/ Allmänt /

31 december - Nu ser vi framåt!

Enduros Dio med matte laddar för 2013
 
Uppföljning 2012
För ett år sedan sammanställde jag mina tankar inför 2012. Förhoppningarna kan sammanfattas med:
  • att vi skulle få vara friska - Check
  • att tävlingsmässigt hitta känslan - Check
  • att ha ett säkert kryp och uppletande på tävling - Check
Ja, vi har varit friska. Jag kan inte ens påminna mig om att vi har varit förkylda. Med ett fembästasnitt på 616,2 poäng, så har naturligtvis känslan varit bra. Förutom Årets Rapporthund, var vi väldigt nära Årets Brukshund också. Bara en liten border collie har haft ett bättre snitt under 2012.
 
På de 6 rapporttävlingar vi gjort så har det blivit 6 cert. Snittet på uppletandet har varit betyg 9 och snittet på krypet betyg 8. Båda dessa moment hade det gått troll i under 2011. Jag har för övrigt kommit på vad trollet bestått av. Nu när vi under en period i princip bara gått långa promenader, så har Allti tagit sig tid att äta en massa hästskit. Det gör mig ingenting, men hon lämnar sin boll där och det kan ta en stund innan jag upptäcker att hon inte har sin boll med sig. Då brukar jag be henne springa och hämta den. Men så hände det för någon kväll sedan att hon bara stod där som ett fån och jag blev irriterad och sa på skarpen: "Men hämta din boll då (för helvete)!". Jag vet inte hur många bollar hon har förlagt ute i skogen. Men Allti gillar inte alls en irriterad matte. Då väljer hon att checka ut, springer hemåt, ställer sig på trappen och ser allmänt förnärmad ut. Det blir inte bättre av att jag blir ännu mer irriterad och vrålar "Hit!". Hon rör sig inte ur fläcken om jag är arg. Sedan  insåg jag att min hund är smart och förställde rösten till något kvittrande läte "Men kom då lilla gumman, spring och hämta bollen nu", samtidigt som det kokade i mig. Hon köpte inte det heller. För hon kände på långt håll att jag var irriterad. En ulv i fårakläder om jag uttrycker mig så. Och jag tror det var exakt det som hände på flera tävlingar 2011. Jag blev irriterad och hur vanlig jag än lät på rösten, så kände hon mycket väl mitt missnöje och irritation. De fem minuterna i uppletanderutan blev en enda lång nedåtgående spiral. Om hon inte hittade något föremål första minuten, så var det kört. Så den där känslan har jag jobbat mycket på.
 
Det blev ingen Enduros Egna under 2012 och jag funderar mycket på just det. När är det dags att skaffa en egen valp? Med E- och F-kullen så nära varandra har det blivit ett antal valpträffar under 2012. Det är inte utan att man blir sugen. Samtidigt vet jag vilken kraftansamling som krävs att träna upp en hund och det första året är "värst". Jag tänker också på de ljuvliga promenader jag har med mina viltrena hundar. Jag behöver inte bekymra mig alls. Tänk om jag får en ny som förstör alltihop. Samtidigt har alla mina hundar blivit viltrena, så varför skulle det hända? Nu bor vi ju dessutom så nära viltet att en ny valp här får lära sig vad som gäller redan från början.

Drive var också en episod att minnas från 2012. Det var tre slitsamma månader, men jag lärde mig mycket. 
 
Mina förväntningar på 2013 kan sammanfattas:
  • att vi kan höja tävlingskvaliteten ytterligare ett snäpp. Det finns lite att arbeta med under våren.
  • att jag får i gång Bahlenberg InMove  på allvar
  • att boken "Träna och Tävla rapport" blir så bra som jag har tänkt mig och att den kan tryckas under våren
  • att E- och F-kullen gör lika bra MH-n som tidigare kullar och att de har bra leder
  • att det går bra för Endurohundarna ute på tävlingsplanen och att deras hussar och mattar har roligt med sina hundar
  • att jag får min blivande tävlingskompanjon - Enduros Gasa
  • att 2013 blir ett roligt år med fler toppar än dalar
 
Gott Nytt År till er allesammans!
/ Allmänt /

23 december - Vi lever!!

