/ Allmänt /

Schäferhunden under luppen

Jag har under den senaste veckan följt diskussionerna kring schäferaveln på olika hemsidor: http://www.hedeforsen.se/?cat=1
http://www.fredriksteen.se/
http://iloapp.stensmatte.se/blog/bloggen?Mobile


SBCH, Korad Certs Fox, HD utmärkta, 1 ökl, SM3:a rapport 2002

Långt innan jag själv startade min uppfödning intresserade jag mig för att följa schäferaveln och gav mig fasen på att följa min hunds (Certs Fox) stamtavla tillbaka till den första stamboksförda schäfern Horand v Grafrath. Nattuggla som jag är lade jag ner åtskilliga timmar på att leta stamtavlor. Jag lyckades fylla stamtavlan 12 generationer bakåt genom att surfa runt på kennelhemsidor i hela världen, köpa dataregister, kommunicera med gamla uppfödare osv. Vissa av linjerna lyckades jag även följa tillbaka till Horand v Grafrath och det tog inte lång tid att upptäcka den matadoravel som har tillämpats genom årtiondena. Samma avelshane flyttades runt mellan kontinenterna och stod uppstallade för avel något år på varje ställe.

Jag tyckte naturligtvis att jag hade den ultimata schäfern med 27 cert, SM-meriterad, Korad +2 och dessutom premierad med en 1:a i öppen klass. Till detta hade han utmärkta höftleder, ett omdöme som bara gavs till 10% av rasen. Hela hans kull var friröntgad. Ändå användes han aldrig i avel. En av anledningarna finns sannolikt att finna i schäferrasen uppdelning i exteriör och bruksavel. De bruksuppfödare som skulle kunna tänkas vara intresserade hade redan Silverpilens Arko i sina stamtavlor och kunde inte använda Fox. Och de uppfödare som satsade på exteriöravel struntade i vad en avelshane skulle kunna tillföra arbetsmässigt och hans exteriör var inte tillräckligt extrem för att vara intressant.

Under 80-talet var jag med i Västerås BK och arbetade under en tid med klubbtidningen. Jag intervjuade vid ett tillfälle Frasse Westman, en gammal profil och enormt duktig hundförare. Med sin schäfer Duncan v d Welandschmiede vann han SM-guld i rapport 1953-1957. 1958 vann han SM i skydd och knep sedan silvret både 1959 och 1960. I samband med intervjun överlämnade Frasse "Schäferboken 1960" till mig. Jag visste inte vad jag skulle med den till, men tackade artigt och den låg i mina gömmor fram till slutet av 90-talet då jag började intressera mig för schäferns ursprung. I dag tog jag fram "boken", som snarare är en tidning och började läsa lite artiklar om avel.

När jag läste följande artikel inser jag att diskussionerna om exteriöra egenskaper kontra arbetsegenskaper som urval i aveln inte är något nytt. (Ursäkta att jag inte lyckats fixa pdf-filer, men det går inte i min dator)

Sid 1

Sid 2

Sid 3

Artikeln var även publicerad av SKK i tidningen Hundsport och föreskriver att ytterligare koncentration måste läggas på brukskvaliteten. Alltså inget nytt under himmelen, exteriör kontra brukskvalite diskuterades redan då med den skillnaden att SKK och Schäferhundklubben numera stuckit huvudet i sanden och vägrar se problemet. Svenska Schäferuppfödares Förening som gav ut boken är nämligen Schäferhundklubbens föregångare. 1960 hade vi alltså fortfarande en avelsförening som värnade om schäferns brukskvalitet. Tidningen bestod endast av foton på meriterade brukshundar.

En annan stor skillnad är utvecklingen av exteriöraveln. Jag skulle inte säga så mycket om en utställningschampion i dag såg ut som en utställningschampion på 70-talet. Men så är inte fallet och till dem som hänvisar till rasstandarden måste man fråga sig: Har den varit föremål för revidering under dessa 40 år och på vilka punkter då?

