/ Träning och valpar /

28 januari - Semesterdag


Urfälld Allt-I på valpkurs.

I går kväll var jag i Södertälje och tränade i simbassäng för första gången på länge. Startade med 2 minuter-intervaller och det gick bra. Kommer att pulsera träningen i ett par månader. Pulseringen innebär att jag successivt kör allt hårdare under tre veckor och sedan går tillbaka en vecka. Ökar under tre veckor och backar tillbaka osv.

I dag har jag haft semester och ändå fullt upp. Åkte halv nio och kom hem strax efter 18.00..;-).
Steg upp vid 06.00, men snoozade en halvtimme. Gick sedan korta rundan på en halvtimme med Bolt och Allti. Frukost framför TV:n och i väg mot huvudstaden vid halv nio.

Hade bokat in träning tillsammans med Eva Bodfäldt klockan tio och kom fram i god tid. Det blev stadga på ligg inför inkallning och i dag gick det inte lura Allti. Stegförflyttningar åt höger och vänster. Vänster är enkelt, men jag vill ha henne rak åt höger. Det blev bra till sist. Sedan tränade jag stadga på läggandet inför krypet.

Klockan ett startade valpkursen "Sikta mot stjärnorna" och jag fick återse Diamant och Did It. Med så sociala valpar är det svårt att veta om de kände igen mig, men jag tror det. Det pussade och var glada i alla fall;-).
Vad kursen handlade om kan ni läsa här.


Diamant har fokus på sin matte.Japp - hon är en Diamant:-). Inte helt Allt-I look alike utanpå, men
ändå får jag en sån känsla <3Did It med sin matte.Did It - så söt.Diamant kampar med sin matte.Did It kan konsten att slappna av...;-).

Detta är de första Dundervalpar jag träffat sedan leveransen. Men jag får rapporter och foton. Här kommer några från Denver. Längtar till den dag då jag får återse denna underbart positiva kille.


Man blir varm inombords när man ser honom:-)


 
Yes! Den är min!


Timmen är sen och helgen kort. I morgon bär det i väg för att kolla på en ny bil. I övrigt kommer helgen att bestå av fortsatt arbete med bokmanus och en del föreningsarbete och naturligtvis hundträning:-)

/ Träning /

24 januari - Hund Arena i Kungsör


En mycket urfälld vovve. Och nej, det är ingen malle - det är en
schäfer...

Den mesta skrivkraften har gått till boken och så kommer det nog att vara ett par veckor till. Mitt mål är att åtminstone vara klar innan den första valpträffen med D-kullen.


Det har varit bra promenadväder senaste veckan. Eftersom det töat och sedan frusit på så har jag inte varit beroende av upptrampade stigar, utan skaren på gärdena har hållt tillräckligt bra för att ge njutbara promenader. Hundarna har fått rusa av sig minst en timme varje dag. Oftast har det blivit två såna promenader, så jag har känt mig lika nöjd som hundarna.


En laddad Allti, som väntat på detta länge nu.


I dag hade jag i alla fall bokat tid i Kungsörs nya hall för hundträning. Eftersom jag jobbar i Kungsör fick Allti följa med mig till jobbet och vi tränade en timme innan. Jag har bokat in fyra tillfällen till under februari månad.

Hallen var större än jag hade trott, men underlaget var hårdare. Jag är ju lite försiktig med sånt som kan leda till skador och skulle exempelvis inte träna mängder med hopp där. Däremot körde jag stabilitet i väntan på inkallning, precision i fria följet, kryp, skall, ingångar och saktagående. Jag försökte mig på apportering, men tyckte att farten blev lidande. Så nej - jag kommer mest att träna precision vid dessa träningstillfällen.

En lite lustig stilstudie på en högersväng. Allti är så taggad att hon
börjar vridningen innan jag börjat med överkroppen. Bara min fot
som markerat vändningen.Backning./ Allmänt /

21 januari - Hipp hipp hurra!


Tale's of Fantasy Odette - 10 år i dag.

