/ Valpar /

31 juli - Nu finns det mjölk!

Josefina, som inte hade sett Allt-I på en vecka tyckte att hon blivit jättetjock sedan i söndags. Jag tycker ju också att hon blivit tjock, men jag är väldigt fixerad vid att att hunden ska vara smärt, vältränad och smidig. Nu förstår ju till och med jag att det bara är att acceptera en stor oformlig kroppshydda under en period. Men jag tycker hon är väldigt tjock. Därav tjatet, som Ove blivit galen av.

I dag kände jag och Josefina på stackars Allt-I och konstaterade att det nu finns mat åt de små när dom kommer. Det känns ju tryggt. I övrigt känns det väldigt pirrigt. Men jag vet att jag inte är ensam om att känna oro inför valpningar. Man vet ju att det finns risker. Jag bara hoppas att det ska räcka med att hunden är vältränad och sund samt att jag har lite tur. Med andra ord så hoppas jag att det ska gå lika smidigt som för Allt-I's mamma.

Jag har funderat på var jag ska ha valparna och har nästan bestämt mig för att valpningen ska vara i hundhuset. De ska naturligtvis komma in och springa i köket, precis som A-kullen, när de blir bort mot tre veckor. Fördelen med hundhuset är att det finns en bäddsoffa som jag kan sova i och att det finns fönster. Alternativ två är alkoven innanför grovköket, där A-kullen föddes. Liksom i hundhuset får Allt-I en egen vrå och egen ingång. Det som är nackdelen är att det inte finns några fönster och att det är mindre än hundhuset. Jag skulle kunna ordna till i mitt arbetsrum, men det är mitt i huset på något sätt och inte samma lugn som de två första alternativen. Jag ska fundera ett par dagar till.

I dag gick jag långpromenad runt golfbanan mellan halv sex och halv sju. Jag har städat upp en massa bråte och ogräs på gaveln vid ingången till grovköket. Jag har skjutsat Josefina till naprapaten, handlat, jobbat och lagat mat. I kväll gick vi till den lokala puben och tog ett par öl. Det är inte alla som bor på landet som har två hundra meter till puben. Allt-I fick följa med, men det var nog ingen höjdare. Det började regna och Allt-I hann ligga och bli blöt innan det var dags för hemgång.
/ Allmänt /

30 juli - Livet som författare

Denna vecka har jag jobbat som författare nästan på heltid. I morse steg jag upp halv sju och åkte till Kjula för att gå promenad med hundarna. Allt-I rör sig inte lika mycket och inte lika fort som normalt. Det kan vara värmen, men i morse var det bara 15 grader, så det lutar mer åt att magen börjar bli tung.

Strax efter åtta var jag klar med frukosten och satte mig och skrev fram till klockan halv ett. Jag har hunnit ca 110 boksidor, så det lutar åt att jag kommer upp i bortåt trehundra sidor innan boken är klar. Jag gjorde ett par timmars avbrott för att rasta hundarna och dammsuga huset. Jag torkade bort flugskit i fönstren och torkade även golven. Qrossa löper, men eftersom altandörren står öppen för jämnan och hundarna springer in och ut hela tiden, så är det lönlöst att använda tikskydd. Så jag får torka golven lite oftare i stället. Apropå flugskit, så har vi haft invasion av först bromsar och sedan flugor. Usch, för dessa enerverande och äckliga flygfän.

Efter städningen så skrev jag på boken i ett par timmar igen. Efter middagen gick jag en kort promenad med Allt-I och lät henne leta lite grejer. Då var det full fart på henne, fast jag har svårt att förstå att hon var med på rapportträning för bara två veckor sedan. Hundens dräktighet är otrolig. De första fyra veckorna växer embryot ca en millimeter i veckan. Sedan ska de alltså hinna upp i en 400 gram och hinna bli fullt utvecklade på de sista fem veckorna. Förresten så är hundfostret fullt utvecklat redan vecka 7. Där är vi snart.

