/ Träning /

Träningslogg 2

Jag helgstädade i dag och då brukar jag passa på att klippa klorna när dammsugaren ändå är framme. Jag ska inte skryta med att jag varit särskilt pedagogisk när det kommer till kloklippning av mina hundar. Jag har tjuvhållit dem och irriterat skrikit åt dem att ligga stilla om de stretat emot. Guzzi har jag haft på rygg i mitt knä och det har gått ganska smidigt att klippa hennes klor på det sättet. I dag försökte jag först lägga ner henne på sida för att klippa i samma läge som jag klipper vuxna hundar, men hon blev smått hysterisk, så jag återgick till knämodellen. Men jag inser ju att det är ohållbart. Det är redan nu med nöd och näppe jag når klorna på baktassarna. 
 
 
Det var då jag fick uppslaget till "Träningslogg 2". Det fanns ju en logg för "Hantering" med i materialet. Perfekt tänkte jag. Kruxet skulle möjligen vara att godis utlagd framför ännu inte varit en inlärd signal för passivitet. Den övning jag kört i "ryggsäcken", dvs med valpen framför mig, med en godbit längre bort har bara handlat om tyst koncentration och stabilitet. Dessutom har jag bara gjort den övningen med valpen sittande. Men jag bestämde mig för att testa och tänkte att jag får väl sänka kriterierna i värsta fall. 

Eftersom vi inte gjort detta tidigare, så bestämde jag mig för att första kriteriet skulle vara att godit framför = signal för passivitet. Detta gick snabbt att få fram. När hon reste på huvudet så tog jag bort godbiten och när hon lade ner huvudet fick hon godbiten som belöning. Guzzi snappade direkt att här gäller det att ha huvudet på golvet. Det gick även bra att ta i en tass och pilla lite på klorna. Men när jag tog i tassen samtidigt som jag hade klotången i handen, så ville inte Guzzi vara med. Jag fick backa tillbaka till första kriteriet och ganska snart kunde jag både hålla i klotången och föra fram den mot tassen. Ove fick filma lite snuttar från dagens träning. Själv kommer jag att fortsätta träna på detta så att jag klarar att klippa hennes klor utan att ha henne i famnen när hon blir fullvuxen.
 
 
Nu har jag en intressant helg på Hundens Hus i Stockholm framför mig. Där ska jag gå på kurs i dagarna två om "Hundens känslor och inre liv". Rapport kommer.