/ Valpar /

30 september - Skitkul med valpar..


Min toffel....så glamoröst är uppfödarjobbet...;-)

I morse var det frost och kyligt så valparna fick bara gå ut och göra sina behov direkt på morgonen. Sedan fick dom vara inne tills det blev lite varmare. Så vid tiotiden släppte jag ut dom. Jag tyckte att det behövdes dammsugas och tänkte då att valparna ju inte hört eller sett dammsugaren eftersom dom varit ute på dagarna. Jag bestämde mig för att ta in dom en och en för att vara med när jag städade.

För hur ska jag kunna förklara att valpar som är uppfödda i hemmiljö inte hört eller sett en dammsugare?....

Det var faktiskt ganska intressant att se hur valparna betedde sig. Det var bara två av valparna som stannade kvar i rummet när jag satte i gång dammsugaren. Det var bara tre av valparna som nosade på dammsugaren när den var i gång. Samtliga valpar kom och nosade på dammsugaren när jag hade stängt av den och lockade på dom.


Bias kollar dammsugaren. när jag hade stängt av den.


Brave var inte modigast, utan det var Bolt och Borka. Här sitter
Brave och funderar hur han ska göra med den morrande mojängen.


Bestha tyckte det var en kul mojäng...tills den började morra åt
henne...;-)

Jag försökte videofilma några valpar vid dammsugaren,  men det var inte så lätt.

När det var Besthas tur, så låg hon och sov. Jag tyckte att det var bäst att låta henne kissa innan hon kom in och gick ett varv på gräsmattan med henne. När vi kom in så såg jag att det var lite hundbajsfläckar på parketten. Jag kollade hennes tassar, men nej, hon hade inte trampat i hundbajs. Normalt byter jag till träskor när jag ska gå ut, men i dag gick jag ut i tofflorna. Det visade sig vara jag som hade trampat i hundskit. Ändå tycker jag inte jag gör annat än går omkring på tomten och plockar upp efter de små huliganerna. Det är ingen slump att jag använt klorin när jag skurat golven när jag har valpar. Det kanske inte är så miljövänligt, men med tanke på att valparna trampar i både det ena och det andra så använder jag ändå klorin. Nu var det ju i och för sig inte någon valp som trampat runt skit i huset, utan jag. Men det blev alltså storstädning med skurhink och allt.

Filmen på Bestha och dammsugaren. Ungefär så här betedde sig Blixtra och Jaja också. Men de kom inte när jag lockade förrän dammsugaren var avstängd.

Bias kom och såg överlycklig ut när jag lockade, men nosade inte på dammsugaren förrän jag stängt av den. Bonus kom också när jag lockade med dammsugaren på, men nosade först när jag stängt av den.

Film på Brave och dammsugaren. Brave gör en flykt, som det heter på MH-språk, men jobbar sig tillbaka och undersöker. Jag testade aldrig att dammsuga med honom i närheten.

Borka och Bolt beter sig ungefär likadant och jag kunde fortsätta att dammsuga med dem alldeles bredvid. Det var bara lite svårt att både dammsuga och videofilma....;-). Borka är rätt kul när skäller en liten serenad av frustration. Det är ju läbbigt, men man är ju nyfiken...;-).

Film på Borka och dammsugaren.

Film på Bolt och dammsugaren.

Det lär väl behövas dammsugas fler gånger, så helt ovana dammsugaren ska dom väl inte vara när dom flyttar. Vi får väl se om denna första utvärdering av deras nyfikenhet visar sig vara densamma vid MH om ett drygt år.

På eftermiddagen började det regna, så valparna fick komma in. Jag var bara tvungen att filma huliganerna som for runt i köket....

Film på åtta pigga huliganer som försöker trötta ut sig inne i ett kök. Då förstår alla varför det är skönt när dom kan vara ute. Även om det grävs en del gropar i gräsmattan....


Bias leker med ett äpple

I går cyklade jag med Allt-I runt golfbanan. Josefina fick några övningar som hon ska göra med Bolt. Om hon är flitig så ska jag filma och lägga ut i helgen.

