/ Allmänt /

28 maj - Kom med i Skellefteå

Vet inte om jag ska vara glad eller inte, men i dag ringde jag och kollade om min anmälan kommit fram till Skellefteå. Jag fick veta att jag kommit med, men att de var lite sena med att skicka ut PM. Så nästa vecka bär det i väg norrut.

I dag hade jag tandläkarbesök klockan tio. Därefter åkte jag och hämtade ut hyrbilen från verksta'n och eftersom hyrbilsfirman är i samma hus så lämnade jag tillbaka den samtidigt. Jag hade visserligen hyrt den till 2 juni, men det är bara omständligt att ordna skjuts för att hämta den och sedan åka in i två bilar när den ska lämnas. De sa i alla fall på verksta'n att jag inte var ensam om att tanka fel. Dom får tömma och rengöra en bil i veckan. Dom hade även bytt filter så det blev en "nätt" extrautgift på tre tusen kronor. Fy så onödigt. Men det tycker nog alla som tankat fel. Dessutom hade jag ju tankat full tank till ingen nytta. Nu var jag tvungen att tanka full tank igen. Jag var väldigt noga med att tanka diesel denna gång....;-)

När jag fixat återlämnandet av bilen åkte jag till Eskilstuna BK och tränade i genom lydnaden. Jag var extra noga med saktagåendet på framåtsändandet. Prövade även att flytta ut mig ur momentet, så att jag stod på sidan och kommenderade henne. På så sätt ser jag tydligare om hon ökar. Jag var ganska nöjd med träningen. Jag borde lagt spår i dag också, men det är så varmt. Jag åkte till ICA och handlade för att grillning i kväll.

Känner mig lite handikappad just nu. Min kombinerade skrivare/scanner har lagt av och min digitalkamera har också packat i hop. Funderar på om jag ska köpa en likadan kamera som Josefina fick i födelsedagspresent. Uj, vilken upplösning!
/ Träning /

27 maj - Träningstävling i Enköping

För en tid sedan fick jag en inbjudan via klubben från Mimmis HK i Enköping. De arrangerade en träningstävling för samtliga klasser bruks och lydnad  i kväll.

Jag hade skrivit ut en karta från Eniro och tyckte det verkade lätt att hitta dit. Men jag villade bort mig inne i Enköping och var i vanlig ordning ute i sista stund. När jag äntligen hittade rätt, så körde jag ändå fel. Jag ringde hem till Josefina och bad henne kolla adressen. Det står Vallby, sa hon och jag kom i håg att jag sett en skylt mot Vallby. En halvtimme försenad kom jag fram, men skulle ändå få vara med. Eftersom jag var den enda som skulle köra brukslydnad så skulle jag få starta först direkt efter platsliggningen.

Jag hade redan i förväg bestämt mig för att stå över platsliggningen, eftersom jag inte hade en aning om vad det var för hundar i övrigt. Det vet man visserligen inte på tävling heller, men då har man ju inget val.

Jag såg direkt att lydnadsplanen var alldeles för kort för att få ut ett riktigt framåtsändande, men tänkte att jag i alla fall skulle få med galoppen och övergången till skritt. Om Allt-I skulle nå slutet av planen innan jag var i genom gruppen så var det ju bara att kalla in.

Det fanns inte mycket vare sig tid eller plats för uppvärmning. Så jag kände mig ungefär lika stressad som man gör på en riktig tävling.

Det började med Fritt följ. Och jag undrade var kontakten med min hund försvunnit. Måste verkligen träna mer på uthållighet, vilket även Åsa sa till mig på kennellägret. Vi fick betyg 8-8 för att hon släppte i en högersväng, ett sent sättande och lite studsande i språngmarschen.

Inkallning med ställande gick hyfsat, men hon satt och ryckte innan kommenderingen och enligt domaren nosade hon lite när jag lämnade henne. Hon fick 9,5, så resten var väl bra då.

På framåtsändandet galopperade hon ut snett och stannade och nosade på en fläck. Det har hon väl aldrig gjort tidigare. Positivt var att hon rätade upp sig när jag sa åt henne. Åt andra hållet gick det faktiskt väldigt bra med galopp fram till gruppen och tempobyte till skritt. Hon tvekade lite när hon närmade sig staketet så jag fick korrigera där också. Vi fick betyg 6, så det dröjer nog innan detta blir ett paradmoment oavsett var vi befinner oss...:-).

Krypet fick hon betyg 7 på pga hög bak samt att hon lättade lite vid starten efter halten. Krypet är knepigt. Om jag går sakta så använder hon bakbenen korrekt, men är hög. Om jag går fort så blir hon lägre, men vill gärna använda dubbelfattning. Jag får fortsätta att försöka få upp huvudet på henne så kanske vi får till det.

På skallet var domaren väldigt snäll och gav en 7:a. Dels flyttar hon sig bakåt, men dessutom har hon ju ett väldigt dåligt skall.

Tunga apporten var väl höjdpunkten skulle jag vilja säga. Galopp ut, ingen tvekan i gripandet och försökte sig faktiskt på ett par galoppsprång på tillbakavägen. Bra ingång. Domaren drog för att hon inte galopperade hela vägen in. Eftersom det var träningstävling så belönade jag med boll på detta moment.

Vid hoppet var Allt-I helt fixerad på domaren som gick fram och ställde sig i jämnhöjd med hindret. Jag var tveksam om hon över huvudtaget såg hopphindret. Hon hoppade i alla fall när jag kommenderade, men satte sig snett ut och försökte springa på sidan tillbaka. Jag gjorde om det och enligt domaren var det tiomässigt den andra gången. Men på tävling har jag bara en chans. Jag måste intensivträna hoppet inför helgen eftersom det inte är första gången det blir fel på andra sidan.