I morgon blir det bara halvtid som författare eftersom jag ska skjutsa Josefina till ryggkliniken. Hon har klagat på ryggont en längre tid och naprapaten har konstaterat att nacke och rygg är sned och ihoptryckt.

Vi har fått samtal från dem som köpt Blackie. Det visade sig att hältan berodde på en hovböld, så förhoppningsvis ska hon klara nästa veterinärbesiktning och bli kvar i Kolbäck. Vi ser fram emot att få åka och se hur hon har det.
/ Allmänt /

28 juli - Är det så enkelt?

Fick ett mail från min bror där jag fick veta att min svägerska vunnit en gratisresa för två med flyg till Göteborg. Under min barnledighet vet jag att jag roade mig med att skriva verser och slogans till än det ena och än det andra för att vinna diverse saker. Jag lyckades kamma hem ett antal nyckelringar och andra typiska reklamsaker, men någon resa vann jag aldrig. Så här löd min svägerskas vinnartext:

"En gratis resa till Götet med Flyg,
Gör reskassan extra dryg,
För bokmässan vi packar,
Och resebyrån tackar!"


Aqila

Jag fick sms från Nina i dag. Sedan hon var här har dom tränat platsliggning varannan dag med störning och varannan dag utan störning. Aqila har legat utan problem. På fredag ska vi träffas igen och träna platsliggning med Qrossa som störning i Strängnäs. Om allt går bra så planerar vi in platsliggning med skott framöver. Aqila har börjat löpa, men det verkar inte som om löpning påverkar de här tikarna speciellt. Med Allt-I så har jag inte märkt någon skillnad vid löp, utan tränar precis som vanligt. Men sedan kan jag ju misstänka att mycket av "knepigheten" hos många tikar är rena järnspöken hos ägarna. För i ärlighetens namn - vad ska man ha en brukshund till som dels inte kan användas under löp, som inte heller kan användas en månad innan löpet för att "hon snart ska löpa". Om tiken dessutom inte kan användas två månader efter löp för att "hon är skendräktig" alternativt "hon blir alltid så knepig efter löpningen", ja då blir det inte så mycket kvar av tävlingssäsongen. Och om hunden ska användas i tjänst, så måste man väl nästan ha tre stycken och växla mellan.

Det är fortsatt varmt och jag önskar att vi hade luftkonditionering. Jag sover snart på altanen om vädret fortsätter. I morse steg jag upp halv sex och gick tidig promenad med hundarna för att det skulle vara svalt. Jag har skrivit på boken större delen av förmiddagen. På eftermiddagen åkte jag och handlade hundfoder. Jag ska gå över till valpfoder åt Allt-I nu. Jag handlade ingredienser till en god förrätt/entrérätt som vi fick förra söndagen när vi var bortbjudna. Snabbt, gott och enkelt: Ta nybakat lantbröd och skär i skivor. Lägg på grön pesto och soltorkad tomat. Toppa med en skiva pamesanost. Sätt in i ugnen på 175 grader i 5-6 minuter. En granne tipsade oss om att det är gott att grilla vanligt rimmat bogfläsk. Så även det satsade jag på i dag. Och det var verkligen gott. Skär i lite tjockare skivor än vanligt stekfläsk och pensla med grillolja. Det var gott som omväxling och man behöver nog en del extra salt nu när man svettas för jämnan.

Allt-I blir allt större och stegen allt tyngre. Hon galopperar inte särskilt långa sträckor och inte särskilt fort...;-). Jag avvaktar med foto till den stora valpgissartävlingen. Jag tänkte eventuellt härma Krokasmeden och ha en sådan tävling jag också. Foto på Allt-I i hop med tävlingsbestämmelser kommer om en dryg vecka. Larvigt? Ja, kanske, men vad ska man hitta på när man är i väntans tider?