/ Allmänt /

24 september - En riktig hundhelg

Hundarna har tagit det lite lugnare torsdag, fredag och i helgen har jag varit domare både lördag och söndag. Även om domaruppdragen inneburit att i stort sett hela helgen lagts på annat än de egna hundarna, så är det alltid givande att komma ut och se tävlandet från det andra hållet så att säga.

Som domare kommer man på att det finns segrare även bland dem som inte är med i tätstriden. Det kan i startfältet finnas hundar och förare som av olika anledningar inte nått upp till den potential de har. Det intressanta är att se hur olika förare hanterar denna situation och jag tog i dag med mig denna tankeställare hem. Så jag lovade att försöka bli lika duktig på att hantera såna situationer som en del av dem jag såg i dag.

På dagens tävling hade hundarna det otroligt svårt på uppletandet och halva styrkan fick bara ett eller två föremål. Det är i såna situationer, när hundarna letar och letar och inte hittar någonting som man ser saker som är otroligt bra att ta med sig hem. Jag såg i dag ett antal "segrare" som dock inte kom i närheten av prispallen. Men deras hundar var lika positiva när de klev av "banan" som när de klev in. Det jag menar är att man som domare ofta ser det motsatta och att man som förare själv inte ser hur det egna missnöjet sänker hunden.

I går var det för övrigt dags för EFIT, vilket innebar att man under denna rubrik på hemsidan kan följa dagen timme för timme. Tack och lov att det inte krävs att man ska göra detta varje dag....

I går fick Duro följa med till Katrineholm och i dag fick Allt-I följa med till Strängnäs. Hon är jättemysig att ha med sig. Ja, det är Duro också, men en hanhund är en hanhund...:-)

/ Träning /

17 september - Träning, träning, träning

Veckan har bestått av fortsatt idog träning. Ett par morgnar har jag dock "fuskat" och hoppat över morgonpasset. Krypet är väl det moment jag tränat mest på. Det är ju också ganska enkelt att gå ut träna precis när som helst. Vinklarna börjar fungera bra nu. Jag har även börjat gå mer än ett steg i taget. Följsamheten är bra, men i stället kan jag få stopp eftersom Duro får för sig att vi ska göra en halt. Men han kommer säkert på detta. I fredags morse körde jag intervallträning med Duro. Jag lade ut kamprullen, cyklade 100 meter och skickade tillbaka honom. Medan han sprang och hämtade rullen fortsatte jag cykla. Det blev 10 såna och han var ganska mör efteråt.

29111-204
Duro kommer in efter sista sträckan vid dagens rapportträning

I går tränade jag spår med både Duro och Allt-I, men det var lite strul för båda två pga av svampplockare som traskade omkring överallt. Båda redde dock ut det, men det ska bli skönt när "Svensson" håller sig hemma på helgerna igen..

I dag tränade vi rapport med Duro. (Allt-I hade ett rapportpass tidigare i veckan). Vi gick in i mitten av sträckan och förlängde från både A och B. Första sträckan var kort, bara dryga 100 meter. Totalt körde vi 5 skick och sista sträckan tog 1,30. Eftersom vi var så nära klubben så åkte vi dit och tränade lite lydnad också. Det blev stegförflyttningar, stege, framåtsändande och kryp.

29111-206
Ooops, nu fixar han hela stegen

29111-207
Ja, ja, matte jag ska följa dig..

I övrigt har det varit kanonfint väder. Förutom träning har jag ägnat större delen av dagen åt att klippa gräs. Odette ha varit bortlånad över helgen till en kvinna som har sommarstuga i närheten av oss. Det hade fungerat jättebra, så Odette får säkert komma dit fler gånger. Qrossa har tagit bort tre fettknölar och har haft krage på sig i 10 dagar. Det ska bli skönt för henne när den tas bort.

Vårt fina gärde på framsidan av huset har nu plöjts upp för höstsådd, så nu får vi vänta till nästa gång det ska ligga i träda innan vi kan använda det för hundpromenader. Vi har dock stora gärden att använda bakom vår tomt. Tyvärr är det högre gräs där och svårt att se om en hare ligger och trycker, vilket innebär att man får vara mer på helspänn. I morgon bitti planerar jag att åka till skogen och köra uppletande.
/ Träning /

12 september - Ett litet genombrott

I morse var det dags för cykling med Duro. Jag har honom lös på dessa cykelturer på morgonen, eftersom "endast tuppen är vaken". När jag kommit till kurvan ett par hundra meter bort sprang två rådjur över vägen bara ett tiotal meter framför oss. Duro ökade farten några steg, men när jag kallade in tvärnitade han och kom upp jämsides med mig. Duktig kille!

"Genombrottet" handlade dock inte om detta, utan om stege och kryp. I går kväll åkte vi till klubben för att träna stege. Det gick jättebra, förutom att han hoppade över sista pinnen på nervägen.

Krypet har väl känts som om det står helt stilla. Ett steg - duktig, ett steg - duktig, ett steg - nej backa tillbaka, ett steg - duktig...osv. Även om följsamheten är betydligt bättre (tidigare skulle han fortsatt fem meter utan att bry sig om att jag stod stilla), så tar han alltså några decimeter extra framåt emellanåt.

Högervinklar går bra när jag gör det i anslutning till "ett steg i taget", men vänstervinklar har jag legat lågt med eftersom han har legat i vägen och rest sig om jag råkat peta i honom med foten. Men så i morse kom alltså ett litet genombrott. Jag hade honom liggande och vred mig sakta i korta vänster-om på stället. Första gången klappade jag försiktigt på mitt ben (för att han inte skulle missförstå och sätta sig) och sa Fot. Väldigt snabbt kom han på att vrida in baken mot mitt ben. Sedan kunde jag alltså fortsätta att ta små, små steg i en cirkel åt vänster och vid varje steg vred han in sig så att han låg rakt. Min tanke är att låta honom använda denna teknik i vänstersvängar. Då kan han dessutom fixa det, även om han skulle råka ligga något långt fram.

Ingen kvällsträning planerad eftersom distriktet har styrelsemöte.