/ Träning och valpar /

29 oktober - Bilder från valpträffen

29111-472
Stilstudie Allt-i kör budföring

Skitväder i kväll. Har inriktat mig på en innekväll. Stackars hundar. Dom mår fortfarande väldigt bra men jag har inte sett skymten av några tomhylsor trots att jag varit som en hök när dom gjort i från sig....Sparris har många skrivit om. Jo jag vet, men hade ingen hemma i går. Jag funderade på att slänga i dom salt för att framkalla kräkning, men tyckte det var synd på maten dom just ätit upp;-). Jag har annars tillämpat salt vid ett par tillfällen med gott resultat. Dels en gång när Bowie svalde en råtta hel (och levande). För att slippa få den på golvet inne, så hällde jag i honom salt och det tog mindre än fem minuter så levererade han råttan hel och fin ute på tomten. Den var dock stendöd. Den andra gången salttricket tillämpades var när Dolly öppnat dörren till skafferiet där hundfodersäcken stod. Hon var som en tunna när jag kom hem och jag var livrädd för magomvridning. Särskilt med tanke på att det uppätna fodret skulle svälla  magen. Även denna gång lyckades jag få byrackan att tömma sitt maginnehåll inom loppet av några minuter.

Här kommer en bildkavalkad från gårdagens kennelträff:

29111-462
Fyra av sex: Allt-I, Accsa, Aqila och Ampere

29111-463
Koncentrerad platsliggning: Aqila, Accsa och Allt-I

29111-464
Nina och Aqila linförighet

29111-465
Aqila ska testa lite krypövningar

29111-466
Va?! Sa ni nåt?


29111-468
Ampere

29111-469
Anna och Accsa framförgående

29111-470
Hallåå matte! Var med här nu! (Accsa och Anna)

29111-471
Allt-I är vacker


29111-474
Allt-I tar i

29111-473
Allt-I tillbakahopp

29111-475
Ropa nån gång nu matte! (Allt-I väntar på inkallning)
/ Träning och valpar /

28 oktober - Enduros Ajas godkänd försvarsmaktshund

29111-429
Ett suveränt ekipage: Håkan o Ajas

Jag vet inte vad jag ska säga, men Håkan och Ajas har en fantastisk säsong bakom sig. Började visserligen med en del besvikelse (för Håkan- jag har aldrig varit besviken) då Ajas missade sina första appelltävlingar. Men sedan har det gått som på räls. Uppflyttad till högre klass spår och godkänd FM-hund. Ännu ej 20 månader gammal.

Certprovet i korthet: Mottagning och visitering av främmande person, Biltransport i främmande bil i hop med annan hund. Bastjänst under hela provet utan kontakt med föraren. Föraren hämtar bara hunden inför varje moment - däremellan har föraren ingen kontakt med hunden. När hunden ligger i bas, så ligger den i en koja utomhus. Patrullering 1 km med vind- och ljudfiguranter. Stillasittande bevakning görs under en timme med ljudfiguranter. Andra dagen, efter en natt i bas utan kontakt med föraren, sker patrullering med spårupptag samt efter upptag 1500 meter spår med tre apporter (trä, plast och metall).

Bas över natt fungerade kanonbra för Ajas enligt Håkan.  I dag var det dags för 1500 meter spår med tre föremål: plast, trä och metall. Ajas tog bakspår och missade en apport. Husse var nöjd med spåret. Trodde att Håkan därmed också klarat de mål han satt upp för säsongen, men han hoppas på att komma med på en lägre söktävling också.

Vi andra Endurohundägare har träffats i dag för träning på Eskilstuna BK. Ja, inte Margoth då - men 100 mil enkel väg är en hyfsat bra ursäkt...;-). Vi träffades i alla fall klockan 11 och körde lydnad fram till klockan 14, då vi åt mat. Vi hade alla hundar med oss uppbundna nere vid planen. Vi körde först i genom linförighet och läggande med alla hundar, sedan framförgående och inkallning, sen apportering och hopp.

