/ Träning /

30 juni - Nu är vi på hugget!

Vi har tagit det väldigt lugnt med hundträning i ett par dagar. Det har fått räcka med någon långpromenad per dag. Allt-I har sett pigg och alert ut när hon är ute med de andra hundarna, men inne har hon mest gått och gäspat. Det tar på krafterna att vara på träningsläger. Kanske ännu mer när husse och matte kommer hemrumlande framåt ett-två på nätterna..;-).

I dag har det regnat mest hela dagen. Riktiga störtskurar. Jag har skrivit en hel del på boken, vilket är svårare när solen skiner. Vid två-tiden åkte jag och handlade och passade på att gå en promenad i Kjula samtidigt.

Jag har bokat in hovslagaren i morgon halv åtta, så jag och Ove var tvungna att hämta hem hästarna från sommarbetet. Ett tag hade jag tänkt ringa och försöka få tid en annan dag eftersom det regnade så mycket. Men jag bokade som tur var inte om tiden. När vi åkte bort till sommarhagen såg vi hästarna från vägen. "Men det ser ut som om Blackie är utanför hagen", sa Ove. Och det var hon Hon gick på havreåkern bredvid hästhagen och betade. Så det var en himmelens tur att vi åkte och hämtade dom i dag. Av hovavtrycken att döma tror jag inte hon varit på utsidan särskilt länge. Vi hade ingen möjlighet att kolla var hon tagit sig ut, men jag ska göra det innan vi går tillbaka med dom.

Så till det där med att vara på hugget. I kväll kom solen fram och jag sa till Ove att jag ville köra i genom lydnaden. Vi började med platsliggning med skott. Det ekar i hela nejden när man skjuter här, så skotten behöver jag inte oroa mig för. Det enda var att hon vände på huvudet i bland för att hålla koll på husse. Vi ska skjuta mer denna vecka och på lite nya ställen.

Fria följet kändes lika bra i dag som i Sälen och jag körde en ganska lång sträcka innan belöning. Sedan avslutade jag med att träna vänstersvängar och jag tyckte att hon böjde undan bra. Inkallningen med ställande var helt suveränt, så jag tror inte jag kör det mer denna vecka. Framåtsändandet körde jag utan hjälper och hon gjorde ett fint tempobyte till skritt. Det jag behöver träna på där är att hon ska gå längre. De flesta hundar ökar när de gått en bit. Allt-I saktar in mer och mer så att avståndet mellan oss krymper. Krypet har jag kört en del i "kryptunnel" sedan vi kom hem. Nu ville jag ändå ha det med i programmet. Förutom den höga baken så gick det bra. Skallet var förbluffande ihållande och taktfast, så jag ska fortsätta att stärka upp det genom att sitta ner framför henne. Tunga apporten galopperade hon in med och hoppet var som på Treklubbars - tiomässigt. Lilla fröken ville som vanligt inte följa med in efter avslutad träning, utan stod kvar nere på planen.

Så den kommande veckan blir en lat träningsvecka. Jag tänker köra platsliggning med skott ett par gånger till. Spårupptag någon dag. Vänstersvängar, skall och långa saktagåenden. Mer än så blir det nog inte. Det ska bli varmt i helgen så jag behöver en hund som är så här på hugget...;-)
/ Träning /

27 juni -Träningsläger i Sälen

Ja, så är man tillbaka efter en otrolig vecka. Lite vemodigt att denna vecka, som vi sett fram emot så länge, redan har passerat. Men vi njöt av varje minut. Tack alla ni som var med.

Vi åkte på midsommarafton och var framme i Sälen vid halv fem. Vi åt gemensam middag utomhus och hade en trevlig kväll med kubb och prat.

På midsommardagen startade vi med rapportträning - samling klockan 09.00. Det blev fyra skick, varav tre på en grundsträcka på ca 300 meter och därefter en rejäl förlängning. Med den natur som vi hade att tillgå kunde vi se hundarna på delar av sträckan. På förlängningen kunde vi se dem hela tiden. Otroligt intressant.  Allt-I sprang grundsträckan på 39-43 sekunder. Sista sträckan hade hon 2.23.


Lördagens A-station


B-stationen låg en bra bit till höger i bild. På förlängningen gick förarna därute i ett Z. De förflyttade sig till vänsterkant på denna bild och gjorde ett par vinklar så att C-stationen var vid det ljusa området en bit upp i bildens mitt.


Fika efter rapportträningen

Efter rapporten körde vi uppletande i en korridor. Det låg sju föremål ute och jag stannade efter fyra.

Stugorna vi bodde i var helt suveräna med alla tänkbara bekvämligheter såsom bastu, TV, diskmaskin...och till lågt pris eftersom det är lågsäsong.


Ove och Allt-I vilar efter träningen

På söndagen körde vi lydnad. Vi valde tre moment var och cirkulerade. Första omgången körde jag kryp och inkallning med kommendering samt framåtsändande. Andra passet fritt följ med störning (folk som gick omkring och pratade och tjoade), skall och kryp.
På måndag eftermiddag tränade jag spår med både Allt-I och Odette. Allt-I gick ett ca 500 meter långt spår, men missade två pinnar. Enligt spårläggaren som även följde med runt, så missade hon de pinnar som låg vid terrängbyte där hon hade fullt upp med att hålla själva spåret. Så jag får fortsätta med att träna terrängbyte och ska även kolla hur hon beter sig om jag lägger apporter där.