Alf v Nordfelsen finns bakom många av dagens schäfrar. Han vann siegertiteln i Frankfurt 1955. I min värld är det fortfarande så här en schäfer med god exteriör ska se ut:


Alf v Nordfelsen

Och det är alltså något sånt här vi schäferuppfödare ska ha som målbild när vi i dag ska värna om de exteriöra egenskaperna:


Bilden är hämtad från Svensk Schäfertidning nr 2 2011 och visar en
hund med certkvalitet på utställning.

Så den första frågan måste vara: Vad har hänt med rasstandarden? Var exteriören fel på de hundar som fick utställningscert på 60-80-talet? För min bedömning är att det var därefter det bar åt pipsvängen med exteriöraveln. Fram till mitten av 80-talet fanns det fortfarande dubbelchampions, dvs exteriört meriterade hundar som det gick att jobba med.

Sedan kommer vi till mentaliteten. Här håller jag inte med de som säger att exteriöravlade hundar nödvändigtvis har en dålig mentalitet. Det finns en hel del exteriöravlade schäfrar som MH-beskrivs och mentaltestas med goda resultat.

Det jag däremot med säkerhet vågar säga är att de brister i arbetsegenskaperna. Och jag ser en skillnad mellan mentalitet och arbetsegenskaper. Jag har hittills inte sett en exteriöravlad schäfer med tillräcklig intensitet och tillräcklig uthållighet för att kunna konkurrera på ett bruksprov. Det är möjligt att de finns. Men jag har varken sett eller hört talas om någon.

Vi har alltså två avelsinriktningar på schäfern och de skiljer sig åt på två punkter:
- Vi är inte överens om var fokus på urvalet ska ligga: exteriör eller bruksegenskaper.
- Vi är dessutom inte överens om hur en schäfer med god exteriör ska se ut. Vi som förespråkar fokus på brukskvalitet kommer aldrig att förlika oss med att ta fram "räkstjärtar" för att motsvara omtolkningen av schäferns rasstandard. För visst måste det vara en omtolkning? Det är väl bara att titta på foton över utställningsschäferns utveckling exteriört genom åren.

Den ena inriktningen gör alltså sitt urval utifrån exteriör, där det får bli en bonus om hundarna samtidigt råkar ha med sig några positiva brukskvaliteter från gamla Alfs tid. Den andra, den som kennel Enduro står bakom, gör sitt urval utifrån i första hand verifierade bruksegenskaper. Inte bara i mentaltest utan i praktiskt arbete. Eftersom dagens exteriöra måttstock är så extrem har vi för länge sedan lagt den åt sidan och eftersträvar exteriören hos den "gamla" schäfern, dvs en exteriör som gynnar funktion. I mitt fall handlar det om en kompakt inte alltför stor hund, smidig och rörlig för att snabbt kunna förflytta sig i kuperad terräng.

Det vi däremot har gemensamt är att arbeta för friska hundar. Båda inriktningarna jobbar för att förbättra ledstatistiken och att slippa en rad sjukdomar som florerar inom schäferaveln. Att bruksschäfern skulle vara friskare än den exteriöravlade schäfern finns det mig veterligen inget belägg för. Oavsett inriktning finns det bara ett sätt att komma till rätta med problemen och det är att vi uppfödare öppet redovisar de brister vi upptäcker i vår avel.

Hur ska schäferrasen fortsätta att utvecklas utifrån det läge vi är i dag? Själv hade jag hellre sett en uppdelning i german shepherd show dog och working dog i stället för uppdelningen efter pälslaget. Uppdelningen i pälslag kommer att skapa stora svårigheter att hitta avelsdjur för den uppfödare som satsar på brukskvalitet och ska para sin långhåriga tik. Schäferhundklubben menar att avelsbasen inte är något problem. Nej, kanske inte om man struntar i brukskvalitet och accepterar att ta fram hundar som ser ut så här oavsett om de har något bruksvärde eller inte. Bara de har lång päls:


