/ Valpar /

28 mars - Återbud på en tikvalp?

29111-57
Av någon anledning gör han sig bäst på bild - Lillebror

Alla valpar har fotograferats i kväll och finns nu som dryga 3 veckorsvalpar på under rubriken "Valpar" på hemsidan.


Oj, oj,oj vad tiden går. Valparna är 4 veckor på torsdag.....De gör stora framsteg varje dag. Nu har de fått tänder och tränar som bäst på att skutta fram. I bland går det bra, i bland "står dom på öronen". De har också börjat bära saker och i går önskade jag att jag kunnat fånga på film eller bild när den lilla mörka tiken tog Sofies ena fårullstoffel och bar omkring på. Toffeln var lika stor som valpen och ännu roligare blev det när hon började ruska för att döda "bytet".....:-)). Den stora tiken, numera kallad "Femman" (fast jag kommer nog alltid att kalla henne "Tjockisen" hur smäcker hon än blir...) ligger först i utvecklingen. I övrigt är det svårt att se några särdrag. Det beror på "dagsformen".

Djupseendet är inte det bästa, så de har ännu svårt att greppa leksaker som vi frestar med. De kan göra försök, men det tar kanske någon dag till innan jakten kan börja.

Jag pratade med en av valpköparna i veckan och eventuellt kommer han inte att kunna ta någon valp nu pga av ändrade arbetsförhållanden. Ja, det är ju svårt att ta en liten valp om man inte kan vara ledig den första tiden. Vi får se om han lyckas ordna det. Jag får besked denna vecka. "Ja, men då kan vi väl ta var sin", sa min käre man. Jag svarade att jag inte har tid att träna och motionera fler hundar.......;-)

I kväll har jag klippt klorna på alla valpar. Ingen lätt match när man kommer till bakbenen. Vid det laget är de less och vrider sig som maskar. Odette fick vara med valparna ett tag när de låg utspridda och sov i köket. Jag vet inte hur många varv hon gick runt och nosade på alla. Så lade hon sig ett tag, men så fort någon gnydde till så var hon där och nosade och sedan gick hon runt några varv igen. Hon är verkligen intresserad av de små. Synd - hon vill nog ha egna små valpar. Det ser i alla fall ut som om de väcker hennes moderskänslor till liv. Hon skulle bara veta vad som väntar henne om ett par veckor.....

Snön och kylan har bytts ut mot töväder och regn. Så fick man något nytt att gnälla på....inte så kul när man bor i nybyggt hus och tomten inte är färdiganlagd. Lera och grus.....

/ Valpar /

26 mars - Odette är introducerad

29111-55
Odette tittar på de små "marodörerna" (om hon nu kan se så mycket).....

Valparna rörde sig betydligt mer hemtamt när de kom ut i köket i dag. Qrossa och Odette gjorde stora ögon när de sig valparna. Qrossa och Miss nosade på varandra genom gallret och det gick hur bra som helst. Odette däremot gillade inte Miss. När Miss gått in i grovköket fick Odette hälsa på valparna och hon blev helt förtvivlad när hon var tvungen att lämna dem.

29111-56
Oj, vad kul - och jag är störst kanske Odette tänker. Undrar vad den sjätte
valpen håller på med utanför bild??

Eftermiddagen har det varit skyddsträning för Duros del. Det blev anskällning, bevakning, släppande samt transport med överfall.

Vid fyra-tiden kom valpköpare på besök. I övrigt skönt att vi nu fått ytterligare en ljus kvällstimme till förfogande.
/ Valpar /

25 mars - Genitiv - vem tänkte på det?

För en dryg vecka sedan satt jag en sen kväll och gick in på SKK Hunddata. Jag hade inte fått registeringsbevisen på på valparna, men tänkte kolla om det var på "G" och hittade mina valpar som avkommor efter Nicke och Miss. MEN....det stod Enduro Ajas, Enduro Ampere...osv utan genitiv. Jag blev alldeles matt. Jag hade trott att det var SKK som satte genitivet och hade undrat om de skulle sätt med eller utan apostrof. Jag började kolla hur det stod i ansökan på kennelnamn och begrep ganska snabbt att jag gjort ett stort misstag. Jag hade registrerat kennel Enduro, men för att valparna ska heta Enduros blablabla så måste man registrera kennelnamnet med genitiv. Jag ringde SKK och de ansökte hos FCI om namnet Enduros och det brukar normalt ta fyra veckor. Nu blev det klart på två dagar. Registreringsavdelningen var också mycket hjälpsamma och redan efter en vecka så har allt rättat till sig. Så nu kommer de att heta Enduros Ajas, Enduros Ampere, Enduros Accsa, Enduros Allt-I, Enduros Aqila och Enduros Alstra... pust.....precis som jag hade tänkt mig. Jag såg i går att det var ändrat på SKK Hunddata och har pustat ut efter mycket vånda.

I dag har det varit städdag. Jag har tänkt ändra städdag till torsdag kväll nu när det är så fint väder. Då känns det eländigt att städa på helgen. Men i dag skulle vi fixa så att valparna kan börja vara i köket. Dessutom börjar valplådan kännas lite "trång" så den bar vi ut och satte i stället bara ett galleri dörren till klädkammaren. I köket har vi satt upp galler mellan vardagsrum och kök samt hall och kök.

Valparna fick göra en första tur ut i stora världen i dag. Tänk vad allt ändras. I dag var "Femman"(Tjockisen, som inte längre skiljer ut sig) "bäst". Medan de övriga var lite ängsliga till att börja med så spatserade hon runt med svansen i vädret och undersökte nyfiket allt som skulle undersökas. Efter en halvtimme i köket somnade hela "skocken" i en hög och bars sedan tillbaka till sin "lya".

29111-52
Oj, vad spännande - och vad ljust det är här.....

29111-53
Miss gjorde lekinviter och greppade valparna över nacke och nos -
här pussar hon "Femman"

Det känns lite onödigt att inte ha Miss och Duro tillsammans på promenaderna. Ok att jag måste gå i två omgångar och inte ha tikarna i hop, men Duro borde kunna gå med Miss också. Så i dag fick de ta sin första promenad tillsammans. Oj, vilket liv det var. De mätte sig, jagade varandra, mätte, skällde och for runt. Efter ett varv runt mitt skidspår var båda ganska trötta och sedan har de varit tillsammans inne. Skönt - då får Duro lite mer "kvalitetstid" - eller vad man ska kalla det.

29111-54
Duro och Miss tillsammans i hallen