/ Valpar /

28 april - Yes, nu är ytterligare en klar

Jag får väl börja med det jag nyss upptäckte, dvs att Allt-I också har börjat löpa. Det innebär att även hon är klar för MH 16 juni. Det skulle vara snyggt om nu också Alstra kommer i gång, så att vi får se hela kullen samlad.

I övrigt är denna helg en riktig "överlevarhelg". Inte ett dyft får vi gjort hemma och inte mycket träning för hundarna. Dels pågår DM i Katrineholm och jag är nyss hemkommen efter att ha dömt uppletande hela dagen, dvs uppgång klockan 05.00.

Samtidigt pågår Tio-mila i orientering och Sofies basketlag ska hjälpa ill vid förläggningarna. Det innebär att Ove varit uppbokad både fredag kväll 20.00-23.00 och i dag 14.00-22.00.

Tur det är en röd dag på tisdag så att vi får lite "helg".
/ Valpar /

23 april - Mail från Norsjö

Ja, det finns ju två av valparna som jag inte träffat så mycket. De ena är Ajas i Linköping. Ajas tränar både spår och sök och debuterade i appellen i helgen. När jag träffade honom i oktober så kunde jag inte annat än bli imponerad av hans spårarbete. I söndags inledde han med dubbeltia på spåret. Tyvärr fick han sedan hjärnsläpp och nollade både platsliggningen och budföringen som normalt är "säkra" moment. Han blev ändå godkänd på 207,5 poäng, så det är bara för husse att bryta i hop, bita i hop och komma igen. Vilket jag vet att han gör.

Den andra är Alstra, som bor med mamma Miss, Margoth och Kalle i Norsjö, Jag ska inte avslöja vad jag och Margoth skämtsamt kallade Alstra som valp. Hon gick ju under arbetsnamnet "den förstfödda", men det är inte det jag syftar på. Nej, det var ett mindre smickrande öknamn som kom i från att Alstra var väldigt sen i utvecklingen. Margoth är i alla fall väldigt nöjd med Alstra och skickade lite bilder från träningen förra helgen.

29111-293
Margoth och Enduros Alstra i Norsjö

29111-294
Margoth med mamma Miss

Vädret har varit suveränt i dag. Nästan sommarbölja och vi grillade i kväll. Ove har satt upp staketet på baksidan och har bara lite "pyssel" kvar. Bl a finns det "hål" intill husväggen samt under hundhuset som Odette gensat hittade och gick ut genom...;-).

I går lade jag ut den nya hemsidan, men det återstår några sidor att lägga över på den nya mallen. Jag funderar också vad och hur jag ska presentera våra hundar. Numera går ju allt att läsa på SKK Hunddata. Sedan tänkte jag lägga ut några av sidorna på engelska - även om jag inte direkt har någon större andel utländska besökare på hemsidan.

I kväll är jag i alla fall för trött för att göra nåt och satsar på en tidig kväll.
/ Träning och valpar /

22 april - Vilken härlig träningshelg! Och nu är även Accsa klar...

I måndags åkte jag och Allt-i till klubben för att träna i hop med Nina och Aqila. Det var stor skillnad på kontakten på fria följet jämfört med i Strängnäs. Nu var det nästan för mycket så Nina fick "order" om att minska ner på belönandet och kanska använda godis mer än boll nu. Vi körde några moment var och band upp hundarna vid planen medan de väntade. Båda var otroligt duktiga och väntade snällt på sin tur. Vi jobbade en hel del med att Aqila skulle ta och hålla fast apporten vid sidan. Här rekommenderade jag att absolut inte kasta apporten förrän Aqila kan sitta vid sidan, gripa och hålla apporten samt klarar en inkallning med apporten. De flesta har väldigt bråttom att kasta apporten - trots att jakten efter en apport inte är något större problem för de flesta hundar.
Jag bad även Nina att köra backning så att jag skulle kunna videofilma det. Backningen var inte riktigt lika snabb som i Strängnäs, men nog tusan är det imponerande. Vi avslutade träningen med platsliggning och Allt-I fick en budföring med Nina som mottagare.

www.kennelenduro.se/Aqila.mpg


Jag har varit på tjänsteresa i Lund så i tisdags hann jag bara med promenaden på morgonen. I onsdags cyklade jag med både Allt-I och Duro när jag kom hem. I torsdags var det dags för HD-och AD-röntgen. Jag hade tänkt vänta ett par, tre månader till, men är alldeles för nyfiken av mig. Veterinären tyckte att höfterna såg bra ut och visade skillnaden jämfört med en slapp led, men jag känner mig inte trygg förrän det officiella resultatet kommer.