Hämtad ifrån Svensk Schäfertidning nr 2 2011


Uppdelningen i exteriörschäfer och bruksschäfer är redan ett faktum även om SKK och Schäferhundklubben inte medger det. Ingen av de två uppfödarlägren använder varandras avkommor som avelsdjur. Kan uppdelningen vara mer konkret? När jag tittar på stamtavlor på exteriörhundar känner jag inte igen ett enda namn. Förmodligen gäller detsamma när exteriörkennlar tittar i våra hundars stamtavlor. Uppfödare med båda inriktningarna använder aldrig avelsdjur från brukslinjerna på sina exteriöravlade tikar och vice versa.

Det som skiljer mig från många andra är att jag inte är speciellt upprörd över den exteriöravlade schäfern. Den stör mig helt enkelt inte. Våra vägar kommer aldrig att mötas annat än någon gång i varje hunds liv då jag ska in i en utställningsring och skämmas. Jag skäms naturligtvis inte över hur mina hundar ser ut, men det brukar kännas som om man hamnat i fel ring. Kunde lika gärna springa runt bland Howavart eller Pyrenéhundar. Vem fan bryr sig? Bara att få det avklarat och skynda sig bort med förhoppningsvis ett blått band.

Det som är allvarligare är att Schäferhundklubben arbetar för krav på utställningsmeriter för att få registrera avkommor hos SKK. Detta vore döden för schäfern som brukshund. Inte för att bruksschäfrarna inte ser ut som en schäfer enligt rasstandarden. Det gör de. Men för att rasstandarden har fått en modern tolkning som inte har något alls med arbetande egenskaper att göra. Svensk Bruksschäfer har därför en viktig funktion som opinionsbildare. Genom föreningens hemsida kan dessutom de som är verkligt intresserade av arbetande hundar hitta det de söker. Tyvärr har många schäferkennlar med arbetsinriktning valt att stå utanför. Det är synd. Om alla vore med skulle vi kunna göra så mycket mer och sätta större tryck som opinionsbildande intreseförening vad gäller att bevara schäfern som den ultimata brukshunden. Svensk Bruksschäfer kanske rentav skulle ses som rumsren.

Slutligen leker jag med tanken att alla schäfrar i Sverige hade samma arbetslust och höga kapacitet som de bruksavlade. Då kan jag lova att schäfern snabbt skulle få dåligt rykte. Helt enkelt för att det ställs betydligt större krav på ägare till en bruksavlad schäfer. De är trevliga sällskapshundar, men absolut inte enbart sällskapshundar. De kräver aktivering både fysiskt och mentalt för att må bra. Hur stor är marknaden för en hund där du bör lägga ner minst 2 timmar per dag på fysisk träning och arbete? Inte en dag - utan i princip varje dag.

Som sagt - jag störs inte av exteriöraveln. Bara valpköparna vet vad det är för typ av schäfer de köper. För det finns två typer och de kommer aldrig mer att förenas.

Själv kommer jag att fortsätta att eftersträva hundar, där urvalet består av bra leder, friskhet, kampglada, orädda, sociala hundar med hög uthållighet i arbete, så länge det finns en efterfrågan.

#1 / / Göte Lindholm Bödavinden:

Tack för ditt inlägg om schäferaveln. Jag håller med dig till 100% Jag har varit med sedan 1965 och har sett utvecklingen. I mitten av 70 talet var jag med i schäferhundklubben och var aktiv i Skåne-Blekinge. Redan då började det spåra ur och bli en uppdelning. Sedan har det varit omöjligt för oss bruksmänniskor att göra vår röst hörd. Vi som pratade om bruksegenskaper och mentalitet blev betraktade som okunniga. Eller också bemöttes vi av tystnad. Det är likadant i dag. Naturligtvis vore det önskvärt med en diskussion och att båda sidor tog hänsyn till varandra. Erfarenheten har tyvärr visat att det är omöjligt. Svensk Bruksschäfer är inne på rätt väg men är för små och alldeles för kraftlösa. Du ser själv vad som händer på Forummet på hemsidan. Ingenting!