 
Enduros Error HD A ED ua (0)
 
Fullsmockade dagar med jobb, jobb, jobb, hundträning och jobb,jobb,jobb. Det har gått i ett. 
Jag kan börja med att berätta att Error, som första E-kullare, har röntgats och att resultatet följer samma mall som Alltis tidigare röntgade valpar. Förutom Blixtra, som hade en liten anmärkning på ena armbågen har alla hennes valpar haft HD A och ED utan anmärkning. Även Error har nu HD A och ED(0). Jag såg bilden på plåtarna redan innan SKK hade sagt sitt och vid jämförelse med Denvers och Dantes plåtar, var jag ganska säker på att det skulle bli A på höfterna. 


I övrigt har jag hunnit med en hel del sedan min förra blogginlägg den 7 december (huga, så länge brukar det aldrig vara mellan uppdateringarna). Jag har dels satt i hop årets kennelalmanacka och skickat ut till våra valpköpare. Tyvärr kunde jag inte lägga in datumen för MH (E- och F-kullen) samt MT för C-kullen. Men i mitten av januari hoppas jag kunna skicka ut information om när dessa "evenemang" blir. Det roliga med årets almanacka var att Trycksakstorget ordnade så att jag utan problem kunde lägga in extrasidor där samtliga Endurohundar fick vara med.

 
Kennelalmanacka 2013

A-kullen.
 
 
B-kullen.
 
C-kullen.
 
 
D-kullen.
 
E-kullen.
 
 
F-kullen.
 
 
Jag har försökt köra tre fyspass i veckan med Allti, utöver långpromenaderna varje morgon. Det har varit simning, intervallträning och skritt i koppel varvat med lösa hundar i obanad terräng. När snön kom bytte jag ut det där med obanad terräng till ytterligare ett intervallpass. Men nu har snön sjunkit i hop, så jag ska ta upp det där med obanad terräng igen. Det är bara så förbaskat jobbigt för mig... ;-). Rapport, uppletande och lydnad ligger nere någon månad till.

Många av de saker jag planerat att göra under hösten har förskjutits genom att jag har fått fler uppdrag. En helg har jag ägnat åt en rejäl städning i mitt kontor. Jag har gått i genom alla lådor och pärmar. Hela projektet resulterade i fyra fulla sopsäckar och ett par kartonger med gamla laddare, mobiltelefoner och annat krafs som jag aldrig kommer att använda. Det är jätteskönt att ha det gjort. Det som återstår är att rensa bland alla foton som jag har i datorn och spara dem på DVD.

Det är mycket som tar tid. Bara en sån enkel sak som ett nytt bokföringsprogram att sätta sig in i. Jag hade räknat med att hinna klart rapportboken och fixa nya hemsidor. Men tiden har inte räckt till. Så det tänkte jag ta tag i nu under julledigheten. Det blir för övrigt inte så lång julledighet som jag hade räknat med. Redan den 2 januari ska jag börja jobba igen.

Mitt i allt detta håller vi på och hjälper en av Oves pojkar att tapetsera. Så i dag blir det lite bokföring och fakturering. Sedan ut och köra slut på hundarna, innan vi åker till Eskilstuna och gör sista rycket med tapetseringen.

God Jul allesammans!


 
/ Valpar /

7 december - Ett år går väldigt fort!

Jag börjar med att gratulera E-kullen på 1-årsdagen. Det är inte klokt vad snabbt detta år gått. 
E-kullen, ja. Det var i den kullen som jag hade tänkt ta en valp. Nu blev det inte så och jag ska erkänna att jag emellanåt ångrat mig grymt. Men nästa gång tänker jag sjunga som på reklamfilmen: "Det är min tur, det är min tur, det är min tur nu!".

