/ Valpar /

31 oktober - D-kullen är här!


Allt-I med D-kullen


Jag gissade söndag eller måndag för länge sedan. Det verkar som om dessa tikar bara går 59-60 dagar. I dag var det dag 59 sedan Allti parades. Redan i går märkte jag ju att något var på gång. Temperaturen gick ner till 37,2 under dagen. Vid midnatt var den nere på 36,5. Eftersom jag ville sova och inte fortsätta tempa så bäddade jag åt mig och Allt i valprummet. Hon hässjade och gnällde. Sov emellanåt, men väckte mig minst fyra gånger.

I morse tempade jag igen och då hade hon först 36,9 och efter frukost 37,1. Så jag räknade lätt ut att tempen varit nere och vänt. Så att det skulle bli valpning i dag eller i natt var jag inte ett dugg osäker på.


Allti hässjarAllti tyckte detta var en bra ställning att vila på mellan krystvärkarna.


Ann-Margret, jag och Josefina bänkade oss i valprummet. 11.10 kom de första krystvärkarna och 11.37 kom den första valpen. Det var en liten grå tik. Hon fick arbetsnamnet Lisa. Vi tyckte pip-Lisa var lite negativt, men det var i ärlighetens namn därifrån vi fick idén..;-). Jag hade nog väntat mig att det skulle komma ett par till i snabb följd, men så blev det inte alls.


Jag tror detta är Lisa, någon av dem är det då i alla fall...;-)

Vi väntade och väntade och väntade. Först klockan 12.55 satte krystvärkarna i gång igen. Innan dess var jag ganska nervös och tvingade ut Allti för att springa lite flera gånger. Hon var lika motsträvig varje gång. 13.35 föddes en grå hane. Han var ganska normalt gråfärgad och såg tigrerad ut, så han fick arbetsnamnet Tiger. Lisa däremot är väldigt mörkt grå.Allti fixar med navelsträngen på Tiger

Efter Tiger klockan 13.47 kom en liten mörkt grå tik. Hon är mindre än Lisa, men lika mörk. Vi har valt att kalla henne Pyttan tills hon får sitt riktiga namn. Jag hoppas ju att någon ska välja namnet Dot (Punkt) och det skulle passa utmärkt på denna lilla tjej.

Klockan 14.00 började nya krystvärkar och en kvart senare kom en svart hane. Han får arbetsnamnet Svarten. Det hade visserligen Bolt också, men skit detsamma. Svarten har inte några vita teckan alls precis som Bolt när han var liten.

14.35 kom nya krystvärkar och 14.53 föddes en liten svart tik. Hon hade inte heller en gnutta vitt på sig och påminde om en panter. Så arbetsnamnet blir Pantra.

Sedan tog det nästan en timme innan krystvärkarna började igen. Efter ytterligare en dryg timme 15.50 föddes ytterligare en hane. Även han helsvart. Eftersom han var minst får han arbetsnamnet Lillen.

Pärsen började efter detta. Allt var helt lugnt i valplådan. När det gått en dryg timme utan krystvärkar blev jag nervös. Fanns det någon mer överhuvudtaget? Vid röntgen såg vi 7, möjligen 8. Men när Yargos husse (som är veterinär) kollade så var han ganska säker på att det bara var 7. Men var höll i så fall den sjunde hus? Jag fick tipset att springa, ge fil med äggula, springa igen osv. 18.12 startade nya krystvärkar, men det var ganska långt mellan värkarna. Jag sprang flera gånger med Allti. Och hon ville inte alls vara ute och springa. Hon ville till sina valpar. Strax efter klockan 19.00 föddes till sist en svart, liten hane. Han kom utan fosterhinnor och vi kunde inte få liv i honom. Tyvärr. Men jag ska ärligt säga att jag var lättad ändå. Ville bara få ut sista valpen och slippa strul när allt hade gått så bra.

 
Det är faktiskt tre grå och tre svarta, även om det är svårt att se.


Hallå där, nu har du hamnat lite fel...;-)


Allt-I trött emellanåt.

Allt-I är ganska trött nu och hon är inte ensam. Jag ska strax gå ner och lägga mig i valprummet. Ta tempen på Allt-I och rasta henne en sista gång för natten. Titta på de små och försöka sova.

Summa summarum fick vi i alla fall två svarta och en grå hane.
Två gråa och en svart tik.
I morgon kommer jag att ringa till valpköpare och spekulanter.

/ Valpar /

31 oktober - Temperatursänkning

I går gick temperaturen ner och låg på 37,2-37,3 under dagen. Vid midnatt gick den ner till 36,5. När jag konstaterat det så flyttade jag och Allt-I ner i valprummet. Jag har sovit ruskigt dåligt i natt. Prinsessan har varit orolig, gnällt, hässjat, somnat för att sedan börja om igen.

Så vi räknar med att hon kommer att valpa närmaste dygnet. Jag tror själv att det startar framåt kvällen.
/ Valpar /

29 oktober - Inget är som väntans tider

Dag 57. Miss fick dag 58. Allti dag 59 och Aqila dag 60. Undrar när D-kullen kommer?


Allt-I dag 57....

Dagen blev inte riktigt som planerat. Men man ska vara lite flexibel. Skulle egentligen ha gjort mig lite snygg i dag (ja ja så gott det nu går). Men jag avbokade hårfrisörskan och passet får jag ordna en annan dag. En valpspekulant kom lite senare än beräknat och det var i grevens tid att visa upp Allt-I. Inte mycket att se. Och det talade jag om innan också. En högdräktig tik är en högdräktig tik. Men hon visade i alla fall att hon inte brukar bita dem hon träffar...;-)

Jag hämtade Josefina vid tåget och blev påmind om att den sista valpen i B-kullen snart lämnar flocken. För hur länge kan jag tänka. Det blir nog en och annan tår när Bolt lämnar oss.

I kväll har vi fixat i ordning det sista i valprummet. Jag ska bädda sängen i morgon, tänkte jag. Allti var med när vi skruvade i hop "valplådan". En otroligt smart konstruktion. Det är egentligen inte en låda, utan vi skruvar bara fast en gavel som en kortsida. Andra kortsidan utgörs av väggen. På långsidan har vi just nu bara skruvat fast en bräda. Allt eftersom valparna växer skruvar vi dit fler. Eftersom det är källargov så har vi lagt liggunderlag i botten. Ovanpå det en gummerad matta från ÖB. Sedan blir det en flismatta och tidningar. De första dagarna brukar jag ha en Biabädd, så den står redan på plats. Kanske foto i morgon om jag inte har annat att förtälja...;-).

När jag ändå var i källaren så passade jag på att ta ner lite tvätt till tvättstugan. Allt-i var med, men valde att ligga kvar i valprummet. Det såg ut som om hon förstod att vi ordnat till det för henne och hennes valpar. Jag tror säkert att hon gladeligen hade legat kvar om vi inte ropat på henne.

Ingen temperaturväxling än. Jag har tempat morgon och kväll. tempen har legat mellan 37,5-37,8. Jag tror fortfarande att valparna kommer på måndag. Vi får se.

Vi är på gång. Vi är laddade. Vi bara väntar.