Det behövs en massiv insats i alla medier om SBS.

Eller skall SBS även i fortsättningen vara en relativt okänd samling av idealister som går sin egen väg?

#2 / / Johan:

Well spoken!

#3 / / Ingrid:

De som startade Svenska Schäferuppfödares förening var 12 uppfödare som värnade om bruksegenskaperna. Detta blev så småningom avelsföreningen för schäfer och Schäferhundklubben. Man kan ju undra var någonsin på resan bruksintresset ersattes med utställningsintresse.

#4 / / Anneli Hjelte:

Ingrid, en stor eloge till dig som lyfter detta viktiga ämne! Hoppas nu att detta kan starta en större debatt.

#5 / / StenS:

Tack Ingrid för detta viktiga bidrag. Debatten om schäferhunden behöver en historisk bakgrund, fakta och inte minst ett tonläge som underlättar den samverkan som gynnar rasens framtida utveckling.

#6 / / Helena Hagström:

100% Kanon

#7 / / dan:

Bra skrivet. En undran bara, är momenten i MH betydelselösa för hur hunden fungerar i arbete, har inte bruksavalde hundar i regel mer intensitet i jakten/kampen på lek/kampmomenten i MH? Om MH inte säger så mytcket om hur hunden funkar i arbete förstår jag inte ivern i att använda MH som avelsinstrument.



En fundering till, bör man avstå från en bruksavlad schäfer om man förutom fysisk motion inte har något tävlingsintresse eller tiden att lägga ner mer än exempelvis 2-3 pass i veckan där man aktiverar hunden i lite spår och sökarbete för den ska få jobba lite förutom fysisk motion. Personligen skulle jag gärna ha en schäfer för sällskapets skull och då bruksvarianten är både snyggare och friskare enligt många än utställningsvarianten så vill man ju hellre ha en sådan. Men som sagt, är det fel att köpa en bruksschäfer om man mest är ute efter en kompis som kan hänga med på joggingturen men där inte varje dag ägnas åt bruksaktivering?

#8 / / Ingrid:

Skit också, jag hade skrivit ett långt svar som försvann för att jag höll på med annat..;-).



Dan,mentaltesterna är inte betydelselösa utan ett komplement vid utvärdering av en kull. Om man har bra kontakt med valparna efter leverans vet man i regel redan ungefär hur utfallet blivit. Det jag menar är att mentaltesterna inte säger något om uthålligheten i arbete. Att hunden är intensiv i sin jakt och gripande i en test, innebär inte att den kommer att vara det när den arbetat en hel dag i trettio graders värme.



Jag kan tänka mig att sälja till ett hem där hunden får ett aktivt liv. Jag tränar själv inte bruksarbete med mina hundar varje dag, året om, men jag lägger ner mer tid än två timmar per dag på någon form av aktivitet.



Jag är dock alltmer restriktiv med att sälja till valpspekulanter som inte har någon annan ambition än sällskap. För att det ska bli bra måste ägaren vara beredd att lägga ner tid på uppfostran, lydnad och aktivering oavsett om man tänker tävla eller inte. Att ta fram arbetande hundar som sedan får ett liv där de släpar husse och matte runt kvarteret 3-4 ggr per dag är fullständigt slöseri med resurser och inte roligt för någon part.



Din beskrivning av ditt hundägande låter bra, men du skulle få acceptera att tävlingsförare hamnar före dig på listan. Sedan skulle jag ställa en rad följdfrågor för att skapa mig en bild av hur hundens liv kommer att se ut under en normal dag. Jag skulle också försöka bilda mig en uppfattning om dina kunskaper vad gäller att uppfostra och träna en hund. Eller viljan och förmågan att lära dig. Om jag inte känner mig trygg med detta skulle jag behålla valpen själv.