/ Valpar /

29 september - Biltur och skogspromenad


Första medvetna bilturen tillsammans

I dag har både jag och valparna varit ganska avslagna och trötta. När jag skulle åka och handla tog jag med mig allihop och stannade i Kjulaskogen en stund. Dom somnade ganska snabbt i mossan. Jag satt där en stund och ångrade att jag inte hade tagit kaffe med mig. Det får bli en annan dag.


Bilresor och nya ställen tar på krafterna....


Borka och Bolt


Bias sover


Lilla Bestha sussar också gott i mossan

Jag har bokat in chipmärkning tisdagkväll nästa vecka. Det är en bekant som är utbildad och auktoriserad på detta som kommer hem hit och gör det. Jag tycker det är vansinne att märka valparna så tidigt och begriper inte varför man inte kan göra som förr, dvs märka i samband med röntgen vid 12-18 månaders ålder. Då är de ju nersövda och känner inte så mycket. Så första gången valparna ska i väg från sin trygga vrå, så "misshandlas" dom med chipmärkning eller tatuering. Därför väljer jag att göra det hemma. Det gör väl lika ont, men förhoppningsvis har dom många andra positiva upplevelser härifrån.

På onsdag nästa vecka har jag bokat in veterinärbesiktning av hela kullen. Jag förvarnade att jag är ensam och att jag har åtta huliganer med mig.....och att jag behöver viss hjälp när jag kommer.

Usch ja, så drar det i hop sig mot "the bitter end" och livet ska återgå till det normala. Boken har legat i träda i två veckor nu och jag har inte dåligt samvete för att det dröjer ytterligare ett par veckor innan jag är i gång igen. Detta med valparna är viktigast just nu.

I eftermiddag när de övriga kommer hem ska jag ut och cykla med Allt-I. Sedan ska jag hjälpa Josefina med Bolt. Vi får se vilka övningar dom ska få börja med.
/ Valpar /

28 september - Besökare och grävarhuliganer


Besök hos valparna

I dag har det varit ytterligare en dag med helt underbart höstväder. Vi har haft fullt hus större delen av dagen och valparna ligger nu som utslagna hjältar. Det började redan i går kväll då Besthas matte kom på besök för att få se sin valp för första gången på riktigt. Vi sköt lite på deras tider, så att hon skulle hinna se lite av dem i vaket tillstånd. I morse fick hon se lite mer av dem och vi gick en liten skogspromenad innan Besthas matte var tvungen att ge sig hemåt.

Sedan har vi haft besökare av olika slag: valpköpare, bekanta, kanske framtida valpköpare och släktingar.

Det som känns skönast är att vi nu har alla valpar sålda och Josefina behåller Svarten som blir Bolt. Jag har gjort en namnändring, så namnet Budo försvinner och ersätts av Borka. Så här kommer det att bli:

Grållan = Bestha flyttar till Alingsås
Stumpan = Blixtra flyttar till Nyköping
Vera = B-Segra I Allt flyttar till Aneby (Jag lär mig Helena...;-))
Svarten = Bolt flyttar inte, utan stannar i Jäders-Husby
Lillebror = Bias flyttar till Löttorp på Öland
Storebror = Bonus flyttar utanför Uppsala
Turbo = Borka och flyttar till Hagfors
Ettan = Brave och flyttar till Sundsvall


Enduros Bonus med ett öra upp.


Så här såg det ut utanför altanen när huliganerna hade dragit fram...


Bias ligger  gropen och Bestha trycker på...;-)

Man skulle kunna tro att dom lever på sand just nu de små. Man undrar ju hur vår tomt ser ut om ytterligare två veckor.

Film när Borka (Turbo), Bestha och Blixtra leker i sitt uppgrävda hål....

Nina och Aqila kom också hit och tillsammans med ett par från Uppsala åkte vi till Strängnäs BK och tränade. Det blev mest framåtsändande och kryp. Vi hade tänkt skjuta lite, men det var MH där, så vi trodde inte de ville ha extra skottlossning nere på planen.

Nu drar det i hop sig till final. Jag får se om vi planerar in en liten bilresa till Kjulaskogarna under veckan som kommer. Snart räcker väl inte vår lilla skog till längre.