Helt otroligt vad fort tiden har gått. Samtidigt som det har hänt så otroligt mycket sedan vi fick hem Odette. Om jag ska vara ärlig så var det något av ett impulsköp. Med det menar jag att vi inte hade planerat införskaffandet av tibetansk terrier speciellt länge. Det var ett sista förtvivlat försök att avstyra tjatet om ponny. Våra försök att avstyra resulterade i en kanin och en hund. Hunden är alltså Odette. Vi bodde i Borås då och hennes matte var bara tio år. Så vems hund tror ni att det blev?....;-).

När Odette var ett knappt år var hon med på hundutställning och fick en 1:a i juniorklass (om jag kommer i håg rätt). Efter att ha strosat omkring runt tibberingen i ett antal timmar under dagen, så började jag fundera. Kan det tänkas att Odette eller någon av de andra hundarna jag sett är släkt med Krysants Kang-Ling? Krysants Kang-Ling var född 1968 och bror till min hund (Krysants Khara). Kang-Ling var en av de vinstrikaste tibbarna i Sverige och användes en hel del i avel. När vi "blev med" Odette gick jag med i Tibbesällskapet (eller vad hette) och såg en sammanställning där Kang-Ling låg i topp över hanhundar med flest barnbarn. Nåja, i vilket fall som helst blev jag nyfiken och sökte på internet på "Krysants Kang-Ling". År 2001 var internet i dess linda och jag fick inte en enda träff. Jag vet inte varför jag gjorde det, men jag sökte på "Krysants Khara", alltså min egen hund och blev alldeles till mig när jag fick en träff. Tänk er själv. Ni hade en hund född 1968 och 33 år senare dyker hunden upp på internet. Hennes namn låg på en hemsida hos en tibbeuppfödare i Tyskland. Denna tibbeuppfödare hade sammanställt stamtavlor och kommit ända bak till min gamla hund. När jag kommit så långt började jag leta i stamtavlor på nätet och kunde konstatera att Kharas dotter Karuna blev mormor till en av USA's mest vinstrika tibbar. Karuna hade vi sålt till en familj i Stockholm, som sedan emigrerade till Canada. Och det var där som Karuna användes i avel. Ni må tro att jag överväldigades av känslor när jag insåg att den tibbe jag själv ägt fanns nio generationer bakom vår Odette. Och att linjerna åkt över Atlanten och kommit tillbaka. En ren slump. Jag kunde också med hjälp av internet konstatera att min gamla Khara bara var fem generationer bakom segraren på världsutställningen i Paris år 2000. Då fick jag lite gåshud. Kändes som om jag varit med och förändrat världen. Och det hade jag ju också.

Ja, detta var nog bara intressant för den besökare som eventuellt har en tibbe, men eftersom jag fött upp två kullar och arbetade hos en av 60-och 70-talets största uppfödare på tibetansk terrier, tibetansk spaniel och framför allt lhasa apso, så ligger dessa raser mig fortfarande varmt om hjärtat.

Det jag kan säga om Odette, så här på hennes 10-årsdag, är att hon är en blandning mellan katt och hund. Hon har inte haft en enda sjukdag och bara besökt veterinär för vaccination. Det är en ettrig rackare och det finns inget starkt band mellan henne och Allt-i. De accepterar varandra, men vi måste se upp i spända situationer. Tibben lever länge, så vi räknar med att Odette finns med i minst fem år till. Hennes förmoder Khara blev i alla fall 16 år:-).

I övrigt?
Jag är trött som tusan. Inser med blicken i backspegeln att jag jobbat dubbla skift mer eller mindre sedan augusti månad. Är inne på sluttampen av boken och jag ska erkänna att det ska bli skönt när jag kan komma hem från jobbet och kan göra nåt annat än att (äta, rasta hundar och sedan) sätta mig vid datorn och jobba igen....

Så en rolig bild. Vi lagar mat själva på jobbet. Jag gör det sällan i och för sig, men i går överraskades jag med årets första grillning. Killarna hade tagit en tunna och tillverkat en grill. Klyftpotatis med grillat och ett par goda såser var inte helt fel i januari månad:-).