#9 / / Anna Högosta:

Riktigt bra inlägg i ett viktigt ämne!!



#10 / / dan:

Ok, tänkte bara hur mycket aktivering en bruksavlad schäfer egentligen kräver förutom vanlig motion utan att den blir understimulerad. Nä, MH mäter ju inte uthållighet på det viset, men jag funderar på hur mycket arbetsegenskaper det isåfall krävs för att meritera hunden i de svenska bruksgrenarna, alla brukshundar i avel är ju inte i elitklass. Tar man exemplet med exteriörhundar så har ju dessa IPO/SCH-meriter, så vad säger den titeln om exteriörhundarna likväl inte har arbetslusten att konkurrera i spår, sök med mera? Eller du kanske menade att exteriörhundarna inte har arbetslust att tävla på högre nivå i de svenska grenarna, man ser de ju sällan på högre nivå i IPO heller men likväl har de ju arbetslust nog att få sina IPO-titlar.

#11 / / Harriet:

Vad bra du skriver och formulerar dig Ingrid. Du håller en trevlig men bestämd ton i budskapet som är mycket tydligt.

#12 / / Kicki:

Väldigt bra skrivet! Äntligen någon som kan sammanfatta läget på ett trevligt sätt. Håller med dig i allt!

Men visst är det dags att vi också för diskussionen på SBS hemsida? Vi har ju faktiskt ett forum där som skulle kännas naturlig som mötesplats för dessa. Vi vill gärna klaga på Schäferklubben för dess tystnad, men är vi bättre själva?

Ingenstans på SBS hemsida kan man se att dessa diskussioner förs.

#13 / / Christer & Zigge.:

Detta var mycket bra skrivit av dig Ingrid.

#14 / / Kattis:

Vilken tur att du började blogga Ingrid, var skulle du annars göra av all din kunskap? :) Jag som f.d. räkstjärtsinnehavare skulle som du vet inte våga ge mig in på exteriöravlad schäfer igen av olika anledningar, men däremot önskar jag att den underbart röd/svarta färgen var vanligare bland bruksschäfrarna...

#15 / / Ingrid:

Dan, egentligen är min inställning att alla hundar ska aktiveras för att ha ett bra liv. Men ju mer tryck du har i hunden, desto större katastrof lär det bli hos fel ägare. Sedan ska en bra hund klara passivitet utan att klättra på väggarna. Om man lägger ner mycket tid på att välja avelsdjur och ge valpar en bra start, så vill man självklart att det ska komma till nytta och att hundarna meriteras på något sätt. På samma sätt har jag förståelse för att utställningsintreserade uppfödare gärna ser att valpköparna ställer sina hundar. Vad är annars behållningen? Tävlandet i sig har ju inget mervärde för hunden. Det är helt och hållet till för oss människor. Men med valpköpare som har ambitionen att tävla kommer valparna förhoppningsvis att tränas;-).



Jag anser inte att det behövs några extrema arbetsegenskaper på en hund för att ta sig upp till elitklass. Det är andra saker jag tittar på exempelvis på vilket sätt hundarna utför provet. Det finns vissa moment där skillnaden i kapacitet mellan hundarna framgår tydligt - särskilt under svåra förhållanden, tex vid värme: En kuperad sökbana, en tungsprungen rapportsträcka, en jobbig uppletanderuta. Vi vill kanske tro att det är hundens "kondition" som avgör, men forskning har visat att skillnaden i syreupptagningsförmåga mellan en vältränad och måttligt tränad hund är marginell. Vi vet också att hundar inte får mjölksyra annat än under stress. Det är alltså andra drivkrafter som avgör. Det är dessa jag är ute efter.



Jag har själv tävlat med exteriöravlade hundar. Inte många, men ett par. Jag har även sett vad som hänt hos de kennlar som systematiskt avlat in exteriör i sina brukslinjer. De tappar helt enkelt i arbetskapacitet, vilket visar sig i att de inte håller i hop under en hel dags arbete. Vilket inte är konstigt. Ju fler egenskaper man selekterar på, deso svårare blir det att hålla fokus och få fram det man vill ha.



