/ Allmänt /

27 september - Tävlingssäsongen är över!!!


Enduros Allt-I


I dag när jag kom hem från jobbet såg jag blodfläckar på golvet. Bäst att inte förhasta sig tänkte jag och kollade av Odette. Men det var Allt-I som börjat. Jag är så klart glad att vi hann tävla SM och som grädde på moset även Nordiska. Men jag hade hunnit få lite vittring på rapporttävlingen i Sandviken om två veckor. Startfältet där är imponerande stort. Ett halvt SM om man uttrycker det så.

Men jag är nöjd, förbaskat nöjd. Fem starter och fem Cert. SM-silver och NM-guld. Det kan inte bli så mycket bättre, även om vi inte heller i år kommer att vara med på listan över "Årets rapporthundar". Men vi hinner kanske göra fler tävlingar ett annat år. Eller också inte. Med de hemska vintrar vi haft så hinner man ju knappt med någon vårsäsong. Tror det blir knappt med tävlingar även nästa vår om vi har valpar i vinter. Men hinner förhoppningsvis med en ordentlig höstsäsong i stället.

Det kommer att hända en del annat i vår flock framöver, men det återkommer jag till en annan dag då jag har hela bilden klar för mig. Om två veckor kommer jag i alla fall att dra i väg upp till Norrland och träffa den här killen:


Molars Säpo

Om tiden räcker till kommer jag även att göra en tur upp till Piteå och hälsa på mamma. Vi får se. Sedan har vi anordnat en spårkurs i Strängnäs med Rune Westerlund som instruktör den 14-16 oktober, så det blir en bråd och spännande vecka.
/ Tävling /

25 september - Så himla nära


Josefina med Enduros Bolt godkända i lägre klass spår på 469,75 poäng

I morse ringde väckarklockan kvart i sex. Allti såg mäkta förvånad ut över att få stanna hemma. Jag, Josefina och Bolt kom till Fagersta redan vid halv 8 och hann fika i lugn och ro innan lottningen. Josefina drog startnummer 15, dvs det sista. Det innebar ytterligare två timmars väntan innan vi blev hämtade för utfärd till spårmarkerna.

Det var helt underbara spårmarker. Bolt sög in spåret jättefint och fick 10-10 på spårupptaget. Den ena domaren frågade mig om det var en IPO-hund:-). Medan Josefina och Bolt kämpade runt i spåret, passade jag på att plocka en massa kantareller. Mest för att ha något annat att tänka på. Lite nervöst var det ju att ha dem där ute i skogen. De klarade dock spåret fint och hade bara lämnat en liten apport i skogen.

Tillbaka till klubben var det budföring. Jag sa till Josefina att hon kunde vara lugn vad gällde budföringen. Hon hade redan tillräckligt på specialen och det enda som egentligen gällde var att få i hop 196 på lydnaden. Budföringen kan ni se på filmen nedan. 

Efter lunch var det platsliggning. Man kan inte påstå att Bolt gjort många platsliggningar senaste året. Skott har vi väl tränat 3-4 ggr, men han låg lugnt och fint utan att så mycket som vicka på ett öra vid skotten. 10-10 där också. Men det var med i min kalkyl. Jag hade nämligen gjort en grov kalkyl eftersom vi inte är klara med krypet (läs orkat ta tag i det). Då kan det vara skönt med en kalkyl där man kan se om uppflyttningslydnad över huvudtaget är möjlig. Jag hade kalkylerat med att de skulle ha lite marginaler för halvblessyrer här och var, men det som sedan hände hade jag inte med i min kalkyl. På filmen ser ni vad som händer. Ja, det hände flera småsaker, men det grövsta som spolierade uppflyttningen kom på läggande under gång. De fick i hop 190,75 på lydnaden. Ynkliga 5,25 i från. Läggandet hade alltså suttit fint där....

Vi var dock nöjda när vi åkte hem. Nöjda med specialen och hur pigg Bolt var hela dagen. På ett strålande humör med mycket skutt i kroppen. Roligt också för Josefina att få prova på en lägre tävling och få ytterligare lite rutin för framtiden.

Grattis! Ni var så duktiga båda två.
/ Tävling /

24 september - Grattis Linda och Clicker!


Linda och Enduros Clicker uppflyttade till lägre klass.

I dag har Linda och Clicker tävlat appellklass spår i Mjölby. Det resulterade till uppflyttning på 264 poäng. De hade fullt på spåret och 10-9,5 på budföringen. En väldigt fin och trevlig lydnad, där matte glömde säga "sitt" (hon brukar inte säga det) på hoppet. Men i dag så gjorde Clicker ett jojo-hopp och hade säkert satt sig med ett kommando. Jag vet inte hur Linda resonerar, men jag brukar ha som utmanande mål att spräcka 300-poängsgränsen och vet att det inte är det enklaste. I mitt fall har det bara hänt en gång. I Lindas fall hade 8-8 på hoppet räckt för att göra det. Det är bra att ha såna marginaler. 9,5-10 på apportering i appellklass hör inte till vanligheten och är imponerande. Ett stort grattis Linda!

I dag har det varit ett underbart väder. Josefina har kommit hem från Lund och ska tävla lägre med Bolt i morgon. Så i dag har vi kört i genom hela lägreprogrammet. Jag åkte till Kjula och lade ett fullängdsspår som fick ligga medan jag åkte och handlade. Sedan hämtade jag Josefina och Bolt.


Josefina tar på sig kängorna inför spåret.


De skötte sig jättefint i spårskogen. Jag varnade dock för att skogen i morgon knappast är så lätt att gå i som i Kjula. Bolt ringade lite på upptaget och Josefina hade lite kort lina, men 8-9 hade han säkert fått. De tog alla pinnarna, så det kändes lovande.


Bolt på spåret.
Belöning vid apport.


Vi åkte från skogen direkt till Strängnäs BK för att träna lydnad. Så vi tränade platsliggning med skott och tillsammans med två andra hundar. Budföring med skott. Båda dessa moment skulle ge 10-10. Han är sååå häftig när han ger järnnet över planen. Kraftfullt och en jädrans utväxling. Över ett slätt gärde vet då tusan om Allti har en chans mot Bolt. Men hans namn förpliktar ju..;-).

Lydnaden såg också fin ut. Han plogar en aning på linförigheten och jag kan tänka mig att han får 7,5-8 ungefär. Framförgåendet vände han sig om åt ena hållet, annars bara lite drag i kopplet. Kan få 8-8. Läggandet var fint, men han går och hukar lite på transporten, väntar på kommando. Kanske 8-8. Krypet står vi över. Inkallningen är klockren 10-10. På apporteringen har han ett jättefint gripande. Full fart ut och full fart tillbaka. Ingången är mycket bättre sedan vi lagt om den så att han går in direkt på benet i stället för runt. Han tuggar en aning och får kanske 8,5-9. Hoppet blev lite tokigt i dag genom att Josefina sa fel. Hon sa hopp i stället för sitt, men normalt gör han det för minst 8-8.

Om det går så här bra i morgon, så har de stora chanser till uppflyttning. Men träning och tävling är inte samma sakk...som bekant;-). Roligt ska det bli i alla fall.

Jag har inte tränat något alls efter Nordiska, men i dag blev det ett lydnadspass. Jag kan bara konstatera att allt sitter som det ska. Förutom krypet som fortfarande är av varierande kvalitet. Några steg bra och några steg skuttskutt. Det är väl krypet vi får kämpa med det närmaste året...eller också är det redan kört. Dags för en ny hund att träna på?...;-).