/ Träning / Tävling /

En champion är född!

SE SÖKCH KORAD Enduros Clicker
 
Ja, han är förstås inte nyfödd den fina Clicker. Han föddes sent en mycket kall natt den 18 februari 2010. Nu drygt fyra år senare, med en målinriktad och ambitiös förare, så har han på kort tid tagit sitt tredje cert i sök. Efter 10-10 på söket och 8,5-9 på uppletandet och i konkurrens med tre SM-ekipage kan jag tänka mig hur Linda kände sig inför lydnaden. En normal lydnad för dem ligger runt 270 poäng, men nerverna drog nog ner det hela en del. De presterade ändå ett högt resultat strax under 600 poäng. 599,25 poäng vet jag är löjligt irriterande samtidigt som det är så himla bra.
 
Jag minns att det var bistra tider vad gällde valpspekulanter den där snörika vintern. Jag hade tio intressenter på kö, men när jag glad i hågen efter valpningen ringde upp dem för att berätta att deras valp var född, så var det inte längre intressant för flertalet av dem. Jag minns en som bara snäste: - Vi ska inte ha någon valp!! Sedan var det allt från husrenovering till studier som gjort att de ändrat sig, men bara en enda som hade orkat släpa sig till telefonen och upplysa om att de inte skulle ha någon utan tänkte köpa valp på annat håll. Detta har inneburit att jag tagit väldigt lätt på när folk ringer och intresseanmäler sig för en valp. För er som inte provat på uppfödarrollen, så kan jag tala om att jag nog haft 100 intresseanmälnigar som försvunnit i skarpt läge. Detta var en parentes.
En film på Clicker (Pyret), Cenit (Lucia) och Coola Pompe (Korken) vid 6 veckor:

 
När jag vid ett tillfälle i slutet av februari satt i bilen så ringde mobilen. Det var en pigg röst som presenterade sig och var intresserad av en hanvalp.
- Och vad ska du med den till då? hade jag enligt Linda frågat.
Och hon blev lite ställd av denna fråga och säkert av mitt tonfall också för hon kunde ju inte veta att jag var ganska blasé på allt vad valpspekulanter hette.
Men nu vet jag i alla fall vad hon skulle med honom till. Hon har förvaltat honom otroligt väl. Ett stort grattis Linda! Och vad glad jag är att jag inte skrämde bort dig då vid vårt första samtal utan att du valde en Endurovalp. Kennel Enduros andra champion!
Han var fiffig den lilla Clicker. När jag var ensam hemma satte jag upp en liten hage av sektionerna på släpkärran så att jag kunde förvara dem säkert medan jag gick in och hämtade övriga valpar. Men med Clicker var det inte så säkert.

 
Det var en otroligt följsam skara valpar och annars hade det varit svårt att gå promenad med dem allihop:
 
 
Redan vid 13 månader var han rätt duktig fina Clicker. Filmen är från en av våra valpträffar:

 
Nu är det inte enbart Linda och Clicker som presterat på tävling i helgen. Enduroklanen har just nu många bra hundar på väg upp och några som verkligen kan konkurrera på hög nivå. Vi har fortfarande Enduros Diamants 604 poäng i rapporten i färskt minne. Men medan Clicker och Diamant har åldern inne för att börja nosa på högpoängarna i sina grenar, så överraskade Lillemor med Freda stort när hon redan i höst debuterade i elitklass. Denna säsong har de blivit uppflyttade från lägre och högre spår. Nu på deras första elitklasstävling var de ytterst nära, bara 4 poäng ifrån, att ta cert. Att debutera vid dryga 2 års ålder och göra 581 poäng är starkt. Mycket starkt, skulle jag vilja säga. Stort grattis Lillemor och Freda. Jag får säkert anledning att skriva mer om er vid fler tillfällen framöver.
 
Enduros Freda på MH för ett år sedan.
 
Freda har inte bara presterat i spåret. Hon ser tydligen ut som en schäfer också, trots att vi skojar om hennes långa kaninöron. Hon är Very Good och har numera godkänd exteriörbeskrivning. Bara mentaldelen kvar till titeln Korad och jag skulle bli mycket förvånad om hon inte fixade det.
 
I morgon eller på onsdag får jag fortsätta skriva om helgens aktiviteter i Hultsfred där vi varit på IPO-läger Guzzi, jag och husse. Men mycket intryck blev det. Så mycket intryck att jag kände för en rapportträning i kväll .....för självförtroendets skull måste jag bryta av med något jag kan lite om också.....;-). 
Efter rapporten tränade vi lite skall där Ove fick hjälpa till. Men hon har rackarns svårt att skälla. Tyst koncentration är Guzzis bästa gren. Inte så bra om man ska klara att skälla i en minut. Men jag tror det går bra om hon bara får träna lite på det. Vi lyckades i alla fall locka ur henne två fina skall som lät mer som hund än en skata som håller på att strypas. Jag har lyckats lära tre naturligt tysta hundar att skälla, så jag ska nog fixa detta också. Min erfarenhet är att dessa hundar skäller bäst på passivitet. Jag tycker bara så synd om dem innan de kommer på att nyckeln, för att få bollen eller vad de nu vill ha, är att skälla.