Var har du sett exteriöravlade hundar tävla på hög nivå i IPO? De som jag sett i SM- och VM-sammanhang kommer i högsta grad från brukslinjer. Med brukslinjer menar jag inte svenskbrukset, utan hundar där selektering av avelsmaterial gjorts utifrån arbetsegenskaper.



#16 / / Ingrid:

Kattis,min Fox var ju röd/svart och jag tyckte inte alls om grå och svart färg på schäfer. Skulle nog slagit bakut för tio år sedan om någon sagt att jag skulle föda upp just grått och dessutom få en hop svarta på köpet. Men det är uppenbarligen en vanesak. Du ska se att jag får några rödsvarta så småningom, men det är inget jag kommer att "selektera" på...;-).

#17 / / dan:

Ok, intressant info. Nä, man ser ju nästan aldrig dagens exteriöravlade hundar på stora IPO-tävlingar, triumphs gucci tänkte jag på, men det var ju ett tag sen. Men det jag menade är ju att de flesta exteriörhundar har ju stamtavlan full med SCH3-titlar, så kraven på hunden att uppnå dessa titlar kan ju då inte vara så höga om exteriörlinjerna för det mesta saknar rejäla arbetsanlag.Var lite nyfiken på om det krävs en bättre hund/högre lägsta nivå att meriteras i elitklass i svenskbrukset jämfört med SCH3-titlen. I sverige så har ju inte alla avelshundar SCH/IPO-meriter men de flesta i avel har ju MH/MT och meriter som åtminstone högre klass spår/sök eller kanske tjänstehund i bevakning.



De låga kraven på hundarna i tyskland för att gå i avel är ju orsaken till de så kallade exteriörlinjerna, skulle det krävas en helt OK hund för att fixa avelskorningen och SCH1-3 så skulle man ju tvingas att avla på hundar som fixar de kraven, och exteriörhundarna skulle inte existera. Men som sagt, bruksuppfödare undviker ju att avla på exteriörlinjerna ändå, så då kanske det spelar mindre roll om rasen är uppdelad i två typer, det har den ju varit länge likväl.

#18 / / Christer & Zigge:

"dan". Det beror på vad man menar med "länge"? Jag tycker inte det var så "länge sen" 70-80 talet var. Men allt är väl relativt. Enligt min tolkning av det som hänt Schäfern är att "bruks" hela tiden följt rasstandarden sedan den lades fast i början av 1900 talet. Och att "exteriör" har lagt in en kursändring. Och hur dessa har lyckats med att få in detta i den rasstandard som alltid legat fast är för mig är en gåta och fullkomligt obegripligt. Det enda de har gjort med själva texten är ingenting annat än att de har formulerat den till modern Svenska. Men rasstandarden är den samma. Så resultatet är att vi idag ser två skilda Schäfertyper. Och jag påstår igen att det är "bruks" som hela tiden följt rasstandarden vad gäller funktionell exteriör, drifter samt mentalitet.

#19 / / Ingrid:

Dan jag kan inte uttala mig om vilken arbetskapacitet som krävs i IPo eftersom jag aldrig kört det. Det jag kunde notera när Ipo. Startade i Sverige var att förare som aldrig lyckats meritera sina hundar i bruks tydligen kunde det i Ipo. I dag har grenen utvecklats i Sverige och många håller hög internationell nivå, så jag bedömer Ipo-meriter likvärdiga med svenskbrukset.



Om jag skulle jämföra kraven mellan de svenska bruksgrenarna så är skyddet den gren som. Jag anser. Ställer störst krav på grundmaterialet. Det finns också exempel på meriterade hundar i andra grenar som inte klarat av rapporteen.. Spåret skulle jag säga är den gren. Som de flesta hundar har tillräckliga arbetsegenskaper för att klara.