Efter maten körde vi kryp, budföring med skott och platsliggning med skott. Vi blev tillsagda efter budföringen att inte skjuta för det var valpkurs längre bort. Som tur var skulle dom ha fikapaus så vi fick lov att köra platsen då. Träningsmässigt så var platsliggningen med skott min egen behållning. Äntligen fick jag se om Allt-i klarade det på annan plats och med andra hundar. Det gick helt utan problem.

Det var så kul att träffa valparna igen. Och dom är så lika varandra, men ändå så olika. Den lugna, kloka Accsa. Den kalviga, barnsliga Ampere. Det intensiva och heta Aqila. Så Allt-i som är något mittemellan dessa. Det är roligt att dom alla tränar så flitigt och att dom fått blodad tand av årets tävlingar. Alla var intresserade av att vi har en träningshelg i vår/sommar med inhyrd instruktör. Så nu ska jag börja jobba på det.

Jag hann inte fotografera någonting, men det gjorde Amperes husse så jag väntar att få lite foton att sätta ut i morgon.

Dagen slutade mindre trevligt. Mellan budföringen och platsliggningen så tömde jag magasinet i pistolen på hylsor för att sätta in nya skott. Dom tomma hylsorna lade jag i fickan för ett miljömässigt korrekt omhändertagande så småningom. Vi fortsatte att träna och jag fick lite godis när jag hjälpte till med övrigas träning. När jag kom hem så hade Ove jobbat på tomten hela dagen, så hundarna var fortfarande i hundhuset. Jag släppte ut dom och kände att jag hade godis  fickan. Jag gav dem av godiset och dom var som pirajor. En godisbit blev kvar i fickan, så den lade jag i Duros matskål när jag kom in. När hundarna hade ätit upp så låg något kvar i Duros skål. En patronhylsa. Det tog några sekunder innan jag fattat vad som hänt. Det var inte alls godis som jag matat hundarna med ute i mörkret. Det var ju tomhylsorna. Jag blev helnervös och började undra vad hylsorna är gjorda av. Ordet blyförgiftning dök upp i mitt huvud. Sedan vet jag inte hur vass kanten på hylsorna är och om de kan skada tarmarna. Jag är fortfarande lite orolig, men hoppas och tror att dom kapslas in och kommer ut den naturliga vägen. Så i morgonbitti är det jag som tar plastpåsar med mig och kollar igenom deras morgonbajs.

Fy vad klantigt av mig! För att inte tala om vilka glupska hundar.....men i flock sväljer dom allt man kastar åt dom. Väldigt behändigt när någon ska ha medicin, mindre behändigt när man slänger åt dom tomhylsor.
/ Valpar /

27 oktober - Grattis Marianne och Ampere (heja Ajas!)

29111-449
Marianne och Ampere

Marianne och Ampere har tävlat lydnadsklass 1  i Tierp i dag och fixade ett 2.a pris på 152 poäng.Det närmar sig....:-). Kul!

Jag har fått kontinuerliga rapporter från Håkan avseende Ajas certprov i bevakning. Första dagen med Mottagande/hantering, patrullering och sittande bevakning har gått bra. I natt ska Ajas ligga i basen (vad det nu innebär) och i morgon ska han spåra 1500 meter. Jag skulle vilja se hur det där med basen går till, men jag tror att hundarna ska kunna lämnas uppbundna med förarna en bit bort. Jag fortsätter att hålla tummarna i alla fall. Jag tror inte det är så vanligt med 19 månader gamla hundar som klarar certprovet. Vi får se om dom fixar det.

I dag har vi arbetat på "gården" hela dagen. Tråkigt för hundarna, men Ove säger att det inte är någon fara för dom. Vi har snyggat till i stora hästhagen (Ok den största - stor blir den först nästa år när vi får 2 ha till). Jag har krattat i hop all hästskit tillsammans med löv och pinnar. Sedan har vi hjälpts åt att köra bort det.

Valpträff i morgon. Nej kennelträff heter det ju numera.