/ Träning /

29 oktober - Mycket Bolt nu


Bolt undrar vad han nu ska få göra

I dag hade jag och Josefina bestämt att det skulle bli träning i Kjula. Vi hade planerat det redan i går, men det blev inte så.

Jag jobbade med boken på förmiddagen och föreslog att Josefina skulle utveckla sin klickerträning och t.ex köra in klossträning på Bolt. Det dröjde inte länge så ringde hon på min mobil och talade skrattande om att det inte blev någon klossträning. Däremot hade hon hittat en rund skiva nere vid stallet och hon ville att jag skulle komma och se vad Bolt hade lärt sig.

Eftersom hon bara varit ute i tio minuter så var jag lite fundersam över vad de skulle hunnit med. Som en god mor tog jag i alla fall med mig videokameran och gick ut. Jag blev faktiskt ganska imponerad ska jag säga.

Film på Bolts första övningar med tasstarget

Efter lunch åkte vi till Kjula och jag började med att lägga ett spår åt Allt-I. Sedan fick Bolt göra några uppletandeövningar. Som jag konstaterat tidigare så är han lite "seg i kolan" och jag har bara sett en enda hund tidigare med samma fundersamma attityd. Och det var Fox, så det finns väl hopp.

Film Bolt letar

Några uppletande till


Hoppas att dom kan behålla den här kontakten

Efter dessa uppletandeövningar fick Bolt vila och jag körde tre korridorer med ett föremål i varje med Allt-I. Hon är fortfarande ringrostig i sina avlämnanden och emellanåt tror jag hon checkat ut och gått tillbaka till sin mammaledighet...;-).

Sedan körde vi två mattespår med Bolt. Han fick se Josefina gå i väg, men jag gick med honom bakom en gran när hon gått fem meter så att han inte skulle ha så mycket synintryck. Spåren var väl 50-75 meter. När Josefina hade gömt sig så fick Bolt ta upp spåret. Han hade sele och koppel. När han fick tapp så stannade jag bara och han hade i ärlighetens namn inte många tapp. På det andra spåret så hann jag inte se vart Josefina gått, så det var bara att lita på lilla Bolt. Det visade sig att spåret gick i en liten vinkel på slutet. Han fixade det utan problem.

Som avslutning ville jag se hur han skulle göra om Josefina kom tillbaka och själv gick med honom på spåret. Jag sa åt henne att bara lägga en jacka med lite godis på slutet och sedan gå i en vid båge tillbaka. Bolt blev jätteglad när hans älskade matte kom tillbaka och jag var lite tveksam om han skulle vara motiverad att ta upp spåret. Jag hade sagt åt Josefina att vara helt neutral när hon kom tillbaka. Jag hade även instruerat henne att stå stilla om han slutade spåra.

Här är filmen som visar hur det såg ut. Både Bolt och hans matte skötte sig bra,

Han var inte lika intensiv och ganska fundersam stundtals, så det blir några spår till med matte på slutet innan vi gör om denna övning.

Jag gjorde ett påsläpp från sidan med Allt-I och hon gick hyfsat lugnt och fint på spåret. Hon höll i spåret bra, låg i spårkärnan och tog alla pinnar. När vi kom hem tränade jag kryp och skall.
/ Allmänt /

28 oktober - Namnbyten

När Bestha och B-Segra I Allt skulle levereras satt vi och diskuterade det olyckliga i att vi inte tänkt på deras tilltalsnamn tidigare. Vi hade ju i så fall kunnat få in Elsa och Jaja i deras registrerade namn. Det är ju alltid roligare. Diskussionen slutade med att jag fick i uppdrag att undersöka möjligheten att byta namn. Eftersom valparna är så små, så var det inget problem. Jag vet inte vilka kriterier SKK har för namnbyten, men nu är det klart. Jag kollade på SKK Hunddata i kväll och det enda jag funderar över är varför dom inte satt dit chipnumren och ägarna. Men det kanske är en annan avdelning som gör det...;-).

Vad blev det för namn då? Jo det blev:

Enduros Bestha Elsa
och
Enduros Black Jaja

På SKK börjar de väl bäva för vår nästa kull. Dom verkar få skicka stamtavlor fram och tillbaka varenda gång. Förra gången hade jag glömt genitivändelsen "s" och jag blev alldeles matt när jag kollade SKK Hunddata och läste Enduro Ajas, Enduro Ampere osv. Stamtavlorna var redan skickade, men det var inga problem att ändra. Bara att vänta och se vad som blir fel nästa gång....
/ Träning /

27 oktober - Höstlovsvecka

Ja, inte hade jag kommit i håg att det var höstlov denna vecka. Det innebär att det inte blir fulla "arbetsdagar" denna vecka heller. Men även då jag inte skriver så funderar jag på boken, så den blir nog klar till sist.

Jag åkte och lämnade in Volvon på Bilia i dag och hyrde en liten Clio för att kunna ta mig hem. De ringde och berättade att de hittat en felkod, där det verkar som om elektroniken inte känner igen nyckeln...?? .. ja nåt sånt sa han i alla fall. Dom fick behålla bilen till i morgon, så sedan hoppas jag att den kommer att starta utan problem.

Jag och Josefina gick en promenad med hundarna på gärdet när jag kom hem. Sedan skrev jag på boken i ett par timmar. På eftermiddagen tränade jag först lite lydnad med Allt-I. Josefina och hennes kompis var med och det behövs uppenbarligen lite kommendering. Jag märkte det på långa inkallningen. Framåtsändandet gick bra och krypet hyfsat. Skallet likaså. Hoppet tränar jag inte så mycket. Det finns inte något att direkt träna på där. Det skulle möjligen vara att lägga in störningsträning - om jag nu ska göra det. Jag har inte bestämt mig. Våra brukstävlingar är ju ganska stereotypa och till skillnad från lydnadsklass så är det inte speciellt mycket störningar på tävling.

Jag hjälpte Josefina med inledande övningar på uppletandet. Det gick kanonfint, men snacka om att den lilla valpen har långa vindlingar i hjärnan. Det tar väldigt lång tid för honom att fundera ut vad han ska göra. När Josefina kopplat loss honom så satt han still i minst fem sekunder (kanske det dubbla). Sedan struttade han i väg och letade och gjorde ett tigerhopp över föremålet. Överlycklig tillbaka till matte.

Jag har faktiskt aldrig sett något liknande vad gäller reaktionstid eller funderartid eller vad man ska kalla det. Det är samma sak när Josefina springer i väg. Då sitter han bra länge och tittar efter henne innan han sätter fart. Man har precis gett upp hoppet när det börjar rycka i hans tassar. Skumt.

Avslutningsvis cyklade jag med Allt-I i 40 minuter. Vi tog en vända ner till Mälaren i det fina höstvädret och kom sedan in på vår vanliga cykelväg runt golfbanan. Jag var helt slut när jag om hem. Usch för att cykla i motvind.