Du har en point när du refererar till Tyskland. Den utveckling av schäferrasen som vi ser i Sverige är ingenting som Afs drivit utan den har naturligtvis influerats. Av vad som händer internationellt.

#20 / / Ingrid:

Dan, jag kan inte uttala mig om vilken arbetskapacitet som krävs i IPO eftersom jag aldrig kört det. I dag har grenen utvecklats i Sverige och många håller hög internationell nivå, så jag bedömer IPO-meriter likvärdiga med svenskbrukset.



Om jag skulle jämföra kraven mellan de svenska bruksgrenarna så är skyddet den gren som jag anser ställer störst krav på grundmaterialet. Spåret skulle jag säga är den gren som de flesta hundar har tillräckliga arbetsegenskaper för att klara. Men det är väldigt svårt att jämföra olika grenar på det sättet eftersom de alla har sina speciella svårigheter.



Du har en point när du refererar till Tyskland. Den utveckling av schäferrasen som vi ser i Sverige är ingenting som Schäferhundklubben drivit, utan den har naturligtvis influerats av vad som händer internationellt. Sedan måste vi bruksuppfödare rannsaka oss vad vi egentligen har gjort för att påverka beslut inom Schäferhundklubben.

#21 / / Ildiko:

Det verkar som de flesta håller med om vad som bör premieras i aveln. Varför är det ändå som det är i det stora?



Jag tror att det vore fint för Schärern (och alla andra raser!) om SKK kunde skippa konkurensbedömningarna på utställning. Att hundarna bedömdes endast gentemot standard och inte mot andra hundar.

Fenomenet att en kan tävla i utseende i all oändlighet ger ett onödigt stort fokus på just utseende och det till bekostnad på andra, viktigare, delar. Det borde räcka med att konstatera om hundens exteriör följer standard. Att bedömningen får vara fredad mot att jämförelse med andra hundar och att den då fokuserar på hur väl hunden följer standard och däribland att hundens exteriör stödjer funktionen (överlag men också med hänsyn till rasens användningsområde).

Att utöver detta tävla i utseende är något som tar alldeles för mycket fokus på bekostnad av viktigare saker samt att det är fullkomligt onödigt att göra det i all oändlighet eftersom hundens exteriör inte direkt förändras nämnvärt efter det att hunden vuxit färdigt. Dessutom är det, som vi ser många exempel på, rent skadligt för rasen. De osunda skönhetsideal som dels tar bort individerna från sitt ursprung och dels skapar onödigt mycket lidande finner vi i regel inte i rasens standard, det är snarare en produkt av att ex en schäfer ska vara ”ännu mer lik” en Schäfer än en annan schäfer och att en Bassethound ska vara ännu mer lik en Bassethound än en annan Bassethound, att en Eng. Bulldog ska vara ännu mer lik en Engelsk Bulldog än en annan Engelsk Bulldog osv. De exteriöra egenskaper som utmärker och karaktäriserar en ras är i regel sunda (överlag och för hundens specifika användningsområden) i grund och botten. Men vartefter vi tävlar i dessa karaktäristiska drag så blir de allt mer extrema och vi reagerar i regel inte förrän en stor del av populationen (rasen) är mer eller mindre förlorad. Jag förstår bakgrunden till att det då blir sub-indelningar av raserna (bruksschäfer, jaktlabradorer osv) men ser inte hur detta ska hålla i längden om en ska ta hänsyn till de krav som naturen har på genetisk variation.

#22 / / Tina/Iaxedex:

Ett bra inlägg Ingrid, men vore det inte bra att SBS styrelse, eller du själv, publicerade dessa reflektioner på SBS hemsida, alt i tidningen så att vi kan diskutera mer offentligt? Och så att SBS faktiskt syns lite mer i debatten. Jag håller helt och fullt med dig om att vi inte kan eller bör ha synpunkter (annat än generellt på utställningsverksamhet) på de som vill äga/föda upp schäfer som showhund. Det har ju också varit SBS ställningstagande och är väl fortfarande?