/ Allmänt / Valpar /

15 december - 4 veckorsuppdatering

Lite om veckan som gått: 

Enduros Falco har röntgats och har HD A ED(0).
 
Falcos röntgenresultat är klara: HD A och ED(0). Därmed är alla Endurohundar i röntgningsbar ålder röntgade. 45 stycken alltså och alla har genomfört MH. Det tackar jag alla valpköpare för. Visserligen är avel så mycket mer än leder, men tillsammans med MH och MT är det ett av de få instrument man har för att följa upp sin avel. Jag är lyckligt lottad på många sätt. De allra flesta Endurohundar har jag kunnat följa hela vägen från födsel upp till vuxen ålder. För mig är det mycket värt. Att enbart leverera en 8 veckors valp och sedan aldrig få se den mer....det skulle inte ge mig den kunskap jag har om "mina" hundar. Ett stort tack till alla underbara valpköpare som ställt upp på mina "önskemål" om att levererad valp ska röntgas och genomföra MH. Visserligen har jag stått för anmälningsavgiften för MH, men många har åkt åtskilliga mil både för att närvara vid valpträffar och för att närvara vid gemensamt MH. 

Jag råkade halka in på denna blogg. Och jag står fast vid det jag skriver i kommentarsfältet. Genetiken har en stor betydelse, men att få ut sitt "material" till bra valpköpare är avgörande för slutresultatet. Läs artikeln om uppfödarens ansvar.Jag blev extra stolt av att läsa statistiken om andel hundar som är polishundar, tjänstehundar, tävlat bruksprov, lydnadsprov osv. Jag har fött upp 45 hundar + 3 stycken i valplådan och tillsammans med mina valpköpare så kan jag bara konstatera att vi överträffar såväl FM som referensgruppen på samtliga punkter. Tack än en gång alla duktiga valpköpare.

Under veckan som gick genomförde jag min sista jobbiga jobbvecka för året. Nu blir det halvtid nästa vecka och sedan 100 procent kennelmamma till efter nyår. Hur nästa år ser ut vet jag väldigt lite om. Men det är väl få förunnat att kunna titta in i kristallkulan och sia om framtiden. Min filosofi är att det säkert blir  bra :-).

Jag har varit lite orolig inför dagens avmaskning av valparna. Jag och Allti har inte riktigt varit i fas, om jag uttrycker mig så. När det varit dags att ge valparna mat så har mamma Allti med sina fyllda juver redan varit där och valparna har ätit skitdåligt på ren svenska. Jag klurade en del på hur jag skulle få dem att äta upp mat med avmaskningsmedel. Jag fick helt enkelt hålla Allti borta ett tag. Det fungerade bra och alla tre åt upp maten på sitt fat.
 
Alla valpar har även fått sina klor klippta. Det var lite gråt och tandagnisslan över att vara fasthållen av kennelmamma. Men 54 klor blev det. Måste erkänna att det känns väldigt lätt med tre valpar. Tänk 2010 då 162 små valpklor skulle klippas var och varannan vecka.
 
Här kommer en liten bildkavalkad på 4 veckorsvalparna:
 
Granit gäspar stort.
 
Granit vilar på Biabäddskanten bakom mamma.
 
Storasyster närmast och Lillan bredvid.
 
Granit.
 
Granit.

Granit gäspar.
 
Granit har en något annorlunda sovstil.
 
Storasyster. Det vita på tassarna försvinner alltmer.

Granit. Han hade också vitt på tassarna från början, men det har försvunnit helt.

Lillan.
 
Lillan.

Lillan.
 
Storasyster ser ut att skratta.

Storasyster.

Storasyster.
#1 / / Erik:

Verkar som miljöfaktorer har en stor inverkan på hur hunden utvecklas, även FM har ju skrivit om hur fodervärdarnas ambitionsnivå påverkar starkt om hunden klarar L-test eller ej. Blir det inte svårt att veta vilka hundar som har de bästa generna om dessa på test kan förefalla svagare än de som har hamnat hos rätt ägare?

Kan en genetiskt riktigt stark hund misslyckas på L-test pga fel ägare, och isåfall hur mycket måste man ägna tid på att stimulera och väcka hundens anlag under uppväxten? Var man fodervärd åt gamla hundskolan fick man rådet att inte träna hunden förutom vanlig socialisering och miljöträning, är det bara riktigt bra hundar som klarar ett L-test under de uppväxtförhållandena tror du?

Svar: Jag vet faktiskt inte i vilken grad miljön påverkar. Det kan nog vara åt båda håll. En hund som har styrts upp med krav på lydnad kan exempelvis bli hämmad i att ta egna initiativ. Det kunde jag se en del av på min egen hund på MT, där hon avbröt och frågade om lov på t ex kälken. Man brukar se det ofta på jakten på MH. Jag har också sett att hundar som inte utvecklats i leken har svårt att se vitsen med t ex samarbete och tillkämpanden. En flyende person som viftar med något betyder knappast samma sak för en sådan hund som för en hund där du jobbat med dessa delar. Miljövana påverkar säkert också testen. Jag kan ta några exempel som jag själv reagerat på. Under valputvecklingen gömmer vi föremål som hunden får leta. När vi gömt föremålet och kommer tillbaka så visar vi ofta hunden att vi inte längre har något i händerna. Jag har på flera L-tester sett polisen göra likadant. Komma tillbaka och visa tomma händer. För en hund som aldrig letat ett föremål så kan denna gest knappast betyda något. Och varför skulle den vara intresserad av att leta efter en boll om den aldrig har lekt med en boll? Varför skulle den vara intresserad av att komma tillbaka med en boll om den aldrig upplevt stimulansen i att samarbeta med en människa? Varför skulle den förknippa en skyddsärm med något kul om den aldrig sett en skyddsärm och varför skulle den springa i fatt en flyende figurant och bita i dennes ärm om den aldrig presenterats för detta tidigare?
Jag tror inte man behöver lägga mycket tid på detta om det är en bra hund, men en hund som man inte gjort något alls med har knappast samma förutsättningar som en hund som utvecklats i kamp och samarbete.
Ingrid Bahlenberg