På måndagen var det dags för rapport igen. Vi körde fyra skick och jag vet inte riktigt vad Allt-I gjorde på de två sista skicken. Hon hade 34 sekunder på första, 1.22 på andra och sedan runt 1.40 på tredje. På sista skicket höll hon på över en minut längre än hon borde. Enligt Ove hade hon problem med en nittio graders vinkel och han ropade eftersom han var rädd att hon skulle springa mot vägen. På eftermiddagen var det regnigt och blåsigt, så jag nöjde mig med förmiddagspasset.

På tisdagen försov vi oss. Min klocka ringde aldrig. Men eftersom det var lydnadsträning så visste vi vart vi skulle. Jag inriktade träningen på fritt följ då jag vill behålla kontakten hela tiden efter uppställning. Körde även skall och kryp. På kvällen åkte vi och bowlade. Jag kunde förstås inte bowla pga min skadade arm, men kom åt en dator och fick se att vi kommit med på högre spår i Heby den 6 juli. Eftersom vi kör kvällsrapport den 5 juli blir det en tuff helg för Allt-I (och mig).


Stilstudie på Ove

På onsdagen skulle vi köra "mördarrapport"...ja i alla fall ett tufft pass. Förlängningarna skulle gå uppför fjället alldeles vid stugbyn. Jag bestämde mig redan innan träningen att bara köra tre skick och att Allt-I skulle starta först på tredje. Ove försökte övertala mig att skicka ett fjärde när han nu hade kämpat sig uppför fjället. Men jag stod på mig. Allt-I stirrade ut mig och försökte väl få mig att förstå att jag hade glömt bort henne när de övriga hade skickats och hon fick ligga kvar uppbunden vid sitt träd.


Vy från A-stationen. C-stationen låg i jämnhöjd med toppen på tallarna. D-stationen var nästan uppe på toppen. I alla fall tillräckligt högt upp för att samtliga som gick ut skulle bli rejält trötta.Vy från A-station. Den inramade rutan är våra motförare som går på skrå uppför fjället. Nedan en förstoring.

Förstoring transport C till D

Tiderna låg på ca 35 sek på första, 1.30 på andra. Vi tog inga tider, men jag utgår från att det gick snabbare på tredje då det var nerför. På sista sträckan sprang hundarna runt 3.30.


Moster Zacke kommer mot A-stationen på tredje skicket.

På eftermiddagen körde vi uppletande i tre korridorer. Jag körde med ett föremål i varje och placerat långt ut. Terrängen var ganska tung för hundarna att springa i. Mjuk mossa och myrmark.


Uppletande i uppförslut.


Fox


Torboldts Castro

På kvällen hade vi lagtävling och jag vet knappt vilka bilder jag ska ha med, eftersom jag inte tror att någon vill vara med på bild. Efter diverse övningar såsom att sparka in en fotboll i en hink, kasta sönder ballonger mm så avslutades tävlingen med en tipspromenad. Jag lovar att det var många skratt.


Kasta sönder vattenfyllda ballonger


Alla i laget ska gå uppför en backe med en fotboll mellan knäna

I går körde vi lydnad större delen av dagen. Fria följet kändes för min del helt underbart. Störningsträningen hade verkligen gett resultat och jag hade ju successivt jobbat på hög förväntan från det att jag ställde upp tills jag tog första steget och sedan byggt på med olika längd innan belöning. Jag jobbade en del på vänstersvängar och fick bra tips, men det tar nog längre tid. Jag tränade även, kryp, skall, framåtsändande och tung apport.

I går kväll åkte vi och grillade vid ett vattendrag. Efter grillningen körde vi uppletande i tuff terräng. Visserligen bara en korridor, men med tungt underlag att springa i och uppförsbacke.


Grillning

I dag var det rapportträning igen. Till skillnad från onsdagens "mördarrapport" körde vi "tokrapport". Väldigt kort sträcka, inga framföringar och hundarna fick springa på rulle. Det såg i alla fall ut som om dom tyckte det var jättekul. Vi avslutade med uppletande i två korridorer och att gå över till Norge. Det visade sig nämligen att vi fikade ett femtiotal meter från gränsen.


Norpatorps Weto


Jag och Allt-I vid riksgränsen


Även Ove och Odette fick posera vid gränsen

Sedan var det bara städning och hemresa kvar. Om någon undrar var Qrossa höll hus, så ville Josefina att Qrossa skulle vara hemma. Men stackar'n har varit väldigt rastlös och fundersam när övriga flocken varit borta. Hon mötte oss inte med bara en sko i kväll utan ett tag låg det skor utspridda överallt i huset.
/ Allmänt /

19 juni - Nu laddar vi för nästa resa

I dag har varit en riktig slappardag till hundarnas fasa. Men Ove jobbade i dag och sedan är det en del som ska fixas inför vår semesterresa. Vi åker till Sälen och tränar en vecka. Det blir ett härligt gäng som ska dit, så det ska bli jättekul. Så nu blir det dött på bloggen en dryg vecka.

Jag önskar en trevlig och fin midsommar!