Men det var en del positiva saker i allt detta. Om vi utgår från att vi klarat platsliggningen så skulle vi fått i hop 203 poäng på lydnaden med noll på hoppet. Ett tag hade jag en massa negativa tankar om lydnadsplanens utformning. Kort, sned osv. Men jag vet vad min pappa skulle sagt åt mig om han hade levt och varit där: "Och du tror förstås at du kan projektera och bygga om varenda tävlingsplan som du kommer att gå på med den här hunden." Nej, det kan man ju inte - så det är lika bra att vänja hunden vid att lydnadsplaner inte alltid är helt rektangulära och vidsträckta i längdriktningen.

Inför helgens treklubbarstävling har jag nu en del att slipa på så att det går ännu bättre. Sedan hoppas jag att få PM från Skellefteå vilken dag som helst. Jag har i alla fall inte fått något meddelande om att jag inte kommit med.
/ Tävling /

25 maj - Grattis Jonas och Duro!!

29111-652
Jonas Pettersson med Grålötens Ånduro

I dag har jag varit i Strängnäs och följt distriktets domaraspiranter när dom hade spårpraktik för Rune Westerlund. Det var givande och jag passade på att fråga lite om Runes tänk kring träning av upptag. Jag har nästan aldrig tränat upptag med mina hundar, utan hoppats att det ska fungera ändå på tävling, men nu ska jag börja testa lite, för mig, nya idéer.

Domaraspiranterna fick även bedöma uppletande och jag ställde upp som provhund med Allt-I. Uppletandet gick på ett gärde med högt gräs. För Allt-I var det bara andra gången med folk i ryggen, helvallad ruta och nya föremål. Jag är nöjd med hennes insats. Hon tog fyra föremål och jobbade bra på djupet. Stördes inte av domargruppen. Däremot fick vi nerdrag för tugg, att hunden inte följde mina dirigeringar, att jag klappade om henne och olydnad vid ett tillfälle då jag kallade in henne. Vi fick betyg 7,5-8.

När jag kom hem pratade Ove i telefonen med Bengt-Ove. Duro har avlagt tjänstehundsprov i helgen tillsammans med B-O:s son Jonas. Duro gjorde anlagsprov för fem veckor sedan och har knappt hunnit träna, men är enligt Bengt-Ove en naturbegåvning på detta. Det var sex hundar med. Tre godkändes och Duro var en av dessa. Han är numera krigsplacerad i insatsplutonen i Karlskrona. Helt otroligt!!! Normalt tar det över ett år att utbilda en FM-hund, men Jonas är rutinerad och får ta åt sig mycket av dagens ära.

Här kommer ett utdrag ur dagens "Duro-Nytt" från Listerby:

"Hej.
Nu har ekipaget kommit hem, trötta som gnuer. Duro har återfått sin boll, och Jonas har fått mat. Jag sitter här stolt och läser Jonas dagbok från Lö-Sö. Det första som gjordes på provet var att han skulle kontrolleras om han var hanterbar av annan förare. En av domarna kollade under svansen, snoppen och slutligen tänderna. Det gick bra.

Bastjänsten har gått bra, omtyckt av personalen. Spåret 1,5 km gick i ljung och blåbärsris och där var mycket pollen så han fick skölja nosen i vatten vid tre tillfällen, flera spetsvinklar och vinklar vilket gjorde att det gällde att lita på hunden.   Duro började med bakspår, men vände och plockade två föremål av tre, slutapporten var märkt "certprov Tjh" och den var skön att finna. Jonas uttryckte att han blev "apglad".  

Efter spåret var stillastående bevakning och Duro fick sällskap av fyra andra hundar varav en löptik. Duro blev märkbart störd av tiken. Duro blev godkänd medan löptiken fick packa och åka hem.

Därefter skulle hundarna tillbringa kvällen och natten i bas utan sina förare. Hundarna studeras hur dom fungerar med ny personal. Duro var den enda som åt sin mat. Personalen rastar och pysslar om hundarna till nästa moment som började kl 1200 på sö för första hund.

Duro gick ut som nr tre och gick patrullstigen ca kl 1300. Stigen var ca 1 km lång och domarna följer bakom och kontrollerar hund och förare. Handtecken och låg ställning gäller under hela provet. Vindmarkering var det första momentet. Duro markerade och det gjorde han med bravur, han sträckte sig höööögt och visade riktningen. Myror störde och provledaren beordrade framåt. Efter ca 500 mtr kom en ljudmarkering Duro markerade svagt ljud och Jonas stannade och då visade Duro med tydlighet varifrån ljudet kom, han höll kvar markeringen under den tid som figuranten förflyttade sig till utgångsläget. Jonas säger sig kunna skjuta figgen genom att lägga bössan på Duros huvud och knäppa av.  

Därefter var det ca en timmes väntan på att få resultatet på två dagars prov. Jonas hade ingen aning om hur Duro skött sig i basen, men domarna skröt över Duro som var en kille som gärna utmanar, men dom genomskådade fasaden. Duro blev godkänd på alla moment och erhåller Cert efter att ekipaget fullgjort 20 timmar enl kontrakt.  

Här är alla glada och stolta över vad dom uträttat i helgen, och nu skall ekipaget vila så Tjh Duro hälsar till gammelmatte och gammelhusse med barn, hundar, hästar och katter gm B-O"