29111-289
Malingsbo Camping

I helgen var det dags för rapportträningsläger i Malingsbo. Vi var tio ekipage som skulle träna under lördag och söndag, men de flesta var på plats redan fredag kväll. Det blev samling i vår stuga och lite presentation av deltagarna och hundsnack innan alla gick och lade sig för att ladda inför lördagens träning.

Ove och jag hade kommit överens om att enbart köra Allt-I under dessa två dagar. Kanske fel mot Duro, men hon behöver den erfarenheten. På lördagen skulle kullbrodern Ampere komma från Hofors och vara med.

29111-290

Hela gänget samlades klockan nio och vi kom överens om att starta med tre korta skick på ca 100 meter för de orutinerade hundarnas skull. Sedan körde vi två förlängningar och D-stationen var väl ca 500 meter bort. Ampere som aldrig kört med liggtider och andra hundar skötte sig bra. Marianne och Mats gjorde synretningar, men man såg på Ampere att polletten trillade ner allteftersom träningspasset fortskred. Han slutade dock efter fyra skick. Allt-I skötte sig förvånansvärt bra och gick som tåget. Det är knappt jag begriper hur hon kan hålla fokus med så långa liggtider och mycket stök (mot vad hon är van) runtomkring.

29111-292
Allt-I på A-stationen med brorsan Ampere i bakgrunden

29111-291
Ampere med matte och husse efter dagens övningar

Under lunchen åkte jag till Skinnskatteberg och handlade medan Ove lagade mat Jag stannade på vägen tillbaka och lade ett spår åt Duro. Efter maten gick jag spåret med honom och han var väldigt duktig på att markera apporterna. Det han behöver mycket träning på nu är vinklar.

Klockan tre var det ny samling och vi bestämde nu att köra lite längre grundsträcka och enbart fyra skick med två förlängningar. Ampere imponerade på andra skicket då han i hastigheten missade ett vägval, men sprang tillbaka och tog rätt väg i stället för att komma tillbaka till A - vilket man skulle kunnat förvänta sig av en orutinerad och förvirrad unghund. På tredje skicket fick han springa på rulle efter en annan hund och enligt de som stod på C-stationen sprang han imponerande fort. D-stationen låg väl ca 600 meter ut. Ampere slutade efter tre skick för att inte strula till det för honom. Jag tror Mats och Marianne var ganska nöjda när de satt i bilen på väg hem efter lördagens övningar.

www.kennelenduro.se/RapportAllti.mpg


I går kväll var det fest och vi bestämde att det skulle vara sovmorgon med samling klockan tio i morse. Vi körde en ganska tung sträcka med långsluttande uppförsbacke ca 300 meter. Det blev någon missuppfattning så A-stationen lades ca ca 400 meter bort. Vi bestämde att de bara skulle göra en förlängning med nittio graders vinkel. Ungefär halva gänget nöjde sig med dessa två skick. Vi lät Allt-I springa ner till A och avslutade med ett fjärde skick där förarna därute flyttat fram och gjort station bara 150 meter från A-stationen.

Jag tränade lydnad med Allt-I både i går och i dag. Det som gav oss mest var att åter få möjlighet att träna platsliggning med andra hundar samt en budföring båda dagarna.

Tack alla trevliga rapportkompisar för en jättebra helg - min motförare sov för övrigt som ett barn hela vägen hem till Eskilstuna...;-).

Det där med Accsa i rubriken innebär att hon löper nu och är klar för MH 16 juni. Nu väntar vi bara på Alstra och Allt-I, så får vi se hela kullen testas samtidigt. Ska bli kanonroligt.