Här kommer jubilarerna:

Enduros Error - och namnet är egentligen ganska opassande. För jag hittar inget fel alls. Tvärtom, så här långt skulle jag vilja säga att han är så nära min bild av en perfekt schäfer som det är möjligt att komma. Vi har inte sett något MH. För min del är det egalt. Jag behöver inte ens se det för att veta att han är suveränt bra. 
 
 
Enduros Egen Vilja - Det var en del diskussioner kring pälsen, men med facit i hand hade jag gärna behållit denna pärla. Hon hade blivit en perfekt rapporthund. Snabb och tyst. Man ska inte jämföra hundar, men det är snudd på att jag ändå skulle vilja påpeka att hon bevisar att man inte ska välja hund efter färg och pälslag. Hon är nervfast och gör det mesta rätt. Nu vet jag att hennes matte kommer att få mycket glädje av henne i sök- och spårskogen, men för en rapporthundsförare gör det lite ont i själen ;-). 
 
Enduros Elda På - Oj, oj, oj så liten hon var. 218 gram och de första två veckorna letade jag efter henne med blicken varje gång jag kom in i valprummet. De andra "elefanterna" tyckte jag bara var störande. Men jag är glad att jag inte lade mig i naturens gång. Då hade jag aldrig fått veta om hon hade den naturliga livskraften. Och visst har hon det. Rapporthund så klart.

Enduros Epic Noomi - Ett fantastiskt uttryck redan som valp och det har hon behållit. Kennelns första export. Partysvenskan som blev norska. Det gör inte så mycket att hon inte blir rapporthund. Jag har sett hennes spår och det kommer att bli bra. Det ska bli spännande att följa hennes framfart på tävlingsbanorna, där jag vet att husse har siktet ställt högt.


Enduros Essi Allt. Frågan är om hon inte är snabbast i kullen. Vi har inte tagit tid eller tävlat, men jag har fått för mig det. Lite mer ljudlig än övriga, men det hänger i hop. Temperament, snabb och man får se upp med ljudet. Det fixar hennes husse och matte. Det ska bli så roligt att se utvecklingen under nästa år.


Enduros Etta, som under tre veckor hette Enduros Egen, men det blev inte så. Däremot kommer hon säkert att bli rapporthund. Hon är på god väg. Hon ger ett mycket stabilt intryck och ljud är inget hon tar till i första taget. Jag misstänker att Etta, Elda och Essi kommer att tampas en hel del på rapportbanorna framöver. Mamsen får ge järnet om hon ska hålla undan. Men hon pensioneras kanske lagom innan hon riskerar att få stryk..;-).

Grattis alla E-hundar på 1-årsdagen!

Veckan har varit full av jobb som vanligt. I tisdags åkte jag och Ove till Flen och tittade på när Sörmlandspolisens hundförare tränade. Vi åkte dit för att titta på Bastian (Drive). De körde sök på förmiddagen och jag kunde se stora framsteg. Ordning och reda på stigen och ett enormt tryck i sökslagen. Han hade väl inte kommit i gång riktigt i sin anskällning. Men några rena skall blev det. Efter lunchen följde vi även med till ett ridhus och tittade på lite lydnad och bettövningar. 

Jag har fortsatt grundträningen med Allti, även om det inte varit världens bästa vecka för det. Simträning i måndags, promenad i obanad terräng i tisdags. I onsdags kom det snö, så då blev det snöpulsning. Likaså i går. I dag har vi kört intervaller. Eftersom det är lätt vecka, så backade vi tillbaka till 2 x 8 x 100-250 meter. Jag tog kortare sträcka, eftersom hon fick slita hårt i snön. 

Jobbmässigt så har jag fått fler uppdrag och i dag blev jag uppringd av Högskolan i Borås, som undrade om jag ville komma dit och föreläsa. Klart att jag vill. Det är något att se fram emot. Ledarskap, organisation och maktstrukturer kan man prata så mycket som helst om.

Trevlig helg på er!