/ Allmänt /

20 februari - Höftledsröntgen

Jag sitter i väntans tider och inväntar det sista resultatet i D-kullen. Ja, den sista att utvärdera av alla Endurohundar tills det är dags för de snart 11 veckor gamla E-valparna om något år eller så.

Jag har fått en liten, liten, pytteliten bild via sms på telefonen och med hjälp av den försöker jag utröna huruvida det kan tänkas vara fritt eller inte. Jag har laddat över den till datorn, förstorat upp den, vridit och vänt och jämfört med andra röntgenbilder. Jag har nog läst varenda dokument som finns att läsa om höftledröntgen på nätet. Jag har satt mig in i Norbergs vinkel, men jag har väldigt svårt att "sätta ner foten" och avgöra statusen. Hur svårt kan det vara?


Den vänstra bilden är Denvers röntgenplåt och han hade ju A-höfter. Den högra är
Dantes röntgenplåt där vi nu inväntar avläsarnas dom.

Att skålarna är väl utvecklade är det väl inget snack om, likaså att minst 50 % av kulan ligger i skålen, men den vänstra leden (höger på bild) ser lite annorlunda ut i överkant, om man jämför Denvers och Dantes bilder. 

Så både jag och Dantes matte har varit fullt sysselsatta med att förkovra oss. Jag tycker att det är så pass intressant och av allmänintresse att jag väljer att blogga om det i dag.

Att Dante inte har någon D- eller E-höft torde vara ganska uppenbart om man tittar på ett par D- och E-höfter:


Här ser man tydligt grunda skålar och i fallet med den högra E-höften (vänster på
bilden), så har kulan i princip inget stöd alls.


Svårigheten kommer här. Vid en jämförelse mellan B och C-höft:

 

Enligt följande artikel, som jag hämtat fotona från) bedöms det som en C-höft om mindre än 50 % av kulan ligger i skålen eller om passformen är dålig. Och den skillnad i passform jag kan se är omslutningen i överkant. Läs mer här.

Min uppfattning är att funktionellt för den enskilda hundägaren är en C-höft inget att oroa sig för. Pålagringar kan uppstå även på friröntgade hundar. Läs mer här.
Som Kasström säger i artikeln: "Man ska komma ihåg att de flesta hundar som bedöms ha C-höfter går livet igenom utan kliniska symptom. Hälsoprogrammet och vår avläsning är till för att ta reda på vilka hundar som lämpar sig bäst för avel. De slutsatser man har dragit bygger på flera vetenskapliga studier från olika länder. I dessa ser man att både A- och B-hundar nedärver mindre dysplasi än till exempel C-hundar. Enskilda individer kan avvika, men tar man ett tillräckligt stort antal är trenden tydlig. Det innebär att A- och B-hundar ur HD-aspekten är bra för aveln, medan följdriktigt en C-hund är mindre bra. Jag vill understryka att i raser med begränsad avelsbas kan det vara nödvändigt att använda också C-hundar i aveln eftersom man annars riskerar utbredning av ännu allvarligare problem."

Ytterligare ett par intressanta artiklar:

Avläsning och sedering

Det påbörjade arbetet med att införa avelsindex är också intressant att följa. Synd bara att avelsindex för schäfern inte ens finns med i en tidplan.

Index för HD och ED

 

I ett par av artiklarna hänvisas till Norbergs vinkel, vilket man numera använder för att skilja på A- och B-höfter. I följande dokument beskrivs Norbergs vinkel för den som är intresserad:

Norbergs vinkel


Men för att göra detta blogginlägg lite mer intressant så sticker jag ut hakan och sätter jag ner foten ändå. 
Jag tror att även Dante har HD A (möjligen B...), men nää jag tror på HD A;-)

#1 / / Lena och Ella:

Hoppas avläsningen av behörig veterinär sker snabbt:-)

#2 / / Mikkel:

Spennende! Håper de er raske med avlesning, og at han følger etter de andre Allt-I valpene.



Om ett år så er det Noomis tur. o.O

#3 / / Anonym:

Ja du Mikkel, det är bara ett år kvar. Sedan vet vi:-).

#4 / / Mia och Greta:

Usch! E-bilden såg nästan ut som Discos höfter A+E men dessutom var ha sne i ryggraden.

Men det är spännande att titta på bilderna och läsa det du skriver. :-)