/ Allmänt /

25 juni - Glad Midsommar!

Glad midsommar på er allihop!

Nu har jag blogguppehåll till 1 juli.
/ Valpar /

20 juni - Valpträff och en korad polishund


PH Korad Enduros Accsa

I går var det vänstervarv som gällde för Accsa. Hon fick sin 2:a och kan nu titulera sig PH Korad. Ett stort Grattis till Anna och Daniel. "Tjockisen" blev bra snygg till sist.

För mig handlade gårdagen om valpträff. Rex's husse hade tagit fel på tiden och kom redan klockan tio. Jättekul att träffa "Final" igen och han kände faktiskt igen mig:-). Han hade gett sig in i en rishög där det fanns en svala och hade rivit sig i ena örat som då blivit infekterat. Så han hade behandlats med medikamenter.


Canis Royal kallad Rex.


Cross matte och Pompes husse hade lämnat återbud pga av sjukdom. När vi hade samlats gick vi ut i skogen bakom huset för att träna lite innan lunchen. Lite jobbigt var det för dom små att inte få leka med varandra. Men nyttig träning för hussar och mattar.Jonas passar på att träna kontakt med Chriga.


Clicker kopplar av tillsammans med matte Linda.


Cax, som blivit mörkare sitter fint hos sin matte.

En och en fick träna inkallning och valparna skulle vara lösa på vägen tillbaka. Här kunde hussar och mattar utnyttja tillfället till att träna på att kalla in valpen flera gånger om. Cax blev riktigt mammig och höll stenkoll på sin matte. Han glömde av sig för ett ögonblick, men matte Therese var genast med på noterna.Därefter blev det lek och valparna var så duktiga på att komma tillbaka med leksaken. Vi avslutade passet innan lunch med budföring.


Jag förklarar för Rex's husse hur budföring går till.
Cax gör "high five"


Cax - Vätskekontroll

Vid lunchen fick jag en underbart fin bukett från Linda och Angelica. Och ett tackkort som värmde. Det är fantastiskt roligt att få valpköpare som ger en möjlighet att följa hundarna även efter leverans och det är naturligtvis roligt att det arbete man lägger ner uppskattas.


Vi blev lite sena och klockan var strax efter två när vi kom ut till Kjula. Där började vi med spår. Cax fick prova på ett spår utan synretning och det gick bra. Samma sak Chriga. Där ville Jonas se om hon skulle ta det om han gick på från sidan. Clicker har börjat med apport på spåret och det såg väldigt fint ut. Rex hade aldrig tränat spår, men han tog upp spåret direkt och var väldigt duktig.


Karavanen i Kjulaskogen.En liten nätt Clicker fokuserar på sin matte.


Jag visar Jonas var han kan lägga sitt spår


Cax i sin seleVi avslutade med uppletande. Det var stor skillnad på Chriga och Cax denna gång. Det syntes att dom har tränat. Väldigt fokuserade och uthålliga i de fall då de inte hittade föremålet på en gång. Clickers matte råkade drälla ut ytterligare föremål i rutan. Så när han avlämnat ett föremål skickade hans matte ut honom en gång till. Det var inte meningen att det skulle bli så, men gick kanonbra.Rex ville inte komma ända fram till husse med leksaken. Dessutom var hans husse skadad i benet och kunde inte jobba obehindrat med hunden. Jag bad att få visa hur han kan jobba med Rex på hemmaplanen när han blir bättre i benet. Det vanligaste misstaget folk gör är att titta på hunden. Nästa misstag är att sträcka sig efter föremålet när hunden kommer med det. I stället ska hunden få jobba för att verkligen nå en och få fortsätta kampen. Jag hade en rolig stund med Rex. Jag hoppas att jag lyckades få bort ljudet. Vet inte om jag vill att det ska höras hur jag låter när jag leker...;-). Men jag har inget ljud på min dator. Har inte kommit på varför. Men kan inte kontrollera om ljudet verkligen försvann.Avslutningsvis fick valparna leka också. Det var lite tuppkammar till att börja med, men snart nog sprang de runt som om det var i går de skildes åt.Ja, det blev ett superlångt inlägg, men så kan det bli i bland.
Direkt efter valpträffen åkte jag ut i skogen med Allt-i och Bolt så att dom fick härja runt ett tag. Sedan hem och fixa i ordning inför middagsgästernas ankomst. Vi hade hyrt Lilla Salen i Jädersgården, så det blev där vi höll till. Det blev sent och vi sov länge i morse. Det blev lunchfrukost om jag säger så. Sedan har vi städat lokalerna.


Dagen efter....

I eftermiddag har vi varit i Kjula och kört intervaller. Så nu är det lugnt i huset.
/ Träning /

18 juni - Uppletande och lydnad


Enduros Bolt

I dag har jag och Ann-Margret tränat på Eskilstuna BK. Vi började med uppletande. Helvallad ruta och fyra föremål. Allt-i och Vinja skötte sig bra. Det var lite kluriga vindar och dom var tvungna att komma bakom föremålen för att få vittring. Bolt skötte sig också bra. Det första föremålet gick bra, men sedan valde jag att göra synretning. Han har ju aldrig kört helvallad ruta. Bara korridorer.

Efter uppletandet var det dags för lydnad. Jag började och fick fundera ett tag för att bestämma mig vad jag egentligen skulle göra. Har haft lite dålig motivation ett tag och om jag inte vet vad jag ska träna på så låter jag hellre bli...;-). Det blev störningsträning på fria följet. Ja fria följet och fria följet. Jag stod mest still;-). Allt-i satt fokuserad, men när Ann-Margret sa "Framåt Marsch" och samtidigt tog ett par steg, så släppte Allt-i mig. Så det tränade vi på och efter ett par gånger gick det bra.Tränade även långa inkallningen utan att kalla in. Det gick bra i Skutskär och på Treklubbars, men nu har förväntan byggts upp och hon ligger inte still. Det känns inte som någon mening att säga åt henne heller eftersom hon knappast vet om att hon grejar med benen. Hon gör det förmodligen för att leta en bra startposition. Men jag lämnade henne tre gånger och det var bara första gången hon "höll på".

Framåtsändandet- galoppen var bra och hon saktade ner innan gruppen. Men i dag var skritten ganska snabb...Fy fasen vilket moment. Galoppen för kort eller skritten för snabb.....
Efter framåtsändandet tränade jag kryp utan kryp. Väldigt märklig träning detta. Fritt följ utan ett steg, inkallning utan inkallning och kryp utan kryp:-).


Kryp utan kryp..;-)

Detta är inget skämt. Det blev nästan skall utan skall och stege utan stege också...:-). Jodå hon fick skälla, men jag belönade tystnad i dag. Transporten fram till stegen fick hon göra åtskilliga gånger utan att gå över. Jag vill inte ha någon mer galopp uppför stegen. Så är det bara.


Allt-i väntar på kommando, men för det mesta vinklade jag höger
innan stegen.

Bolt fick gå framförgående och träna kryp. De andra momenten gör han så bra med Josefina och dåligt med mig, så dom lät jag vara.
Nej, han har inte fått stryk. Vi tränar på att han ska gå sakta mot
en boll.


Går förbi och belönar framifrån efter halten.


Slutligen vår träningskompis Vinja

Tack för fotona Ann-Margret!