträttat lite ärenden. Jag kom hem först vid tretiden och sedan har det rullat på med hundrastningar och mat. Nu ska jag fortsätta röja i mitt arbetsrum.

Lovade en bild på Oves arbete de senaste dagarna.


Äntligen slipers och gårdsgrus...nu ska det bara paddas.